Γκόρντον Ράμσεϊ: Ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής και έγινε κορυφαίος σεφ – Ο αλκοολικός πατέρας, τα αστέρια Μισελέν και η καριέρα στην τηλεόραση

Το Master Chef προβάλλεται και πάλι στους τηλεοπτικούς δέκτες μας. Οι φανατικοί του οπαδοί με αγωνία περίμεναν το σόου καθώς και την επανεμφάνιση των αγαπημένων 3 κριτών. Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος στο φετινό τρέιλερ πήρε την εκδίκησή του από τους… ωραίους της επιτροπής.

Κι ενώ το Master Chef ξαναμπαίνει στην καθημερινότητά μας ένα άλλο νέο μαθεύεται. Ο Γκόρντον Ράμσεϊ, ο σεφ που παρουσίασε το πρώτο Master Chef παγκοσμίως, γίνεται για 5η φορά πατέρας. Τι κοινό έχει ο διεθνούς φήμης σεφ με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο πέρα από το Master Chef;

gordon-ramsay-3

Είχαν βρεθεί στην ίδια κουζίνα, με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο να μαθητεύει δίπλα στον «δύσκολο» Γκόρντον Ράμσεϊ. Μάλιστα είχε εξομολογηθεί για αυτή την εμπειρία :
«Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είναι από τα πιο εύκολα πράγματα που έχω κάνει. Το Λονδίνο είναι μία πόλη, που η γαστρονομία της δουλεύει σε πολύ υψηλούς ρυθμούς, οπότε, όταν είσαι στην ομάδα ενός τόσο μεγάλου σεφ, τα μαγαζιά είναι κάθε μέρα γεμάτα. Σε εκείνες τις συνθήκες έμαθα να αγαπάω τη μαγειρική.»

Στην πρεμιέρα του Master Chef ο Σωτήρης Κοντιζάς σχολίασε το πιάτο ενός διαγωνιζόμενου δανειζόμενος μία φράση του ίδιου του Γκόρντον Ράμσεϊ σε αντίστοιχη περίπτωση.

Τα λόγια του Γκόρντον Ράμσεϊ, «Ένας καλός κτηνίατρος θα μπορούσε να το επαναφέρει στη ζωή», όχι άδικα φαίνεται ότι έχουν χαραχτεί καλά στη μνήμη του Έλληνα κριτή. Μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε ότι τα λόγια αυτά, ο Γκόρντον Ράμσεϊ, τα είχε πει όχι σε ενήλικα αλλά σε διαγωνιζόμενο του Master Chef Junior. Ίσως λίγο σκληρός τρόπος για να απευθυνθείς σε ένα παιδί…

Δείτε τα 2 βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=263&v=ZkFRUyf_yL8

https://www.youtube.com/watch?v=5V93QmXZcFQ

Πώς ο Γκόρντον Ράμσεϊ έφτασε να γίνει ένας από τους κορυφαίους σεφ που ωστόσο η συμπεριφορά, ομολογουμένως, θα δούμε παρακάτω.

 

Ο αλκοολικός πατέρας και η παρολίγον καριέρα στο ποδόσφαιρο

Ο Γκόρντον Τζέιμς Ράμσεϊ γεννήθηκε στη Σκωτία το 1966 ωστόσο μεγάλωσε στην Αγγλία. Είναι το δεύτερο παιδί από τα 4 που απέκτησε η οικογένειά του. Θα λέγαμε ότι τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν και τα πιο ήρεμα. Το πρόβλημα της οικογένειάς του ήταν το πρόβλημα αλκοολισμού που αντιμετώπιζε ο πατέρας του. Πολλές φορές αναγκάστηκαν εκείνος και τα αδέρφια του να μετακομίσουν γιατί ο πατέρας τους δεν μπορούσε να «στεριώσει» κάπου.

Τι ώθησε τον πατέρα του Γκόρντον Ράμσεϊ στο αλκοόλ; Ένα χαμένο όνειρο… Πάντα ονειρευόταν ότι όταν μεγάλωνε θα γινόταν ροκ σταρ ωστόσο η ζωή τα έφερε κάπως αλλιώς. Το όνειρο χάθηκε κι εκείνος ότι λεφτά κέρδιζε από δουλειές του ποδαριού τα ξόδευε στα δύο πάθη του. Το αλκοόλ και τη μουσική. Μπορεί πολλές φορές τα παιδιά του, ανάμεσά τους και ο μικρός Γκόρντον, να έμειναν νηστικά ωστόσο εκείνος επέλεγε να ξοδέψει τα χρήματά του σε ενισχυτές ήχου…

gordon-ramsay-2

 

Η αδερφή του Γκόρντον Ράμσεϊ, Νταϊάν, έχει μιλήσει για την κακοποίηση που δεχόταν η μητέρα τους από τον πατέρα τους και το μαρτύριο που ήταν αναγκασμένοι να ζουν στην παιδική τους ηλικία.

Αυτό ήταν ο λόγος που ο Γκόρντον ο τζούνιορ (είχε το ίδιο όνομα με τον πατέρα του) έφυγε από το σπίτι σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ο Γκόρντον Ράμσεϊ στην εφηβεία του βρήκε καταφύγιο στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα έπαιξε στην ιστορική ομάδα των Γκλάσκοβ Ρέιντζερς ωστόσο η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής γρήγορα τελείωσε ύστερα από έναν σοβαρό τραυματισμό που είχε. Η τύχη θα λέγαμε ότι έφερε στον δρόμο του τη μαγειρική. Ξεκίνησε σπουδάζοντας διοίκηση επιχειρήσεων εστίασης στο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Νορθ Οξφορντσάιρ στην Αγγλία χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του.

gordon-ramsay-8
Φωτογραφία: instagram/gordongram

Η μύηση στη μαγειρική και το πρώτο του… «ατόπημα»

Ο επαγγελματισμός που φαίνεται να έχει τουλάχιστον από το προφίλ που έχει διαμορφώσει μέσα από τα σόου που παρουσιάζει φαίνεται ότι δεν ήταν πάντοτε το χαρακτηριστικό του. Γιατί; Όταν του δόθηκε η πρώτη δουλειά σε εστιατόριο εκείνος «φρόντισε» να τα χαλάσει όλα κάνοντας παράνομη σχέση με τη γυναίκα του… ιδιοκτήτη.
Ο Γκόρντον Ράμσεϊ παίρνει την απόφαση να πάει στο Λονδίνο να «κάνει την τύχη του». Εκεί μαθητεύει στο πλάι του επιφανή εκπροσώπου της σύγχρονης αγγλικής κουζίνας, τον Μάρκο Πιερ Γουάιτ. Η εν λόγω γνωριμία θα λέγαμε ότι έγινε το «εισιτήριο» του για τις διάσημες κουζίνες. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι όπου δούλεψε κοντά στον Γκάι Σαβόι και τον ταλαντούχο Ζοέλ Ρομπουσόν.

Το πρώτο εστιατόριο που ανέλαβε στην Αγγλία ήταν το Ομπερζίν στο Τσέλσι. Μάλιστα εκεί κέρδισε και τα δύο του πρώτα αστέρια. Το 1998 παίρνει τη μεγάλη απόφαση να δοκιμάσει της δυνάμεις του όχι μόνο ως σεφ αλλά και ως ιδιοκτήτης εστιατορίου. Στην ίδια περιοχή που ήταν το εστιατόριο που εργαζόταν ανοίγει το «Εστιατόριο Γκόρντον Ράμσεϊ» το οποίο συνάντησε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα στα 31 του είχε ήδη βραβευτεί 3 φορές με αστέρι Μισελέν. Συνολικά, τα εστιατόρια του έχουν βραβευτεί με 16 αστέρια Μισελέν ενώ είναι ο τρίτος στον κόσμο με τα περισσότερα αστέρια Μισελέν.

 

gordon-ramsay

Από τις κουζίνες στην τηλεόραση

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ βγήκε για πρώτη φορά στη βρετανική τηλεόραση στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μέχρι το 2004 είχε γίνει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους σεφ στο ευρύ κοινό. Ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επηρέασαν τους τηλεθεατές και τους έκαναν να ενδιαφερθούν περισσότερο για την «τέχνη» της γαστρονομίας. Βέβαια ο Γκόρντον Ράμσεϊ είχε ένα διαφορετικό στιλ από εκείνο του γλυκύτατου Τζέιμι Όλιβερ που όλοι αγαπάμε. Έγινε γνωστός για την οξύθυμη προσωπικότητα του, την αυστηρή συμπεριφορά του που ξεπερνούσε τα όρια πολλές φορές αλλά και για τις… άσεμνες ατάκες του.

Θα λέγαμε ότι έχει την τάση συχνά πυκνά να υποβιβάζει τους διαγωνιζόμενους των σόου που συμμετέχει μέσω προσβολών και διάφορων «ευφυολογημάτων».

Ο Ράμσεϊ είναι γνωστός για την παρουσίαση τηλεοπτικών προγραμμάτων διαγωνισμών μαγειρικής και φαγητού, όπως οι βρετανικές σειρές Hell’s Kitchen, the F word, Ramsay’s Kitchen Nightmares. Επίσης τον είδαμε στην αμερικανική εκδοχή του Hell’s Kitchen, Kitchen Nightmares, MasterChef, MasterChef Junior και Hotel Hell.
Τo 2015, το περιοδικό Forbes εκτίμησε ότι τα κέρδη του αγγίξαν τα 60 εκατομμύρια δολάρια εκείνον τον χρόνο, και τον κατέταξε ως τον 21ο πλουσιότερο διάσημο στον κόσμο!

Μάλιστα λέγεται πως για την τηλεοπτική σεζόν 2014-2015 για κάθε επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Hell’s Kitchen» ο Ράμσεϊ γινόταν κατά 225.000 δολάρια πλουσιότερος.

gordon-ramsay-5
Φωτογραφία: instagram/gordongram

Η γυναίκα του, τα παιδιά του και η αποβολή…

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ πέρα από μία επιτυχημένη καριέρα έχει και μία πολύ όμορφη οικογένεια. Σίγουρα η γυναίκα του Cayetana (Tana) Elizabeth Hutcheson δίνει φως στη ζωή του με την ομορφιά της. Εκείνη είναι δασκάλα αλλά και επιτυχημένη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής. Είναι παντρεμένοι από τ1996 και ζουν στο Λονδίνο.

Μαζί έχουν αποκτήσει 4 παιδιά: τη Μέγκαν, τη Ματίλντα, και τα δίδυμα Τζακ και Χόλυ και τώρα πάνε για το πέμπτο. Φυσικά ως ζευγάρι είχαν τις δύσκολες στιγμές τους… Στις 13 Μαϊου του 2016 ανακοινώθηκε ότι το ζευγάρι περίμενε το πέμπτο του παιδί, ένα αγόρι. Όμως το ευχάριστο γεγονός δεν είχε καλή έκβαση. Έναν μήνα μετά, αποκαλύφθηκε ότι η Τάνα απέβαλλε στους 5 μήνες…

gordon-ramsay-6
Φωτογραφία: instagram/gordongram

Ο γάμος του Γκόρντον Ράμσεϊ θα λέγαμε ότι είναι ζωντανός και όχι δεδομένος. Οι αποκαλύψεις που έκανε πέρυσι τέτοια εποχή στη Daily Mail αυτό δείχνουν. Όπως παραδέχτηκε ο γάμος του πέρασε κρίση λόγω των κιλών του. Ο διάσημος σεφ έφτασε να ζυγίζει 114 και η αυτοπεποίθησή του σιγά σιγά χανόταν.

Όπως είχε εξομολογηθεί: «Ήμουν τόσο παχύς, που έπρεπε, είτε να χάσω κιλά, είτε να ρισκάρω να χάσω την γυναίκα μου. Η Τana δεν ήταν καθόλου ενθουσιασμένη με την εμφάνισή μου και ίδια είναι πανέμορφη. Ήταν επίπονο. Κοιταζόμουν στον καθρέφτη και σκεφτόμουν γαμώτο. Με αφύπνισε αυτό».

gordon-ramsay-7
Φωτογραφία: instagram/gordongram

Φυσικά η μεγάλη προσπάθεια που έκανε για να αδυνατίσει δεν την έκανε μόνο για τη γυναίκα του αλλά και για την καριέρα του.

Όπως είχε επισημάνει στην ίδια συνέντευξη :
«Η πίεση στους νέους σεφ είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς απαιτούνται ικανότητες στα κοινωνικά δίκτυα, δεξιότητες μάρκετινγκ και μαγειρικές, προσωπικότητα και, το πιο σημαντικό, το αποτέλεσμα στο πιάτο». Συνxείζοντας είπε: «Πρέπει να είναι γεροί. Σωματικά δυνατοί». Επίσης παραδέχτηκε ότι οι σεφ του ζυγίζονται κάθε φορά που έρχονται στην κουζίνα, πράγμα που συγκαταλέγεται ίσως στις υπερβολές που συνηθίζει να κάνει.

gordon-ramsay-4
Φωτογραφία: instagram/gordongram

Η υπερπολυτελής κατοικία του

Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή : “Η βασική κατοικία της οικογένειας Ράμσεϊ είναι μεγαλειώδης. Αγοράστηκε το 2002 στο προάστιο Wandsworth του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Ηταν ιδανική για να στεγάσει την πολυμελή φαμίλια, καθώς τέσσερα ξεχωριστά διαμερίσματα που βρίσκονταν σε έναν ενιαίο οικόπεδο ενώθηκαν μετά από την επιθυμία τους, ώστε για να δημιουργηθούν οκτώ κρεβατοκάμαρες. Και φυσικά εκείνο το δωμάτιο που είναι ιδιαίτερο είναι η κουζίνα: Ο Σκωτσέζος επένδυσε 500,000 αγγλικές λίρες μόνο για αυτό το χώρο, μέσα στον οποίο δεσπόζει ένας φούρνος 67,000 λίρων και βάρους δυόμιση τόνων, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του, πριν καν από την στέγη. Το οίκημα έχει πρόσβαση σε έναν ιδιωτικό κήπο – δάσος 50 στρεμμάτων, αποκλειστικά για τις δεκαπέντε κατοικίες που τον περιτριγυρίζουν.”

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Επιστρέφει το MasterChef! Τι είπαν οι κριτές στα γυρίσματα του trailer;

Ευάγγελος Αποστολάκης: Ο ναύαρχος που έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας- Το βιογραφικό, η πτώση με αλεξίπτωτο στα 61 και ο γιος του που έγινε γνωστός από το Master Chef

Master Chef: Πώς ένας πρώην τραπεζικός, ένα μοντέλο και ένας … κλειδαράς “απογείωσαν” τον φετινό διαγωνισμό

Σωτήρης Κοντιζάς: O ¨κακός¨ του Master Chef μαγεύει το γυναικείο κοινό- Ο ¨σαμουράι¨ της κουζίνας που ζει στα Εξάρχεια

 

Σχετικά άρθρα