paidi klaiei

«Terrible twos»: Οι τρόποι για να… διαχειριστείτε ένα 2χρονο σε κρίση!

Έχετε ακούσει τον αγγλικό όρο “terrible twos”; Αν δεν τον έχετε βιώσει ακόμα επειδή το παιδί σας είναι μικρότερο, τότε καιρός να προετοιμαστείτε για να γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε την κρίση όταν εκείνη θα ξεσπάσει… Εκεί κοντά στα δυο τα μικρά σας μετατρέπονται σε… πραγματικά τερατάκια τσέπης! Είναι η εποχή του “όχι”! Μην ανησυχείτε όμως! Υπάρχει τρόπος να τα αντιμετωπίσετε!

Δείτε 1ο σημαντικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε!

Όταν το παιδί είναι σε κρίση, διατηρήστε την ηρεμία σας!

Έχει πέσει κάτω και χτυπιέται, κλαίει και ουρλιάζει λες και του έχετε κάνει κάτι κακό! Εσείς πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας! Πάρτε βαθιές ανάσες από τη μύτη, σκεφτείτε το πολύ καλά προτού μιλήσετε ή ανεβάσετε τους τόνους! Σε αυτήν την ηλικία είναι εύκολο να σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο. Μην το κάνετε! Είναι παιδί και εσείς ενήλικες! Δεν πρέπει άλλωστε να καταλάβει ότι σας έχει φέρει στα όριά σας! Θα το εκμεταλλευτεί υπέρ του!

Βρείτε λύση στο θέμα του ή αλλάξτε συζήτηση!

Προσπαθήστε να το αποπροσανατολίσετε για να ξεχαστεί! Είναι εύκολο για ένα παιδί να το κάνει αυτό! Βρείτε λύση στο πρόβλημά του, χωρίς βέβαια να υποχωρήσετε σε αυτό που θέλει και προσπαθήστε να το φέρετε στα νερά σας με πλάγιο τρόπο, προτείνοντάς του να παίξετε το αγαπημένο του παιχνίδι για παράδειγμα!

Δεν υπάρχει το “‘όχι” ως απάντηση!

Στην εποχή του “όχι” που βρίσκεται το παιδί σας έχει την τάση να λέει σε όλα “όχι”. Μην του αφήσετε αυτήν την επιλογή! Κάντε του ερωτήσεις που δεν απαντώνται ούτε με το ναι ούτε με το όχι! Για παράδειγμα αν θέλετε να το ρωτήσετε αν θέλει να φάει μπρόκολο, ρωτήστε: “Θέλεις μπρόκολο ή αυγό”;

Δώστε του θετική προσοχή!

Το “terrible two” συνήθως προκύπτει από την ανάγκη επικοινωνίας που έχει το παιδί και την αδυναμία του να την εκπληρώσει σωστά, καθώς είτε δεν έχει μιλήσει ακόμα είτε το λεξιλόγιό του είναι πολύ φτωχό  και δεν μπορεί να μεταδώσει αυτό που θέλει! Οπότε ενοχλείται, νευριάζει και ουρλιάζει! Υπάρχει η τάση μερικών γονέων να αγνοούν το παιδί σε αυτή τη φάση. Μέγα λάθος! Αν το αγνοείται, εκνευρίζεται ακόμη περισσότερο και θα ναι πιο έντονη η κρίση! Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι θέλει, να επικοινωνήσετε σωστά μαζί του…

Αγκαλιές!

Μπορεί να βγάζει μια αντίδραση και ενδεχομένως μια επιθετικότητα αλλά στην πραγματικότητα στην παρούσα φάση το παιδί έχει ανάγκη από πολλές αγκαλιές! Ακόμα και αν σας διώχνει, γρήγορα θα ενδώσει σε μια αγκαλιά! Κι εκεί ξεχνάει τα πάντα!

Η επιθετικότητα δεν είναι αποδεκτή!

Μπορείτε να επιδείξετε υπομονή στις φωνές και στα ουρλιαχτά. Αν όμως το παιδί αρχίσει να κλωτσάει, να δαγκώνει και να χτυπάει, τότε πρέπει να καταλάβει ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι σωστή! Εξηγήστε το με αυστηρό τρόπο, ώστε να το κατανοήσει!

Σε δημόσιο χώρο

Αν το παιδί σας πάθει κρίση σε δημόσιο χώρο, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Μια τέτοια στάση σάς φέρνει σε αμηχανία. Μην εξαντλήσετε όλη την αυστηρότητά σας τη δεδομένη στιγμή γιατί η κρίση δεν θα περάσει. Βέβαια μην υποχωρήσετε και εντελώς γιατί θα το κακομάθετε!

Πάρτε λίγη απόσταση!

Αν θεωρείτε ότι δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε εκείνη τη στιγμή την κατάσταση για διάφορους λόγους, τότε πάρτε λίγο μια απόσταση, βάλτε μουσική, κάντε ασκήσεις αναπνοής και αφήστε κάποιον άλλον να διαχειριστεί την κρίση!  Αυτό βέβαια δεν είναι μια στάση που πρέπει να κρατάτε συνεχώς!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

“H ηλικία του όχι”: πώς θα διαχειριστείς την περίοδο της αμφισβήτησης;

Ανυπάκουο και αντιδραστικό παιδί: Πώς να το… τιθασεύσουν οι γονείς;

“Μαμά είσαι κακιά”: Πώς να βάλεις όρια σε ένα αντιδραστικό παιδί

 

 

 

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X