Διατροφικές διαταραχές: «Έχω εμμονή με το φαγητό και αυξομειώνονται τα κιλά μου συνέχεια…»

Πέρυσι είχα κάποια παραπάνω κιλά και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα έχασα αρκετά κιλά. Στις καλοκαιρινές μου διακοπές είχα εμμονή με το τι θα φάω και να μην φάω πολύ για να μην τα ξαναπάρω! Γυρνώντας, τα κιλά μου ήταν 61 και το ύψος μ 1,70! Αρκετά χαρούμενη άρχιζα να τρώω κάπως περισσότερο με αποτέλεσμα μετά να νιώθω άσχημα και να λέω στον εαυτό μου γιατί το έφαγα! Αυτή η συνήθεια δεν έχει σταματήσει μέχρι τώρα. Τα κιλά μου αυξήθηκαν στα 64 και στο διάστημα των Χριστουγέννων πήρα και άλλα με αποτέλεσμα να είμαι τώρα 67 κιλά! Η κακή μου συνήθεια όμως να γίνομαι βουλιμική και μετά να νιώθω άσχημα δεν έχει σταματήσει και τα κιλά αυξάνονται! Και νιώθω αρκετά άσχημα για τον εαυτό μου που δεν μπορώ να με σταματήσω!

Στα ερωτήματά σας απαντά η διαιτολόγος – διατροφολόγος Περσεφόνη Παπαδοπούλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ενοχές και η εμμονική ενασχόληση με τα κιλά και το φαγητό είναι ενδείξεις διατροφικής διαταραχής, όπως έχετε καταλάβει και η ίδια και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με έναν τρόπο. Να απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο που είναι εκπαιδευμένος στις διατροφικές διαταραχές και ίσως να χρειαστεί να υπάρξει συνεργασία με ψυχολόγο. Πάντως το γεγονός ότι το καταλάβατε σχετικά σύντομα, μόνο θετικό μπορεί να είναι για την έκβαση της θεραπείας σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω θέμα με τα κιλά μου. Είμαι 120 κιλά κάνω συνέχεια προσπάθειες με δίαιτες αλλά πάντα όλα καταλήγουν στο μηδέν.  Τώρα ξεκίνησα ξανά γυμναστήριο και δίαιτα με διατροφολόγο. Πέφτω όμως στο φαΐ με μανία εκεί που ακολουθώ τη δίαιτα πίστα για 2-3 μέρες.  Θέλω τόσο απελπισμένα να χάσω τα κιλά μου για θέματα υγείας και αυτοπεποίθησης. Δεν ξέρω τι συμβαίνει…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς οι δίαιτες που ακολουθούσατε  αλλά και αυτή που ακολουθείτε τώρα, δεν είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά κάτι που προκαλεί μειωμένη έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην ικανοποιείστε από το φαγητό που τρώτε και να νιώθετε συνεχές αίσθημα πείνας. Καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον διατροφολόγο σας αν σας έχει υποβάλλει σε στερητική δίαιτα και να αλλάξετε πλάνο. Οι μηχανισμοί πείνας και κορεσμού που θα σας βοηθούν να χορταίνετε με τη σωστή ποσότητα τροφής, χρειάζονται θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν να κάνουν με θερμίδες.

Περσεφόνη Παπαδοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Διατροφικές διαταραχές: Νιώθω χοντρή και παθαίνω εμμονές με το πως φαίνομαι

Διατροφικές διαταραχές: Πώς δημιουργείται η κατάθλιψη και το μίσος για τον εαυτό μας

Αποτυχημένες δίαιτες: Γιατί ξαναπαίρνεις τα κιλά που έχεις χάσει;

 

Σχετικά άρθρα