Αύξηση κατώτατου μισθού: Πόσα θα κερδίζουμε τον χρόνο;

Λίγο λιγότερο από 2.000 ευρώ το χρόνο θα είναι το όφελος για νέους κάτω των 25 ετών από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, οι οποίοι βγαίνουν διπλά κερδισμένοι από τη χθεσινή εξαγγελία της κυβέρνησης, αφού καταργείται και ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ.

Το καθαρό κέρδος, βέβαια, είναι αρκετά μικρότερο, αφού τα ποσά είναι μεικτά. Έτσι, οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα βάζουν καθαρά στην τσέπη τους επιπλέον 1.624 ευρώ ετησίως (116 ευρώ καθαρά τον μήνα για 14 μισθούς).

Μικρότερη είναι η αύξηση σε όσους έπαιρναν τον προηγούμενο κατώτατο μισθό, τα 586 ευρώ. Η αύξηση που θα δουν είναι 64 ευρώ μεικτά τον μήνα, που σημαίνει 896 ευρώ ετησίως. Το καθαρό κέρδος ανέρχεται σε 54 ευρώ, που σημαίνει πως θα βάζουν στην τσέπη τους επιπλέον 756 ευρώ ετησίως (54 ευρώ καθαρά τον μήνα για 14 μισθούς).

Όσον αφορά το κατώτατο ημερομίσθιο η αύξηση από 1η Φεβρουαρίου θα είναι στα 29,04 ευρώ μεικτά (από 26,18 ευρώ), που σημαίνει κέρδος περίπου ενάμιση μισθό τον χρόνο.

Για έναν εργαζόμενο μερικής απασχόλησης (πχ. 4ωρο), το όφελος θα είναι στα 33 ευρώ το μήνα, αφού από 293 ευρώ μεικτά, που λαμβάνει σήμερα, θα πάει στα 325 ευρώ. Ετησίως, το όφελος μεταφράζεται σε 462 ευρώ μεικτά ή 378 ευρώ καθαρά.

Ποιοι χάνουν από την αύξηση του κατώτατου μισθού;

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, ωστόσο, η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει… μειώσεις σε αρκετούς εργαζομένους.

Ειδικότερα, θα αυξηθεί κατά 17,3 ευρώ η κατώτατη εισφορά, που έχει θεσπιστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και θα ανέλθει στα 175,2 ευρώ (από 157,9 ευρώ μηνιαίως σήμερα).

«Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που αφορά περίπου ένα εκατομμύριο επαγγελματίες εμπόρους και βιοτέχνες, των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό», επισημαίνει στο star.gr o πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

Όπως εξηγεί, η αύξηση των εισφορών φτάνει για κάποιους ακόμη και τα 200 ευρώ μηνιαίως!

«Καμπανάκι» για απολύσεις και για ντόμινο μετατροπής συμβάσεων

Μπορεί οι κοινωνικοί φορείς να καλωσόρισαν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επιπτώσεις στην οικονομία και την εργασία, εάν δε συνοδευτεί με άλλα μέτρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

«Εμείς είμαστε υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ανάλογα με το πώς πηγαίνει η οικονομία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί και από μείωση του μισθολογικού κόστους, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη, σε μία οικονομία που έχει χάσει το 30% του ΑΕΠ της, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών», επισημαίνει στο star.gr o οικονομικός επόπτης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Νίκος Κουγιουμτζής.

Όπως αναφέρει, ο κίνδυνος εντός ντόμινο μετατροπής συμβάσεων από ολικής σε μερικής απασχόλησης, πιθανόν να είναι υπαρκτός για μεγάλες επιχειρήσεις.

«Τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι τόσο ρόδινα όσο φαίνεται στους μακροοικονομικούς δείκτες. Αναμφίβολα η αύξηση του κατώτατου μισθού θα βοηθήσει την οικονομία μέσα από την τόνωση της ρευστότητας. Όμως, πρέπει απαραιτήτως να συνοδευτεί από μέτρα στήριξης των επιχείρησεων», τονίζει ο κ. Καββαθάς, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενες απολύσεις αλλά και μειώσεις ωραρίου σε εργαζομένους από επιχειρήσεις, που ασφυκτιούν εντός του πλαισίου «αυξημένοι μισθοί – αυξημένες εισφορές – μεγάλη φορολογία».

Η μείωση του αφορολόγητου «καταπίνει» τον νέο κατώτατο μισθό

Τα καλά νέα από την αύξηση του κατώτατου μισθού ίσως, όμως, αποδειχθούν προσωρινά, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.685 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2020 (από 8.636 που αντιστοιχεί σήμερα), ενώ θα μειωθεί και η έκπτωση φόρου στα 1.250 ευρώ (για τον άγαμο).

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει για τη μη μείωση του αφορολόγητου από το 2020. Διαφορετικά, η αύξηση στον μισθό θα εξανεμιστεί σε φόρους», διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Τα περισσότερα θα επιστρέψουν στη φορολογία με τη μείωση του αφορολόγητου, στα 5.600 ευρώ», συμφωνεί και ο κ. Κουγιουμτζής, εξηγώντας ότι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος πλέον και οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό.

Πηγή: star.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλέξης Τσίπρας: «Στα 650 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός»

Υπουργικό συμβούλιο: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό

Σχετικά άρθρα