Αβοκάντο με κοτόπουλο, παρμεζάνα και μεξικάνικη σος

Ένας πολύ ενδιαφέρων και εναλλακτικός τρόπος για να φάτε το κοτόπουλο, συνδυάζοντάς το με το superfood αβοκάντο αλλά και μια πιο πικάντικη μεξικάνικη σος!

Συστατικά

  • 2 μεγάλα αβοκάντο,
  • 1 φλ. ψημένο κοτόπουλο (στο φούρνο, ή βραστό), χωρίς πέτσες και κόκαλα, κομμένο σε μικρά κυβάκια,
  • ½ κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο,
  • 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα,
  • 2 κουταλιές πέστο (Pesto) βασιλικού (δες σημείωση),
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο.

Μεξικάνικη σος:

  • 1 μέτρια ντομάτα, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη,
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
  • ½ χρωματιστή πιπεριά (όποιο χρώμα θέλετε) κομμένη σε ψιλά τετραγωνάκια,
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένος κόλιανδρος,
  • 1 κουταλάκι ξίδι,
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 1 πρέζα νιφάδες τσίλι,
  • Αλάτι, πιπέρι.

Βήματα

Ετοιμάζετε πρώτα τη μεξικάνικη σος, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Την κρατάτε σκεπασμένη στο ψυγείο για να σμίξουν τα αρώματα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κόβετε τα αβοκάντο στα δυο κατά μήκος και αφαιρείτε το κουκούτσι τους. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψάκι και αλείφετε την κομμένη επιφάνειά τους με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνετε ελαφρά.

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το πέστο βασιλικού και την παρμεζάνα και μοιράζετε το μίγμα στο κέντρο των αβοκάντο. Τα ψήνετε στο φούρνο για 10 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και τα σερβίρετε αμέσως, συνοδεύοντάς τα με τη μεξικάνικη σος.

Σημείωση: Πέστο βασιλικού

Παρόλο που υπάρχει έτοιμο πέστο βασιλικού σε όλες τις υπεραγορές, αν έχετε βασιλικό στη γλάστρα, είναι πανεύκολο να ετοιμάσετε το δικό σας πέστο: Ξεφυλλίζετε το βασιλικό και μετράτε 2 φλ. (πατικωμένα) φύλλα.  Βάζετε 3 γεμάτες κουταλιές κουκουνάρια (πινόλια) στη γυάλα του πολυμίξερ (αν δεν έχετε, τότε στο μπλέντερ) μαζί με 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και μια κουταλιά χυμό λεμονιού και τα χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα. Ύστερα, προσθέτετε  τμηματικά τα φύλλα του βασιλικού, και τα χτυπάτε για να γίνει ένας πηκτός πουρές. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέσα 3 γεμάτες κουταλιές ψιλοτριμμένη παρμεζάνα. Ελέγχετε το αλατοπίπερο. (Γίνεται 1 φλ. περίπου πέστο και μπορεί να διατηρηθεί σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 βδομάδα).

Μία συνταγή από τον Σεφ Κυριάκο Κυριάκου

Πηγή: xrysessyntages.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αβοκάντο: «Μύθοι» και αλήθειες

Κους κους με ρόδι, αβοκάντο και μάνγκο!

 

Σχετικά άρθρα