Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών

Με 153 «ναι» και 146 «όχι» και ένα «παρών» κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα και έντονους τόνους στην Ολομέλεια.

Εκτός από τα 145 «ναι» των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κατερίνα Παπακώστα.

«Παρών» ψήφισε με τη σειρά του ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από άγριο επεισόδιο που προκλήθηκε από τη Χρυσή Αυγή, όταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης επιχείρησε να ψηφίσει «όχι στην προδοσία». Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε από τον βουλευτή να ψηφίσει ξανά απλώς λέγοντας «όχι», με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν.

Ο κ. Βούτσης διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Έντονο παρασκήνιο τις περασμένες ημέρες

Η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε την Τετάρτη και αμέσως το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο». Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα μεταξύ των βουλευτών ενώ ξεκίνησαν και έντονες ζυμώσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας για την κατάθεση ή μη πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Μετά από πλούσιο «παρασκήνιο» εντός του… γαλάζιου στρατοπέδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην «χαραμίσει» το κοινοβουλευτικό αυτό όπλο –το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια φορά το εξάμηνο- δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε ήδη συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις μια εβδομάδα αργότερα.

Η δεύτερη μέρα της συζήτησης «σημαδεύτηκε» από την σφοδρή αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για υποκρισία και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για «εθνική ήττα».

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συμφωνία των Πρεσπών: «Πέρασε» από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Αλ. Τσίπρας: «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουμε τον δρόμο»

 Συμφωνία Πρεσπών: Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε το Ποτάμι

Συμφωνία Πρεσπών: Δεύτερο «ναι» από τη Βουλή της πΓΔΜ

Σχετικά άρθρα