Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Είναι επικίνδυνη η τοπική αναισθησία για την έγκυο;

Δεν είναι απίθανο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας γυναίκα να αντιμετωπίσει προβλήματα με τα δόντια της, που μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επισκεφθεί τον οδοντίατρό της, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον κατάλληλο τρόπο.

Το ζήτημα και ο προβληματισμός που προκύπτει είναι τι ισχύει για την περίπτωση που η έγκυος θα χρειαστεί μια οδοντιατρική επέμβαση, η οποία θα απαιτεί τοπική αναισθησία.

Μέχρι τώρα, επικρατούσε η άποψη ότι η τοπική αναισθησία κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους τόσο για την έγκυο γυναίκα όσο και για το έμβρυο. Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα; Όντως η τοπική αναισθησία είναι επικίνδυνη για μια έγκυο ή όχι; Τι λένε οι ειδικοί;

Μην αμελείτε την στοματική σας υγιεινή

Η βασική αρχή από την οποία ξεκινάνε οι ειδικοί, είναι ότι σε κάθε περίπτωση η έγκυος θα πρέπει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην στοματική της υγιεινή. Αυτό, φυσικά, ισχύει για κάθε φάση της ζωής μας, όμως ειδικά στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτική, λόγω των βακτηριδίων που μπορεί να συγκεντρώνονται στην στοματική κοιλότητα γενικότερα.

Αυτό σημαίνει, πρώτα από όλα, ότι όλες οι οδοντιατρικές εξετάσεις και κάθε οδοντιατρική φροντίδα πρέπει να γίνονται κανονικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση που απαιτεί τοπική αναισθησία, μπορεί να γίνει χωρίς κανέναν φόβο για το έμβρυο.

Τι μπορεί να προκαλέσει ένα χαλασμένο δόντι;

Συγκεκριμένα, η στοματική φροντίδα όχι μόνο δεν παρουσιάζει κίνδυνο τοξικότητας ή δυσμορφίας για το έμβρυο, αλλά η απουσία φροντίδας μπορεί με τη σειρά της να αποτελέσει μια ζωτική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την έγκυο γυναίκα, αλλά και το μελλοντικό της παιδί.

Ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει χαλασμένο δόντι, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει η κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα, αλλιώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε γναθοπροσωπική κυτταρίτιδα, μια μόλυνση που προσβάλλει τον ιστό του κρανίου και του λαιμού, που μπορεί να οδηγήσει την έγκυο σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση, ακόμα και για τη ζωή της.

Συμπερασματικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση, μια έγκυος δεν πρέπει να αμελεί την στοματική της υγιεινή και οδοντιατρική φροντίδα, ακόμα κι αν είναι στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μπορώ να κάνω πανοραμική δοντιών αν έχω έρπη;

Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε θεωρείται απαραίτητη;

 

 

 

Σχετικά άρθρα