Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο Σέρβος τενίστας που προπονούνταν κάτω από τις βόμβες- Πώς τον ανακάλυψαν τυχαία 6 χρονών, οι θυσίες και η γυναίκα της ζωής του

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τη νίκη επί του Ραφαέλ Ναδάλ την Κυριακή 27/01 στη Μελβούρνη έσπασε άλλο ένα ρεκόρ. Είναι ο πρώτος στον κόσμο που καταφέρνει να κατακτήσει το Αυστραλιανό Όπεν για 7η φορά!
Μάλιστα ο αδιαμφισβήτητα δυνατός παίχτης Ναδάλ είχε να χάσει ένα αγώνα σε τρία σετ από τον προημιτελικό του Ρολάν Γκαρός το 2015, όταν ο πάλι ο Τζόκοβιτς τον είχε νικήσει με 7-5, 6-3, 6-1.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Novak Djokovic (@djokernole) στις

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που κατάφερε 3 φορές να κατακτήσει τουλάχιστον 3 Grand Slam στη σειρά: η πρώτη φορά του Σερβου ήταν από το Αυστραλιανό Όπεν του 2011 στο Αυστραλιανό Όπεν του 2012, μετά από το Γουίμπλεντον του 2015 στο Ρολάν Γκαρός του 2016 και, τέλος, από το Γουίμπλεντον του 2018 στο Αυστραλιανό Όπεν του 2019.

 

Η ιστορία του συγκλονίζει όχι μόνο γιατί καταλαβαίνεις την αποφασιστικότητα που είχε από μικρό παιδί αλλά και γιατί όταν βίωνε την φρίκη του πολέμου κατάφερνε να βάζει υψηλούς στόχους που μετά από χρόνια σκληρής προσπάθειας επιτεύχθηκαν.

novak-djokovic-3

Πώς άρχισε το τένις

O Νόβακ Τζόκοβιτς gεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 22 Μαΐου του 1987. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ήρθε σε επαφή με το τένις. Ο ίδιος είχε εξιστορήσει την τυχαία συνάντησή του με το άθλημα που έμοιαζε σαν ένα παιχνίδι της μοίρας.

Όπως έχει πει: «Συνήθιζα να τρέχω έξω από το εστιατόριο μας, στο Kopaonik (ο πατέρας του, Srdjan και η μητέρα του, Dijana ήταν καθηγητές του σκι και ιδιοκτήτες πιτσαρίας στο βουνό που βρίσκεται κοντά στο Μαυροβούνιο) και έβλεπα πως πολύ κοντά μας… κάτι συνέβαινε. Κατασκεύαζαν κάτι. Ρώτησα τους εργάτες τι κάνουν και μου είπαν πως φτιάχνουν γήπεδα τένις. Ένιωσα πως ήταν ένα σημάδι από τη μοίρα. Τα όσα έχει περάσει η Σερβία έγιναν η έμπνευση μου για να σηκώσω τα μεγαλύτερα τρόπαια.»
Όταν για πρώτη φορά στα 4 του χρόνια «έπεσε» πάνω σε έναν αγώνα τένις στην τηλεόραση το λάτρεψε. Από τότε έγινε φανατικός και δεν έχανε μετάδοση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Novak Djokovic (@djokernole) στις

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ανατρέχοντας σε εκείνη την εποχή είχε πει:
«Ένα από τα παιχνίδια που είχα λατρέψει, ήταν του Pete Sampras για τον πρώτο του τίτλο στο Wimbledon (1993). Τότε ήταν που αποφάσισα να κάνω σκληρές προπονήσεις, τότε άρχισα να ονειρεύομαι τον εαυτό μου στο κεντρικό γήπεδο του Wimbledon, κρατώντας αυτό το τρόπαιο. Έφτιαξα ένα κύπελλο που έμοιαζε σε αυτό του Wimbledon και κάθε μέρα, όταν τελείωνα το διάβασμα πήγαινα και το έπιανα στα χέρια μου. Κοιτούσα στον καθρέφτη και έλεγα “είμαι ο πρωταθλητής του Wimbledon”. Κάθε ημέρα, έκανα προπόνηση… για εκείνη τη στιγμή.»

novak-djokovic-6

Η γυναίκα που τον έκανε πρωταθλητή!

Η γνωριμία του σε ηλικία μόλις 5 ετών με μία από τις καλύτερες προπονήτριες τένις της πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Jelena Gencic, καθόρισε την μετέπειτα πορεία του.

Όπως θυμάται ο Νόβακ Τζόκοβιτς σε συνέντευξή του:
«Εκείνη είχε έλθει για ένα καμπ. Εγώ είχα πάει μέχρι το φράκτη, είχα κρεμαστεί από εκεί και παρατηρούσα τι συνέβαινε. Εκείνη τον είδε, τον πλησίασε και τον ρώτησε “ξέρεις τι κάνουμε εδώ;”. Ο μικρός της απάντησε “παίζετε τένις”. Η Gencic δεν έχασε ευκαιρία και τον κάλεσε το απόγευμα γα να παίξει τένις. Εκείνος έφτασε στο γήπεδο την προσυμφωνημένη ώρα με μία τσάντα στην πλάτη.
Όπως είχε πει ο Νόβακ Τζόκοβιτς:

«Είχα βάλει 2-3 μπλούζες, με μπουκάλια νερού, έβαλα μια μπάρα δημητριακών, μια μικρή πετσέτα. Με ρώτησε αν είχε ετοιμάσει η μητέρα μου την τσάντα. Της απάντησα πως όχι, εγώ την είχα φτιάξει, γιατί εγώ ήθελα να παίξω τένις. Όχι η μητέρα μου!.»
Η Jelena Gencic είχε δει ότι χρειαζόταν. Όπως έχει εξιστορίσει ο Τζόκοβιτς:
«Τρεις ημέρες αργότερα, η Jelena μίλησε με τους γονείς μου. Τους είπε πως έχουν ένα χρυσό παιδί, που διαθέτει και ταλέντο, ενώ κατέληξε στο ότι “είμαι σίγουρη πως θα γίνει πρωταθλητής”.»

novak-djokovic-8

Προπόνηση μαζί με τους βομβαρδισμούς…

Και στις 78 ημέρες του βομβαρδισμού, η Partizan άφηνε ανοιχτά τα γήπεδα, για να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να απασχολούνται με κάτι άλλο. Η Gencic δεν έκοψε τις προπονήσεις. Έπαιρνε τους μαθητές της (σε αυτούς άνηκαν και τα αδέλφια του Novak, με το τένις να γίνεται ο λόγος που δεν τρελάθηκαν οικογενειακώς) και τους πήγαινε για εξάσκηση, κάθε μέρα. Τη ρωτούσαν για τις βόμβες. Απαντούσε “μα αυτό είναι το όλο νόημα. Όταν είστε στο γήπεδο, δεν σκέφτεστε τις βόμβες”. Διάλεγε σημεία που είχαν βομβαρδιστεί την προηγούμενη -σκεπτόμενη πως θα ήταν λίγο δύσκολο να βομβαρδιστούν τα ίδια μέρη, δεύτερη φορά σε ισάριθμες μέρες. Παράλληλα, ζούσε και το δικό της προσωπικό δράμα, διότι η αδελφή της είχε τραυματιστεί σοβαρά και 16 μήνες αργότερα, άφησε την τελευταία της πνοή.

novak-djokovic-4

Η προφητική συνέντευξη στα 7 του χρόνια!

Σε ηλικία μόλις 7 ετών ο Νόβακ Τζόκοβιτς έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε εθνικό δίκτυο και αποστόμωσε τους δημοσιογράφους. Εκεί τους περιέγραψε το καθημερινό πρόγραμμά του: «Πηγαίνω στο σχολείο το πρωί, μετά παίζω τένις, μετά διαβάζω και μετά… παίζω με τους φίλους μου» είχε πει. Μάλιστα η ωριμότητά τους φάνηκε ήδη από εκείνη την ηλικία αφού στην ερώτηση αν “το τένις είναι δουλειά ή μόνο παιχνίδι;” εκείνος απάντησε αφοπλιστικά πως «είναι δουλειά». Μάλιστα από τότε δήλωσε πως στόχος του ήταν να γίνει πρωταθλητής. Η ιστορία έδειξε πώς δεν αστειευόταν καθόλου!

Η σκληρή δουλειά είχε ήδη ξεκινήσει για τον μικρό Νόβακ. Οι γονείς του παρόλο που δεν ήταν πλούσιοι έκαναν τα πάντα για να προσφέρουν στον γιο τους ένα λαμπρό μέλλον. Έφτασαν στο σημείο να δανειστούν και από τοκογλύφους προκειμένου να καταφέρουν να τον στείλουν στην ακαδημία τένις τένις του Νίκολα Πίλιτς στη Γερμανία. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε εκεί σε ηλικία 12 ετών, μακριά από την οικογένεια του γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα ανεξάρτητο. Εκεί ο Πίλιτς ήταν προπονητής του ο οποίος τον «αγκάλιασε» σαν δικό του παιδί. Δύο χρόνια αργότερα ο Τζόκοβιτς θα ξεκινούσε τη διεθνή του καριέρα σε ηλικία 14 ετών.

novak-djokovic
Ο χαρισματικός χαρακτήρας του

Ήδη από όσα έχουμε μάθει για τον Νόβακ Τζόκοβιτς αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με μεγάλη θέληση, επιμονή και δύναμη ψυχής αν αναλογιστούμε ότι σε περίοδο πολέμου εκείνος, παιδί ακόμη, έβρισκε το κουράγιο να προπονείται σκληρά και να κάνει όνειρα. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το χιούμορ το οποίο μάλιστα είναι το καλύτερο φάρμακο για το άγχος. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία της Ana Ivanovic, αθλήτριας του τένις :

«Δεν είναι πολύ φυσιολογικός!» είχε πει για εκείνον χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας εξήγησε: «Πριν τα παιχνίδια μας, είχα τέτοια νευρικότητα που… μπορούσες να την κόψεις με το μαχαίρι. Πηγαινοερχόμουν σαν τη σβούρα, ώσπου έπεσα πάνω στον Novak. Καθόταν στην καρέκλα της κομμώτριας και μιλούσε μαζί της, για το πώς ήθελε να κάνει τα μαλλιά του. Ήταν απόλυτα ήρεμος, σαν να μην είχε ματς και γελούσε όλη την ώρα. Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου! Έμεναν 10-15 λεπτά, πριν βγούμε στο γήπεδο και εκείνος ήταν σαν να μην έτρεχε τίποτα. Τον ρώτησα πώς μπορεί να είναι τόσο χαλαρός. Με κοίταξε με ένα χαμόγελο στα χείλη και μου εξήγησε πως “δεν μπορώ να παρουσιαστώ με μια φωλιά πουλιών στο κεφάλι μου. Πρέπει να κόψω τα μαλλιά μου. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό είναι το κύριο πρόβλημα μου”! Ναι, αυτός είναι ο Djokovic.»

novak-djokovic-7

Όσοι τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως έναν απλό άνθρωπο με πάρα πολλά ενδιαφέροντα. Μπορεί να είναι συγκεντρωμένος στο τένις αλλά δεν παραλείπει να αναπτύσσει και άλλες πτυχές του εαυτού του. Του αρέσει η μουσική πράγμα που του έμαθε η πρώτη του προπονήτρια όπως και η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Πέρα από τη μητρική του μιλάει άλλες 4 γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.

Επιπλέον, ως λάτρης της λογοτεχνίας, σε κάθε τουρνουά κουβαλά μαζί του 2-3 βιβλία για να χαλαρώνει στον ελεύθερο χρόνο του. Επίσης, είναι φαν της κλασικής μουσικής.

novak-djokovic-5

Είναι με τη σύζυγό του από τα 18!

Η γνωριμία τους έγινε όταν ήταν στο λύκειο αλλά η σχέση τους ξεκίνησε το 2005 δηλαδή όταν ήταν ακόμη 18 χρονών. Εννιά χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2014 , αποφάσισαν να παντρευτούν στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στο Μαυροβούνιο. Τρεις μήνες μετά, γεννήθηκε ο γιος τους, Στέφαν.

Από την αρχή της σχέση τους ο Νόβακ είχε παραδεχτεί ότι είναι η γυναίκα της ζωής του. Μάλιστα είχε εξομολογηθεί: «Η ειλικρίνεια της είναι αυτό που αγαπώ περισσότερο σε εκείνη. Αυτό που μας κρατά χαρούμενους και ερωτευμένους».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf) στις

Μετά το Wimbledon του 2015 ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε πει: «Όταν γυρίζω στο σπίτι, δεν είμαι τενίστας. Είμαι πατέρας, είμαι σύζυγος και αυτές οι ιδιότητες είναι που μου δίνουν ισορροπία. Έχω να δώσω και μια συμβουλή στους νέους: παντρευτείτε! Από τότε που έκανα δική μου οικογένεια, δεν έχω χάσει πολλά ματς, ενώ έχω κερδίζει πολλά τουρνουά. Απολαύστε το!».

Βέβαια ύστερα από την ήττα του στο Ρολάν Γκαρός το καλοκαίρι, από έναν άσημο Ιταλό παίκτη που βρισκόταν στο Νο 72 στην κατάταξη, οι φήμες ότι οι… γυναίκες του πήραν τα μυαλά οργίασαν. Στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι δεν είναι πιστός στη γυναίκα του. Μία από τις υποτιθέμενες σχέσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ήταν και εκείνη με τη Μαρία Σαράποβα. Η φωτογραφία που είχε κυκλοφορήσει με τη Ντίπι Παντουκόν, την ινδή σταρ του Bollywood, να βρίσκεται στο πλάι του ένα βράδυ ξεσήκωσε θύελλα. Βέβαια η Γέλενα Ρίστιτς είναι ακόμη σύζυγός του οπότε τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί επίσημα.

 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο Έλληνας τενίστας που… σιχαίνεται να χάνει – Η συγκίνηση όταν νίκησε το παιδικό του ίνδαλμα Φέντερερ, ο παρ’ ολίγον πνιγμός και το λαμπρό μέλλον

Ράφαελ Ναδάλ, ο θρύλος του τέννις που δεν θέλει να τον αποκαλούν «υπεράνθρωπο» αλλά τα κατορθώματά του δεν αφήνουν περιθώρια

Ρότζερ Φέντερερ, ο βασιλιάς του τένις με τα άπιαστα ρεκόρ που υποχρεώνει τους πάντες να υποκλιθούν

 

Σχετικά άρθρα