Τα οφέλη της μπανάνας για την υγεία μας!

Η μπανάνα είναι το φρούτο που δεν έχει εποχή, αφού μπορείς να την απολαύσεις κάθε εποχή του χρόνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα πολύ ωφέλιμο για την υγεία φρούτο, καθώς είναι πλούσια σε μαγγάνιο και Βιταμίνη C, ενώ θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στην οξείδωση και την κόπωση.

Τα οφέλη για την υγεία

Είναι πλούσια σε μαγγάνιο

Μια μπανάνα καλύπτει περίπου το 40% της καθημερινής απαίτησης του μαγγανίου, ένα ιχνοστοιχείο που είναι απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και διατηρεί τη σταθερή οστική δομή μας.

Περιέχει βιταμίνη C

Μια μπανάνα μπορεί να καλύψει το 10% των καθημερινών αναγκών βιταμίνη C, αντιοξειδωτικό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης.

Είναι αντιοξειδωτική

Σύμφωνα με τον δείκτη Orac που μετράει την αντιοξειδωτική ισχύ των τροφίμων, μια μπανάνα – από 120 έως 150 γραμμάρια – φτάνει σε 879 μονάδες και συνιστάται να καταναλώνει μεταξύ 3.000 και 5.000 μονάδες την ημέρα.

Περιέχει, επίσης, ντοπαμίνη (έναν νευροδιαβιβαστή που σας κάνει να αισθάνεστε καλά) που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει την υψηλή αντιοξειδωτική της ικανότητα.

Οι μπανάνες Αντιλλών, σε σχέση με τις κλασικές μπανάνες, είναι πιο πλούσιες σε θερμίδες, έχοντας 120 θερμίδες έναντι 90 θερμίδων ανά 100 γραμμάρια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άμυλο.

3 καλοί λόγοι για να φας μπανάνα

Είναι καλή για το πεπτικό σύστημα

Η μπανάνα περιέχει 3 γραμμάρια σε φυτικές ίνες, ανά 100 γραμμάρια. Η μπανάνα περιέχει επίσης φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, ειδικούς υδατάνθρακες, που έχουν την ιδιαιτερότητα να επιτρέπουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του πεπτικού συστήματος.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η μπανάνα είναι φρούτο πλούσιο σε κάλιο με 411 μιλιγκράμ ανά 100 γραμμάρια.

Είναι ιδανική για τους αθλητές

Η μπανάνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, ειδικά τη Β6 και μαγνήσιο, που όχι μόνο δίνουν ενέργεια, αλλά βοηθούν επίσης στην αποκατάσταση μετά από προπόνηση.

Τι να προσέξεις;

Αν είστε αλλεργικοί στο λατέξ, προσέξτε! Υπάρχουν αλλεργίες που σχετίζουν το λατέξ με την μπανάνα, αλλά και άλλα φρούτα, όπως το ακτινίδιο και το αβοκάντο. Η αλλεργία σε μπανάνα μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος στο στόμα, στα χείλη και τον λαιμό.

Εάν είστε διαβητικός/διαβητική, η μπανάνα έχει έναν μέσο γλυκαιμικό δείκτη 50, όπως το μάνγκο. Επιλέξτε μια μικρή μπανάνα και φάτε τη στο τέλος του γεύματος για να αποφύγετε τη συσσώρευση ζάχαρης στο αίμα.

Πώς διατηρούνται οι μπανάνες;

Το καλύτερο είναι να διατηρείτε τις μπανάνες σε αέρα, κρεμώντας τις σε ένα άγκιστρο, σε θερμοκρασία κάτω από 20 ° C.

Όταν τις διατηρείτε σε μπολ φρούτων, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι εκτεθειμένες στο φως που θα τις κάνει να χαλάσουν πιο γρήγορα.

Θυμηθείτε επίσης να τις χωρίσετε μεταξύ τους, γιατί έτσι θα διατηρηθούν πολύ περισσότερο.

Επίσης,  μην τις αποθηκεύετε στο ψυγείο, επειδή το κρύο τις κάνει να μαυρίζουν, λόγω του αιθυλενίου, ένα αέριο που περιέχεται στη μπανάνα. Αλλά και πάλι, η σάρκα τους παραμένει ιδανική για να τη φάτε.

Με τι ταιριάζει η μπανάνα;

Με σοκολάτα: Ο συνδυασμός αυτός περιέχει επαρκή ποσότητα σε καλό μαγνήσιο στο νευρικό σύστημα. Μια καλή επιλογή είναι σοκολάτα λιωμένη με μπανάνα σε φέτες.

Με χουρμά: Είναι μια καλή πηγή ινών. Σε συνδυασμό με την μπανάνα, βοηθάει στην αποκατάσταση της ενέργειας και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

 Φλούδα μπανάνας: Τρόποι για να τη χρησιμοποιήσεις!

Μάφιν με μπανάνα!

 

Σχετικά άρθρα