Απότομη εναλλαγή βάρους: Ποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας κρύβει;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα μας και ο οργανισμός μας είναι μια μηχανή στην καλή λειτουργία της οποίας όλα τα όργανα παίζουν τον δικό τους ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάτι δεν πάει καλά με ένα από αυτά, τότε η συνολική μας υγεία αρχίζει να έχει θέματα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό είναι ο θυρεοειδής μας, αυτός ο μικρός αδένας που βρίσκεται στον λαιμό μας, που ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας και συνολικά τις σωματικές μας λειτουργίες, όπως είναι η αναπνοή, η θερμοκρασία μας, ακόμα και ο κύκλος της περιόδου σε μια γυναίκα.

Και ενώ, όταν ο θυρεοειδής δουλεύει σωστά δεν γίνεται αντιληπτό κάποιο σχετιζόμενο πρόβλημα, όταν αρχίζει να μην λειτουργεί όπως πρέπει, όπως για παράδειγμα να εκκρίνει περισσότερη (υπερθυρεοειδισμός) ή λιγότερη (υποθυρεοειδισμός) ορμόνη, αυτό γίνεται εμφανές από τα προβλήματα που αρχίζουν να παρουσιάζονται με κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, ειδικά στις γυναίκες, με τα προβλήματα να εκδηλώνονται σε οποιοδήποτε σημείο τους σώματός μας (μάτια, δέρμα, χέρια κλπ.).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα της ασθένειας του θυρεοειδούς μπορούν να αντικατοπτρίζουν τα συμπτώματα ενός άλλου θέματος. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να έρθουν ξαφνικά ή πολύ σταδιακά, οπότε και είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο θα πρέπει να έχεις το νου σου, ώστε εάν παρατηρήσεις κάτι περίεργο να επισκεφθείς άμεσα έναν γιατρό, ο οποίος και θα σε κατευθύνει αρμοδίως.

Ποια είναι, όμως, τα βασικά συμπτώματα που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν, εάν τα παρατηρήσεις ξαφνικά;

Αδύναμα μαλλιά

Ο δερματολόγος σου μπορεί να είναι ο πρώτος γιατρός που παρατηρεί σημάδια ασθένειας του θυρεοειδούς, καθώς πολλά σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σου. Πάντως και στις δύο συνθήκες (υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός) μπορούν να προκαλέσουν την αδυναμία των μαλλιών σου.

Τα φρύδια επίσης πλήττονται ιδιαίτερα: Συγκεκριμένα, τα φρύδια που λεπταίνουν κατά μήκος των εξωτερικών άκρων μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Είναι, επίσης, πιθανό να παρατηρήσεις ότι μειώνονται οι τρίχες στα πόδια, τους βραχίονες και σε άλλες περιοχές ή ότι τα μαλλιά σου έχουν γίνει πιο άγρια, ξηρά και στεγνά.

Στεγνά και πρησμένα μάτια

Ενώ τα ξηρά, ερεθισμένα μάτια μπορεί να είναι σύμπτωμα υπερθυρεοειδισμού και υποθυρεοειδισμού, τα υπερβολικά πρησμένα, προεξέχοντα μάτια μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου του Graves, μιας αυτοάνοσης διαταραχής που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό.

Αυτό συμβαίνει όταν τα βλέφαρα τραβιούνται πίσω από το μάτι. Μαζί με τα διογκωμένα μάτια, η ασθένεια του Graves μπορεί επίσης να προκαλέσει διπλωπία και πρήξιμο.

Αδύναμοι μυς

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός, όσο και ο υπερθυρεοειδισμός, μπορούν να προκαλέσουν πόνο, αδυναμία ή δυσκαμψία στους μυς. Επειδή, όμως, τα συμπτώματα προβλήματος στον θυρεοειδή εκδηλώνονται με αργό ρυθμό, οι πόνοι αυτοί αποδίδονται συνήθως στην ηλικία ή στον καθιστικό τρόπο ζωής μας. Εάν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας, ο οποίος και θα σε κατευθύνει αρμοδίως.

Πεσμένη διάθεση

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να σχετίζεται με δυσκολία συγκέντρωσης ή κατάθλιψης, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε άγχος. Και οι δύο διαταραχές μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις εκτός ελέγχου ψυχικά και συναισθηματικά, οπότε είναι σημαντικό να αναζητήσεις θεραπεία σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο.

Γάμπες και αστράγαλοι πρήζονται

Επειδή ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση των διαδικασιών/λειτουργιών του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού, που συνήθως εμφανίζεται στο κάτω μέρος του σώματος – στους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα πόδια – λόγω της βαρύτητας

Πρησμένος λαιμός

Εάν ο λαιμός σας είναι υπερβολικά διογκωμένος, μπορεί να προκληθεί από γαστρεντερικό σωλήνα, ο οποίος είναι βασικά ο όρος για ένα μη φυσιολογικά διευρυμένο θυρεοειδή αδένα.

Δες έναν γιατρό, εάν παρατηρήσεις πρησμένο τον λαιμό σου.

Απότομη μεταβολή στο βάρος σου

Με τον υποθυρεοειδισμό, το σώμα σας επιβραδύνεται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κερδίσετε βάρος. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί με τον υπερθυρεοειδισμό. Ενώ πολλές γυναίκες μπορούν να δουν την απώλεια βάρους ως κάτι καλό, οι ειδικοί λένε ότι είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις θεραπεία, ανεξάρτητα από το είδος της διακύμανσης βάρους που παρατηρείς (αύξηση ή μείωση).

Γενικότερα, οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν τα προβλήματα του θυρεοειδούς μείνουν χωρίς θεραπεία, οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι εξαιρετικά επώδυνο για το σώμα, ειδικά για την καρδιά.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μπορεί ο υπερθυρεοειδισμός να σχετίζεται με την κολπικη μαρμαρυγή;

Υπερθυρεοειδισμός: Ποια είναι τα συμπτώματα;

 Δυσλειτουργία θυρεοειδούς: 6 συμπτώματα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοήσει!

Σχετικά άρθρα