Οι 3 «κανόνες» για να αντιμετωπίσεις τα ψυχοσωματικά σου

Δεν ξέρω πού πρέπει να απευθυνθώ μα τον τελευταίο καιρό η ψυχολογία μου είναι αρκετά πεσμένη. Μάλλον φταίνε διάφορα προβλήματα σε όλους τους τομείς.

Όταν όμως κοιτιέμαι στον καθρέφτη, νιώθω άσχημη και κλαίω. Κάτι μάλλον δεν πάει καλά. Γενικότερα τώρα τελευταία παθαίνω πολλά και κλαίω παρά πολύ. Τι μπορεί να φταίει;

Στο ερώτημα απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Λητώ Κατάκη

Οι αντιδράσεις που περιγράφεις φαίνεται να είναι φυσιολογικό επακόλουθο του ότι αντιμετωπίζεις διάφορα προβλήματα σε όλους τους τομείς. Οι αρνητικές σκέψεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα, είναι κάτι σαν τον πυρετό που ανεβαίνει σαν άμυνα απέναντι σε κάτι που απειλεί το σώμα μας.

Είναι η άμυνα και η προστασία απέναντι σε αυτά που απειλούν την ψυχική μας ισορροπία και υγεία. Όπως δεν είναι το πρόβλημα ο πυρετός, έτσι δεν είναι το πρόβλημα οι αντιδράσεις σου σε ό,τι σε δυσκολεύει και σου προκαλεί θέμα. Φυσικά ο πυρετός είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί για να μην δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

Οι 3 «κανόνες» για να τα καταφέρεις

Έτσι, είναι σημαντικό να απαντήσεις στις αρνητικές σκέψεις με θετικές, να επιστρατεύσεις ένα συνήγορο του εαυτού σου εκεί που στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη. Όμως το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπιστεί ό,τι προκάλεσε τον πυρετό. Στην περίπτωσή σου τα προβλήματα σε όλους τους τομείς που αναφέρεις.

Εστίασε λοιπόν σε αυτά και μην απελπίζεσαι από τη συγκυρία που έφερε πολλά μαζί γιατί εντείνονται οι συναισθηματικές αντιδράσεις. Ξεκίνα από ένα από τα πιο εύκολα από τα προβλήματα σου και συζήτησε το με κάποιον – φίλο/η, γονιό/συγγενή, καθηγητή/δάσκαλο – που θεωρείς κατάλληλο  ή νιώθεις λιγότερο άσχημα να μιλήσεις.

Δεν είναι αδυναμία να μοιράζεσαι

Όσο περισσότερο μοιράζεσαι, συζητάς, ανοίγεσαι τόσο πιο πιθανό είναι να εκπλαγείς με το πόσοι άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα ή κάνουν παρόμοιες σκέψεις. Το να ζητήσεις βοήθεια, να μοιραστείς και να συζητήσεις δεν είναι αδυναμία, είναι εξυπνάδα!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υπάρχει συναισθηματική διαταραχή που προσελκύει τις αρνητικές σκέψεις;

Αρνητικές σκέψεις: Δες τον τρόπο για να καθησυχάσεις τον εαυτό σου

Πώς οι αρνητικές σκέψεις κάνουν κακό στην υγεία μας

Σχετικά άρθρα