Χάπι επόμενης μέρας: Πότε είναι απαραίτητο να το πάρει μια γυναίκα;

Ήρθα σε επαφή με το σύντροφό μου σήμερα το πρωί και όταν βγήκε έξω για να τελειώσει διαπιστώσαμε πως το προφυλακτικό είχε σπάσει στο πλάι. Είμαι 2 μέρες πριν την περίοδο, οπότε έχω χαμηλή πιθανότητα εγκυμοσύνης, και εκείνος βγήκε μερικά δευτερόλεπτα πριν την εκσπερμάτιση (η οποία έγινε εξ ολοκλήρου μέσα στο προφυλακτικό και έξω από τον κόλπο). Πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;

 Στο ερώτημά σας απαντά ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως πολύ σωστά αναφέρεις, αν όντως βρίσκεσαι 2 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο σου, η πιθανότητα σύλληψης είναι μικρή. Βέβαια, δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων εάν θα έρθει σίγουρα τότε. Συνηθίζεται επί ατυχήματος η γυναίκα να λαμβάνει κάποια μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης εντός των πρώτων 48 ωρών.

Το χάπι της επόμενης ημέρας περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις οιστρογόνων και προγεστερόνης. Άρα δίδεται αφού έχεις ήδη στο παρελθόν ελεγχθεί για θρομβοφιλική νόσο και ο έλεγχος ήταν αρνητικός. Άρα δε θα κινδυνεύεις από τη λήψη του φαρμάκου.

Ένας άλλος μη ορμονικός τρόπος επείγουσας αντισύλληψης είναι η τοποθέτηση  ενδομήτριου σπειράματος στη μήτρα εντός 48 ωρών από το ατύχημα. Η επιλογή της μεθόδου και το αν τελικά θα λάβεις τη θεραπεία εξαρτάται από εσένα αφού συζητήσεις με το γυναικολόγο σου για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μεθόδων που προκύπτουν από τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού σου.

Εκείνο που είναι σαφές για τις μελλοντικές σου συνευρέσεις είναι ότι μόνο το προφυλακτικό δεν σου παρέχει ολοκληρωμένη αντισύλληψη, άρα θα πρέπει να ανατρέξεις σε κάποια πιο μόνιμη μέθοδο κ τη χρήση προφυλακτικού για τη προστασία από λοιμώξεις.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Παίρνω αντισυλληπτικά και ξέχασα να πάρω χάπι μια μέρα. Πόσες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης;

Μου ήρθε περίοδος, αλλά δεν έχω πόνο και η ροή είναι ελάχιστη. Μπορεί να είμαι έγκυος;

Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης: Πόσο αποτελεσματικές είναι;

Σχετικά άρθρα