6 αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά

Η μοναξιά μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Ωστόσο το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με τους θεραπευτές, υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσουμε και να φέρουμε στη ζωή μας πάλι τη χαρά και την αισιοδοξία. Ακολουθούν λοιπόν 6 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο κοινωνική, ολοκληρωμένη ως άτομο και ευτυχισμένη.

Ώθησε τον εαυτό σου να γίνει κοινωνικός

Αν νιώθεις μόνη, είναι πιθανόν παράλληλα να μη νιώθεις την ανάγκη να βγεις έξω και να δεις άλλους ανθρώπους. Αυτό όσο παράξενο κι αν φαίνεται είναι κάπως φυσικό, μιας και τα συναισθήματα της μοναξιάς οδηγούν τους ανθρώπους περισσότερο στην απομόνωση.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα φαύλο κύκλο που θα πρέπει όμως να τον σπάσεις. Μπορείς να κανονίσεις να βγεις για ένα κρασί με τους συναδέλφους μετά τη δουλειά ή να κανονίσεις να πας στο γυμναστήριο με μία φίλη.

Σπάσε τη ρουτίνα της καθημερινότητάς του και βγες έξω από το σπίτι, άλλα διάλεξε δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να δεθείς , συναισθηματικά και βαθύτερα, με τους άλλους. Βρες άτομα με τα οποία να μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα και μαζί τους πάλεψε ενάντια στα συναισθήματα της απομόνωσης.

filoi diaskedazoyn

Κανόνισε ένα ραντεβού για δύο με τον σύντροφό σου

Η μοναξιά μέσα στον γάμο ή στη σχέση δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουν μόνοι γιατί οι ανάγκες τους δεν συμπίπτουν.

Ένας τρόπος για να βελτιώσεις την κατάσταση σε αυτό το κομμάτι είναι να οργανώνεις σε τακτική βάση, ας πούμε μία φορά την εβδομάδα, ένα «ραντεβού» μόνο για εσένα κι εκείνον. Μία δική σας συνάντηση που θα επιβεβαιώνει τη μοναδική σας σύνδεση.

randevou zeygari2

Βρες δραστηριότητες που απολαμβάνεις να κάνεις μόνη σου

Φοβάσαι να μείνεις μόνη σου γιατί αισθάνεσαι ότι θα σε πνίξει η μοναξιά; Αν όμως βρεις δραστηριότητες που απολαμβάνεις να κάνεις μόνη σου και επαναπροσδιορίσεις το νόημα της λέξης «μόνη», τότε θα έχεις κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα ενδυνάμωσης του εαυτού σου.

Γιατί έχεις σταματήσει να διαβάζεις βιβλία; Αγαπούσες τόσο πολύ τους κόσμους που σου άνοιγαν. Ή γιατί εγκατέλειψες την ιδέα να ξεκινήσεις μαθήματα γιόγκα;

yoga-stasi peristeri

Κάνε μια προσπάθεια επανασύνδεσης με αγαπημένους φίλους που έχετε χαθεί

Το να περιστοιχίζεσαι μέρα νύχτα από ανθρώπους με τους οποίους δεν έχεις τίποτα κοινό, δεν σε προστατεύει απαραίτητα από τη μοναξιά. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πως χάνουν τον καιρό τους συναναστρεφόμενοι ανθρώπους με τους οποίους δεν ταιριάζουν. Αυτή είναι μια προβληματική κατάσταση.

Αντί να «σπαταλάς» έτσι τον χρόνο σου, προσπάθησε να επενδύσεις σε ποιοτικό χρόνο με ανθρώπους που πραγματικά έχεις να μοιραστείς πράγματα. Τι κι αν η φίλη σου μετακόμισε μακριά, αξίζει να κανονίσεις ένα μικρό ταξιδάκι για να τη δεις και να μοιραστείς μαζί της όλα εκείνα που σε απασχολούν και σε προβληματίζουν..

Χρησιμοποίησε τα social media για να επικοινωνήσεις

Η σύνδεση ανάμεσα στη χρήση των social media και στη μοναξιά είναι κάπως περίπλοκη. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η υπερβολική χρήση τους συνδέεται με την κατάθλιψη και την απομόνωση. Αλλά την ίδια στιγμή, άνθρωποι που νιώθουν λιγότερο μόνοι τείνουν να χρησιμοποιούν τα social media σε μόνιμη βάση.

Το κόλπο είναι να τα χρησιμοποιείς με στόχο να συνδεθείς πραγματικά με τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπαίνεις σ’ αυτά απλά για να σκρολάρεις αλλά για να ανταλλάσσεις μηνύματα με αυτούς που επιθυμείς.

social media messenger love

Σκέψου ότι μπορεί να χρειάζεσαι τη βοήθεια ειδικού

Κάποιες φορές μπορεί όλα τα παραπάνω να μην λειτουργήσουν και τότε ίσως είναι η στιγμή να σκεφτείς ότι χρειάζεσαι τη βοήθεια κάποιου ειδικού.  Συγκεκριμένα, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις και να αλλάξεις τις διεργασίες της σκέψης σου που προκαλούν ή επιδεινώνουν το αίσθημα  της μοναξιάς.

Με πληροφορίες από το prevention.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Είναι φυσιολογικό να αγαπώ την μοναξιά μου;

Μοναχικότητα: Η διαφορά της από τη μοναξιά και οι λόγοι που την επιλέγουμε

Σχετικά άρθρα