ΗΠΑ: Τέλος το shutdown μετά τη συμφωνία Τραμπ-Κογκρέσου

Σε συμφωνία κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με το Κογκρέσο για να λήξει το shutdown, το μεγαλύτερο «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αργά το βράδυ της Παρασκευή, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα απόψε την πρόταση με την οποία θα τερματιστεί η “παράλυση” των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που κράτησε 35 ημέρες, εγκρίνοντας τη χρηματοδότησή τους, χωρίς όμως να περιλάβει στον προϋπολογισμό τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητά ο Ντόναλντ Τραμπ για να οικοδομήσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται ότι θα συζητήσει και θα εγκρίνει την πρόταση αυτή, η οποία θα σταλεί κατόπιν προς επικύρωση στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ είπε νωρίτερα ότι στις τρεις εβδομάδες για τις οποίες εγκρίθηκε η χρηματοδότηση (μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου) αναμένει από το Κογκρέσο να συζητήσει και να βρει μια συμβιβαστική λύση.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Λευκός Οίκος θα δεχόταν έναν συμβιβασμό για να παραμείνουν ανοιχτές οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, εφόσον στον προϋπολογισμό περιληφθεί η χρηματοδότηση του τείχους, έστω και αν το ποσό είναι μικρότερο από τα 5,7 δισεκ. δολάρια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Τραμπ συμφώνησε να επαναλειτουργήσουν προσωρινά οι υπηρεσίες μετά τις πληροφορίες ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους εξαιτίας του shutdown.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που ανακοινώνω σήμερα ότι έχουμε φτάσει σε συμφωνία για να σταματήσουμε το shutdown και να ανοίξουμε εκ νέου την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε νωρίτερα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

Όπως είπε ο Τραμπ, μια δικομματική επιτροπή θα αρχίσει αμέσως να επανεξετάζει τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί μια «μεγάλη, ασφαλής συμφωνία» με τη συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Επιπλέον, σημείωσε πως σύντομα θα πληρωθούν οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των οποίων οι πληρωμές είχαν «παγώσει».

Στη συνέχεια όμως απείλησε ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο shutdown στις 15 Φεβρουαρίου.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ή έναν ατσάλινο φράχτη. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με το Κογκρέσο, είτε θα κλείσει και πάλι η κυβέρνηση στις 15 Φεβρουαρίου, είτε θα χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου για να αντιμετωπίσω αυτήν την επείγουσα κατάσταση», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε επίσης ότι αν δεν χορηγηθούν οι πόροι που ζητάει, οι αρχές ενδέχεται να αναγκαστούν να απελευθερώσουν «στις κοινότητες» τους μετανάστες που είναι υπό κράτηση.

Πηγή: cnn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

ΗΠΑ: Συμφώνησαν για τον προϋπολογισμό, αλλά ίσως δεν αποφευχθεί το «shutdown»

ΗΠΑ: Έτοιμος να κηρύξει κατάσταση εθνικής ανάγκης ο Τραμπ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέβασε ρολά… Τι έχει συμβεί;

Σχετικά άρθρα