Θέμος Αναστασιάδης: Από 23 χρονών στον χώρο της δημοσιογραφίας- Η μάχη με τον καρκίνο, οι επικρίσεις για τις απόψεις του και οι περιπέτειες με τη δικαιοσύνη

Ο Θέμος Αναστασιάδης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο την Τρίτη 22 Ιανουαρίου σε ηλικία 61 ετών. Ο δημοσιογράφος και εκδότης βρισκόταν σε νοσοκομείο της Ζυρίχης προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία. Ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη News247gr (@news247gr) στις

Από τις οικονομικές επιστήμες στη δημοσιογραφία

Όπως διαβάζουμε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ για τον θάνατό του:
«Ο Θέμος Αναστασιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιανουαρίου του 1958 και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία έκανε τον Μάιο του 1981 στην οικονομική εφημερίδα «Εξπρές», αρχικά σε ρεπορτάζ αγοράς και στη συνέχεια στο Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Από το 1985, παράλληλα με την «Εξπρές», άρχισε τακτική συνεργασία σε ελεύθερα οικονομικά θέματα με την «Καθημερινή». Από το 1986 εργάστηκε στην «Καθημερινή» και στην «Βραδυνή» στο ρεπορτάζ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το 1987 ανέλαβε υπεύθυνος του οικονομικού τμήματος της «Βραδυνής» και την καθημερινή στήλη σχολίων «Βραδυνά». Το 1988 εντάχθηκε στο πολιτικό τμήμα της «Καθημερινής», στην οποία διετέλεσε και διευθυντής.

Το 1995 μεταπήδησε στην «Ελευθεροτυπία», αναλαμβάνοντας με ένα εντελώς δικό του, ξεχωριστό στιλ, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και το ύφος της εφημερίδας, την ημερήσια στήλη «Μαύρη Τρύπα», η οποία ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων αλλά απέκτησε και φανατικό κοινό. Το 1998 είναι συνεκδότης της αθλητικής εφημερίδας «Πρωταθλητής», στην οποία αρθρογραφούσε για πολλά χρόνια. Από το 2005 υπήρξε συνεκδότης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και εν συνεχεία ιδιοκτήτης του δημοσιογραφικού ομίλου «Πρώτο Θέμα Α.Ε.». Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ξεκίνησε με επιτυχία να παρουσιάζει τις χιουμοριστικές εκπομπές «Νοκ Άουτ» και «Μπίλιες», ενώ η μεγαλύτερη τηλεοπτική του επιτυχία υπήρξε η εκπομπή «ΟΛΑ», η οποία από τα μέσα του 2006 προβαλλόταν από τον ΑΝΤ1.»

Εκτός από τον γραπτό Τύπο, ο Θέμος Αναστασιάδης δούλεψε και στο ραδιόφωνο. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τον δημοτικό σταθμό της Αθήνας 9.84, ενώ εργάστηκε και στον Flash 9.61.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Αντε γειά Θέμο Αναστασιάδη … Τον έπεισα να βγεί πρώτη φορά στην τηλεόραση του Mega Channel οταν ηταν διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή « Θα πάει να συναντήσει τη Ρίκα Βαγιάνη με την οποία συμπαρουσίαζα τότε (1992) την πρωινή εκπομπή Ήρθε ως σχολιαστής της επικαιρότητας καί ήταν τόσο μα τόσο σοβαρός – Δεν ήθελε με τίποτε να βγεί στο γυαλί – Ποτέ δεν φανταζόμουν οτι θα εκανε καριέρα στην τηλεόραση με σατιρικές εκπομπές & τόσο χιούμορ!!!η φωτό είναι απο την εκπομπή Ολυμπιάδα Ολη η Ελλάδα που παρουσίαζα με τον Μπάμπη Παπαναγιώτου το 2004 @protothema#protothema#themosanastasiadis#

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Irene Nikolopoulou A (@irenenikolopoulou) στις

Πώς «γεννήθηκε» το Πρώτο Θέμα

Ο Θέμος Αναστασιάδης έφερε μια νέα πραγματικότητα όχι μόνο στα τηλεοπτικά δεδομένα αλλά και στο μέσο απ’ όπου ξεκίνησε και λάτρεψε: την εφημερίδα. Σε μια εποχή που η κρίση στον τύπο ήταν μια πραγματικότητα και οι νέες τεχνολογίες φαινόταν να εμποδίζουν και την παραμικρή σκέψη για καινούργια έντυπα, ο Θέμος Αναστασιάδης, σε συνεργασία, αρχικά με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ξεκινούν την έκδοση του «Πρώτου Θέματος», ονομασία που προήλθε από την ένωση των δύο πρώτων γραμμάτων των ονομάτων των δύο δημοσιογράφων.

Σε μία εποχή «μαζέματος» των εντύπων, δημιουργήθηκε ξανά το έδαφος για μια καινούργια εφημερίδα, με ειδικότητα στην… αποκάλυψη σκανδάλων και καλά κρυμμένων… μυστικών. Η ιδέα να συνοδεύεται η εφημερίδα από DVD ψυχαγωγικού περιεχομένου ίσως ήταν η συνταγή της επιτυχίας. Πολλοί ήταν αυτοί που ακλούθησαν την εν λόγω συνταγή, σχεδόν κανείς όμως δεν κατάφερε να έχει την ίδια επιτυχία. Κι όταν το κλίμα άλλαξε με τις «βαλίτσες», τις κατηγορίες περί «κομιστή» και την αποχώρηση του στενού του συνεργάτη και φίλου, Μάκη Τριανταφυλλόπουλου απ’ το εκδοτικό σχήμα, η επιτυχία συνεχίστηκε.

Φυσικά πολλοί ήταν εκείνοι που τον επέκριναν για το περιεχόμενο της εφημερίδας του και δεν είναι λίγες οι φορές που είχε χαρακτηριστεί ρατσιστικό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nooz.gr (@nooz.gr) στις

Οι επικρίσεις για τις απόψεις του και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Πολλοί κατηγορούσαν τον Θέμο Αναστασιάδη για συναλλαγές με την πολιτική εξουσία, κιτρινισμό, ρατσισμό, για καλλιέργεια σεξιστικών προτύπων, για τον τρόπο με τον οποίο προέβαλλε τη Χρυσή Αυγή ή ακόμη ακόμη για το εξώφυλλο του Πρώτου Θέματος με το νεκρό σώμα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Τα άρθρα του πολλές φορές ξεσήκωναν αντιδράσεις στους δημοκρατικούς αναγνώστες.

Δεν είχαν γίνει αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού μόνο οι απόψεις του αλλά και η επιλογή κάποιον καλεσμένων από τους πολλούς που παρήλασαν από την εκπομπή «ΟΛΑ» που είχε ωστόσο μεγάλη επιτυχία. Όταν είχε προσκαλέσει τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής που είχε φωνάξει… «εγερθουτου» πολλοί ήταν εκείνοι που τον κατηγόρησαν ότι έδινε βήμα στην αντίδραση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Chrisohoidis / Director (@thomaschrisohoidis) στις

Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι και το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο twitter για τον θάνατο του Θέμου Αναστασιάδη:
«Ο Θέμος Αναστασιάδης υπήρξε από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της Αριστεράς και εμού προσωπικά. Η ζωή κι ο θάνατος όμως, έχουν τους δικούς τους κανόνες που επιβάλλουν τον σεβασμό πάνω και πέρα από διαφορές. Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια, στους φίλους και τους συνεργάτες του.»

Οι περιπέτειες με τη δικαιοσύνη

Ο Θέμος Αναστασιάδης θα δημοσίευε πράγματα που δεν θα έβλεπες σε άλλα έντυπα. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και η δημοσίευση των φωτογραφιών από προσωπικές στιγμές του Χρήστου Ζαχόπουλου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Τελικά αυτή του η απόφαση τον έφεραν αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.

Τον Ιανουάριο του 2009 καταδικάστηκε σε 19 μήνες φυλάκιση με αναστολή για την εν λόγω δημοσίευση. Τελικά, τον Απρίλιο του 2013 το τριμελές Eφετείο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του Αναστασιάδη και των άλλων εμπλεκομένων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κρίνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ επεξεργασία και ταξινόμηση του DVD από τον ίδιο.

Οι περιπέτειές του ωστόσο δεν τελείωσαν εκεί. Στις 4 Δεκεμβρίου 2012 ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη εις βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ποσού ύψους 5,5 εκ. ευρώ..
Αρχικά αθωώθηκε, αλλά το 2017 του επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 5 εκ. ευρώ ως οφειλή στο δημόσιο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Θέμος Αναστασιάδης τότε είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον έχει στοχοποιήσει και η απόφαση να του επιβληθεί πρόστιμο ήταν πολιτική.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ποσειδώνας Γιαννόπουλος (@poseidonas_giannopoulos) στις

Η δημοσιογράφος γυναίκα του και τα 3 παιδιά τους

Η ζωή του Θέμου Αναστασιάδη ήταν μέσα στα ΜΜΕ και δεν θα μπορούσε η γυναίκα της ζωής του να είναι από κάπου αλλού. Ο Θέμος Αναστασιάδης ήταν παντρεμένος με την Βασιλική Παναγιωτοπούλου η οποία ήταν επίσης δημοσιογράφος και είχε υπάρξει παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων στον ALPHA. Η καριέρα της ως δημοσιογράφος ξεκίνησε από την ηλικία των 20 ετών στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Συνέχισε να δουλεύει στον σταθμό και μετά την μετονομασία του σε ALPHA. Το 2009 είχε εκφράσει σε συνέντευξή της τη δυσαρέσκειά της από την νέα ιδιοκτησία του σταθμού και μάλιστα είχε πει ότι δεν θα συνέχιζε να δουλεύει υπό αυτές τις συνθήκες. Με τον Θέμο Αναστασιάδη είχαν αποκτήσει 3 παιδιά.

Η τελευταία μάχη

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ο Θέμος Αναστασιάδης έδινε μάχη με τον καρκίνο. Γι’ αυτό και ζούσε μόνιμα στην Ελβετία, ενώ είχε κάνει ταξίδια και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στο iefimerida.gr τον Σεπτέμβριο του 2017 διαγνώστηκε με μια εξαιρετικά σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου. Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης αρχικά νοσηλεύτηκε στην Ζυρίχη της Ελβετίας. Στη συνέχεια μετέβη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες κλινικές του κόσμου: Στην διάσημη κλινική Dana Farber της Βοστώνης.

 

Εκεί, ο Θέμος Αναστασιάδη, υποβλήθηκε σε εντατική και επιθετική θεραπεία. Παρόλα αυτά, στάθηκε όρθιος και ο οργανισμός του κατάφερε και την άντεξε. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, ο καρκίνος επανεμφανίστηκε. Ο Θέμος Αναστασιάδης, απτόητος, συνέχισε τις θεραπείες στην Ζυρίχη, όπου έμενε μόνιμα πλέον, αλλά η μάχη έγερνε εις βάρος του. Το τελευταίο πεντάμηνο η υγεία του επιδεινώνονταν διαρκώς και το τελευταίο δίμηνο, χειροτέρεψε θεαματικά. Μέχρι που τον κατέβαλε οριστικά, απόψε, Τρίτη 22 Ιανουαρίου και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Ελβετίας, σε ηλικία μόλις 61 ετών.

Το τελευταίο αντίο από τους φίλους του

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από μηνύματα συναδέλφων αλλά και φίλων του.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Πάμε ξανα εγγραφή. Με αλλο τέλος αυτη τη φορά. Δεν πέτυχε το αστείο φιλε..

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vaggelis Perris (@perrisyrou) στις

stefanidou

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Έχω στο μυαλό μου συνέχεια το χαμόγελο σου, πάντα μεγάλο και πάντα αληθινό. Θυμάμαι το πρώτο μας γύρισμα όταν ξεκίνησα να δουλεύω στο ΟΛΑ, θυμάμαι το καμαρίνι μου που το είχες γεμίσει με λουλούδια και γλυκά. Θυμάμαι και την κάρτα που μου είχες αφήσει, με λόγια υπέροχα. Ακόμη την έχω φυλαγμένη στο συρτάρι μου. Όπως και κάτι χαρτάκια που μου έστελνες την ώρα του γυρίσματος στις πρώτες εκπομπές λέγοντας μου “Προχώρα, ρώτησε ό, τι θες, κάνε πλάκα, ήρθε η δική σου σειρά τώρα.” Από εκείνη την ημέρα πέρασαν πολλά χρόνια και εσύ ήσουν πάντα δίπλα μου. Με πίστευες και μου το έδειχνες έμπρακτα. Με υποστήριζες και με προστάτευες. Με καθοδηγούσες. Εσύ με έμαθες πολλά. Ήσουν πάντα εκεί, πάντα με τις πλάκες σου, με το χιούμορ σου, το χαμόγελο σου. Με συμβούλευες για τη δουλειά και όχι μόνο. Ήσουν κάτι παραπάνω από μέντορας για εμένα, ήσουν ο τηλεοπτικός μου πατέρας. Με αγαπούσες. Και σε αγαπούσα Θεμούκο μου. Και θα σε αγαπώ για πάντα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλη την οικογένεια.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Doukissa Nomikou Theodoridi (@dutchesss_) στις

 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς αποχαιρετά η ελληνική σόουμπιζ τον Θέμο Αναστασιάδη;

Το συγκινητικό «αντίο» του Βαγγέλη Περρή στον Θέμο Αναστασιάδη

Έφυγε από τη ζωή ο Θέμος Αναστασιάδης

Σχετικά άρθρα