Πήτερ Λιβανός: Ο Έλληνας εφοπλιστής με τα 3 δισ. περιουσία – Η συλλογή με τα 220 σπάνια αυτοκίνητα, το ακριβότερο σαλέ του κόσμου και οι «τραγικές» ιστορίες της οικογένειάς του

Ο ελληνικός στόλος πλοίων LNG(σ.σ. υγραεριοφόρα φυσικού αερίου) είναι ένας από τους ισχυρότερους του κόσμου και θα αυξηθεί κι άλλο μέχρι το 2021. Ανάμεσα στους εφοπλιστές που έχουν παραγγείλει LNG πλοία είναι και ο Πήτερ Λιβανός. Ένα όνομα που έχει γράψει ιστορία στην ελληνική ναυτιλία. Τρεις γενιές της οικογένειας Λιβανού ασχολούνται με επιτυχία με τον εφοπλισμό.

Μπορεί ο Πήτερ Λιβανός να μην έχτισε πρώτος την αυτοκρατορία της οικογένειας ωστόσο συνεχίζει το έργο των προγόνων του.

 

peter-livanos
Φωτογραφία: youtube/Andy Pierce

Οι ρίζες από τη Χίο και η αρχή…

Ο Πήτερ Λιβανός έχει ελληνικές ρίζες και όπως σχεδόν κάθε εφοπλιστής (που σέβεται τον εαυτό του) κατάγεται από νησί και συγκεκριμένα τη Χίο. Ο παππούς του ήταν ναυτικός και έφυγε για την Αμερική για να βρει την τύχη του. Εκεί, συγκεκριμένα στη Νέα Ορλεάνη, ερωτεύτηκε μία Αμερικανοϊταλίδα που έμελλε να γίνει γυναίκα του.

Ο πατέρας του Πήτερ, Γιώργος Π. Λιβανός, πήρε την απόφαση και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του τα Καρδάμυλα. Μπορεί το διαβατήριό του να ήταν αμερικάνικο ωστόσο είχε ελληνική ταυτότητα αφού ήταν γραμμένος στο Μητρώο της Χίου.
Ο παππούς του Πήτερ Λιβανού μπορεί να πέρασε δυσκολίες στη θάλασσα ωστόσο δεν «έφυγε» εξαιτίας της. Μάλιστα είχε καταφέρει μια φορά να επιζήσει παρόλο που το πλοίο στο οποίο ήταν πλοίαρχος είχε τορπιλιστεί από γερμανικά υποβρύχια και είχε βυθιστεί. Τελικά έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

 

peter-livanos
Φωτογραφία: twitter/@deltatelevision

 

Το πρώτο πλοίο της οικογένειας αγοράστηκε από τον Ιωάννη Λιβανό λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο ίδιος το 1950, όπως διαβάζουμε στο newmoney.gr, «ίδρυσε την εταιρεία Ceres Shipping Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και ενώ τον όμιλο έχει αναλάβει ο Γιώργος Π. Λιβανός, η εταιρεία πάει κόντρα στο ρεύμα.

Την εποχή που όλοι επένδυαν στον γιγαντισμό, η Ceres δημιουργεί έναν στόλο μικρών φορτηγών πλοίων, συνολικά 51, τα οποία ταξιδεύουν όπου και τα μεγάλα, αλλά και σε περιοχές με μικρό βύθισμα και ποτάμια.

Στις αρχές του 1970 ιδρύεται η Ceres Hellenic Shipping Enterprises με έδρα τον Πειραιά η οποία ανοίγεται στην αγορά των δεξαμενόπλοιων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο στόλος της εταιρείας αριθμεί 69 πλοία, εκ των οποίων 26 είναι ιπτάμενα δελφίνια τα οποία μεταφέρουν επιβάτες στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στις βόρειες Σποράδες. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Γιώργου Π. Λιβανού, το 1997, αναλαμβάνει δράση ο γιος του Πήτερ Γ. Λιβανός.»

 

peter-livanos
Φωτογραφία: twitter/@Reportal_gr

Ποιος είναι ο μεγιστάνας Πήτερ Λιβανός

Ο Πήτερ Λιβανός είναι σήμερα γνωστός στο εξωτερικό ως ο «Greek shipping tycoon»(σ.σ. Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας). Συνεχίζει τον δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί του. Σήμερα η περιουσία του υπολογίζεται γύρω στα 3 δισ. ευρώ.

Ο Πήτερ Λιβανός γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και πήγε στο σχολείο «Le Rosey». Συνέχισε τις σπουδές του στο Columbia.

Ο Πήτερ Λιβανός πέρα από αυτά που παρέλαβε φρόντισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Αρχικά ίδρυσε την εταιρεία Seachem η οποία ασχολούνταν με πλοία μεταφοράς χημικών και είχε ως βάση της τις ΗΠΑ και το Μόντε Κάρλο. Το 2001 θα ιδρύσει στον Πειραιά την πρώτη εταιρεία που διαχειριζόταν πλοία που μετέφεραν υγροποιημένο φυσικό αέριο με το όνομα «GasLog». Παράλληλα, η άλλη εταιρεία του ομίλου, η Seachem, συγχωνεύτηκε με τη νορβηγική Odfjell ASA για να εξελίχθηκε σε πρώτη δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο σε δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών.

Η εταιρεία Ceres που κληρονόμησε φυσικά συνεχίζει να έχει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι μάλιστα γνωστή για τα «ιπτάμενα δελφίνια» που εισήγαγε ως τρόπο μεταφοράς στον Αργοσαρωνικό.

 

peter-livanos
Φωτογραφία: twitter/@newmoneygr

Ο «έρωτας» για τα αυτοκίνητα

Ο Πήτερ Λιβανός έχει κι αυτός έναν «έρωτα» και δεν εννοούμε εκείνον για τη γυναίκα του. Το πάθος του είναι τα αυτοκίνητα, πράγμα που αποδεικνύει η πανάκριβη συλλογή του που αποτελείται από 220 σπάνια «αριστουργήματα». Ανάμεσά τους μάρκες όπως Bentley, Αston Martin, Rolls Royce και Ferrari. Ο εφοπλιστής αρχικά αποκτούσε τα μοναδικά «κομμάτια» σε δημοπρασίες. Είχε φροντίσει να έχει μία ειδική ομάδα τεχνικών που τα ανακατασκεύαζε. Για να αντιληφθούμε το κόστος αυτού του πάθους αρκεί να σκεφτούμε ότι το κόστος της συλλογής του αγγίζει το 1/3 της περιουσίας που διαθέτει σε δεξαμενόπλοια.

Τα αυτοκίνητα δεν κάθονται ακίνητα. Έχουν συμμετάσχει σε ράλι vintage αυτοκινήτων ανάμεσά τους και σε εκείνο του Μόντε Κάρλο.
Τόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του για τα αυτοκίνητα που του έγινε πρόταση να αναλάβει την τιμητική θέση του αντιπροέδρου στην εταιρεία Aston Martin Lagonda Ltd., την οποία και δέχτηκε.

Υπήρξε συνιδιοκτήτης της εταιρείας μαζί με τους Νικόλα και Γιάννη Παπανικολάου και την εξαγόρασαν το 1983. Αργότερα πούλησαν το πλειοψηφικό πακέτο στη Ford κρατώντας ένα μικρό ποσοστό.

Φυσικά ως εφοπλιστής και νησιώτης δεν θα μπορούσε να έχει αγάπη και για την ιστιοπλοΐα. Μεταξύ των πολύτιμων αποκτημάτων του είναι και το 37μετρο αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό «Mariquita» που έχει γράψει ιστορία στο America’s Cup και συνεχίζει να εντυπωσιάζει ακόμα στους αγώνες που συμμετέχει.

 

peter-livanos
Φωτογραφία: youtube/maritimestv

Η οικογενειακή ζωή και το πιο ακριβό σαλέ του κόσμου!

Ο Πήτερ Λιβανός με τη σύζυγό του Λάρα έχουν αποκτήσει 4 παιδιά. Η βάση τους είναι το σπίτι τους στη λίμνη της Γενεύης ωστόσο κατά διαστήματα βρίσκονται στο Λονδίνο και την Αθήνα. Στη Γενεύη μένουν δίπλα από διάσημα πρόσωπα όπως είναι η τραγουδίστρια Τίνα Τάρνερ αλλά και ο ηθοποιός Ρότζερ Μουρ.

Φαίνεται ότι ο Πήτερ Λιβανός δεν διστάζει να ξοδέψει τα χρήματά του προκειμένου να ζει μέσα στις ανέσεις. Μάλιστα σύμφωνα με ελβετικές εφημερίδες έχει στην κατοχή του το ακριβότερο σαλέ στον κόσμο. Το εν λόγω σαλέ έχει ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος, δωμάτια γυμναστικής, αίθουσες σάουνας, τεράστια σαλόνια και όλα αυτά με θέα ένα χιονισμένο τοπίο. Η απόκτησή του κόστισε 65 εκατομμύρια ευρώ!

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Επίγειες Νηρηίδες : η Τίνα και η Ευγενία Λιβανού φωτογραφισμένες στο Μέγαρο της οικογενείας στο Παρίσι.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ένας ερευνητής του χρόνου (@dimis_blog) στις

Ποια πρόγονός του παντρεύτηκε τον πρώην άντρα της αδερφής της;

 

Στην ιστορία της οικογένειας Λιβανού ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία της Τίνας και της Ευγενείας Λιβανού. Οι δυο τους ήταν αδερφές και κόρες του Σταύρου Λιβανού. Η μοίρα θα θελήσει να μοιραστούν ακόμη και τον ίδιο σύζυγο. Ας δούμε ωστόσο εν συντομία τη συγκλονιστική τους ιστορία. Η Τίνα Λιβανού το 1946 παντρεύτηκε με τον Αριστοτέλη Ωνάση με τον οποίο απέκτησε τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα (μητέρα της Αθηνάς Ωνάση). Ύστερα από 14 χρόνια γάμου θα χωρίσει με τον Ωνάση γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της κόρης της Χριστίνας.

Ύστερα από έναν χρόνο θα παντρευτεί τον Τζον Σπενσερ – Τσώρτσιλ ο οποίος κάποια στιγμή έγινε ο 11ος Δούκα του Μάρλμπορο. Δέκα χρόνια μετά θα έρθει το διαζύγιο.

Εντωμεταξύ η αδερφή της Ευγενία ένα χρόνο ύστερα από τον γάμο της με τον Ωνάση παντρεύεται τον Σταύρο Νιάρχο ο οποίο σύμφωνα με φήμες διεκδικούσε επίσης την Τίνα. Οι περιπέτειες της Ευγενίας τελειώνουν το 1970 όταν και «έφυγε» από υπερβολική δόση ηρεμιστικών χαπιών.

Έναν χρόνο μετά η Τίνα Λιβανού θα παντρευόταν τον πρώην σύζυγό της αδερφή της Σταύρο Νιάρχο. Τρία χρόνια μετά δεύτερη τραγωδία θα χτυπούσε την πόρτα της αφού έχασε τον γιο της Αλέξανδρο. Ένα χρόνο μετά θα πέθαινε και η ίδια. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε χρήση βαρβιτουρικών.

 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μαρία Κάλλας: Ο ερώτας και το παιδί του Ωνάση, τα παραπανίσια κιλά, τα προβλήματα στη φωνή και ο γάμος

Αθηνά Ωνάση, πως είναι σήμερα η Χρυσή κληρονόμος,η ανορεξία και το δώρο των 800εκ

Σ.Νιάρχος: Ο δρόμος για τα πλούτη,οι γυναίκες του,οι υποψίες δολοφονιών και η άγνωστη κόρη του!

Σχετικά άρθρα