«Το μάτι μου δακρύζει ασταμάτητα. Πώς να το αντιμετωπίσω;»

Ε: Πριν 4 μήνες υποβλήθηκα σε δακρυοασκορινοστομία για διανοιξη δακρυϊκού  σωλήνα. Μετά όμως, από τόσο καιρό το μάτι μου δεν έχει σταματήσει να δακρύζει, είτε έχω μακιγιάζ είτε όχι.

Ο οφθαλμίατρος μου είπε ότι έχω ελαφριά βλεφαρίτιδα και μου συνέστησε πλύσεις με ειδικό προϊόν. Μου είπε να κάνω υπομονή κανένα τρίμηνο. Μετά από δύο μήνες που ακολουθώ την αγωγή δεν έχω δει κάποια διαφορά.

Πρέπει να περιμένω άλλον ένα μήνα ή μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα και να το ψάξω με άλλον γιατρό;

Στα ερωτήματά σας απάντησε η χειρουργός οφθαλμίατρος Έλενα Κεφαλά

Α: Πράγματι, στις περιπτώσεις παθήσεων της δακρυϊκής συσκευής, όπως αυτή που περιγράφετε, εάν συνυπάρχει βλεφαρίτιδα, χρειάζεται θεραπεία με ειδικό αφρό καθαρισμού βλεφάρων.

Εάν όμως μετά την επέμβαση της ασκορρινοστομίας δεν υπάρχει καμία βελτίωση στην δακρύρροια, τότε ο ασθενής πρέπει να εξετασθεί ή από τον οφθαλμίατρο που έκανε την επέμβαση ή από οφθαλμίατρο που εξειδικεύεται στις παθήσεις του δακρυϊκού σωλήνα.

Ερώτηση και Απάντηση:

Ε: Έχω ένα πρόβλημα με το αριστερό μου μάτι. Έχω κάνει αξονική αλλά ήταν καθαρή. Έχω πάει στο νοσοκομείο αλλά δεν βρήκαν πρόβλημα στην όραση. Έχω πάει σε 3 οφθαλμίατρους αλλά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όμως εγώ βλέπω θαμπά σαν να έχει μπει mia κουρτίνα στο μάτι μου.

Σήμερα πήγα σε παθολόγο και μου είπε ότι μπορεί να έχω πτώση στο βλέφαρο. Θα κάνω και OCT και μέτρηση οπτικού πεδίου. Όμως εγώ ανησυχώ μην έχω κάτι σοβαρό. Θέλω τη βοήθεια σας. Σας παρακαλώ, τι άλλο μπορώ να κάνω; 

A: Ο έλεγχος που σας έχουν συστήσει οι συνάδεrφοι οφθαλμίατροι κaι έχετε κάνει μέχρι τώρα είναι ο ενδεδειγμένος για την περίπτωσή σας. Ολοκληρώστε τον έλεγχο που σας έχουν συστήσει οι ειδικοί ιατροί. Ακολουθήστε τις οδηγίες τους χωρίς άγχος, το οποίο μερικές φορές επιδεινώνει την κατάσταση.

Ερώτηση και Απάντηση:

Ε: Εδώ και 2 χρόνια, έχω μια ενόχληση στο ένα μου μάτι και δακρύζει συνέχεια. Με ενοχλεί σαν να έχω σκουπιδάκι. Έχω πάει σε γιατρούς αλλά δεν έχουν βρει κάτι. Τι μπορεί να συμβαίνει;

A: Τα στοιχεία που μας δίνετε είναι ελάχιστα για να προσφερθεί ουσιαστική προσέγγιση του προβλήματος. Με βάση αποκλειστικά τις λίγες πληροφορίες που μας δίνετε σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζετε, η προσέγγισή μου είναι ότι η συνεχής δακρύρροια μπορεί να οφείλεται σε στένωση του ρινοδακρυϊκού πόρου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει διάβαση ρινοδακρυϊκού πόρου. Είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση, ένας έλεγχος για τη διαβατότητα του πόρου. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης προχωρούμε θεραπευτικά ή προτείνουμε περεταίρω έλεγχο.

Όπως και να έχει, η φυσική εξέταση του ασθενούς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη για τη σοβαρή κι εμπεριστατωμένη διάγνωση και θεραπεία.

Ερώτηση και Απάντηση:

Ε: Εδώ και 10 μέρες το βράδυ όταν χαλαρώνω στον καναπέ άσχετα αν βλέπω ή όχι τηλεόραση, τα μάτια μου δακρύζουν. Παράλληλα σε όλη την διάρκεια της μέρας το κάτω χείλος μου το νιώθω σαν να τρέμει. Μπορείτε να μου πείτε τι πρέπει να κάνω;

A: Όσον αφορά στο πρόβλημα δακρύσματος που αναφέρετε, σύμφωνα με την περιγραφή σας και μόνο δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο ασφαλές διαφοροδιαγνωστικό συμπέρασμα. Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που μπορεί να έχουν την ίδια εικόνα.

Θα σας βοηθούσε να κάνετε ένα διαγνωστικό τεστ «διάβασης δακρυικού πόρου». Αυτό είναι μια εξέταση που γίνεται σε οφθαλμίατρο που έχει τη γνώση και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Είναι μια σχετικά εύκολη, γρήγορη, ανώδυνη εξέταση που πιστεύω ότι ή θα λύσει τον διαγνωστικό γρίφο ή θα αποκλείσει, τουλάχιστον, κάποια πιθανά αίτια, περιορίζοντας τις πιθανές αιτίες και βάζοντάς μας σε ένα πιο στενό πλαίσιο διάγνωσης.

Έλενα Κεφάλα, MICOpth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Αθανασιάδη 3 – 5, Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)
τηλ. 210 645 89 59

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τα μάτια; Η δίαιτα… κλειδί!

Έχεις μικρά και στρογγυλά μάτια; Βήμα προς βήμα πώς να βάλεις το eyeliner!

Σχετικά άρθρα