Ρεβιθάδα με σπανάκι και χωριάτικα λουκάνικα

Υλικά

  • 350 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών ή νερό
  • 500 ml νερό
  • 150 γρ. λουκάνικα με πάπρικα (ή άλλα χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 350 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και ψιλοκομμένο (αν πάρουμε ακαθάριστο, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 500 γρ., διαφορετικά παίρνουμε έτοιμο καθαρισμένο σε σακουλάκι, από τα ψυγεία των μανάβικων στα σούπερ μάρκετ)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβίθια και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3 – 4 εκ., και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Αν ενδιάμεσα εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνουμε με επιπλέον ζεστό νερό, ώστε να τα υπερκαλύπτει πάντα κατά 2 εκ. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη δάφνη και ανακατεύουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για περίπου μισό λεπτό, ίσα να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια και τα 500 ml νερό, και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε τις πατάτες με το ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Τέλος, βάζουμε το σπανάκι και τα λουκάνικα και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 7 – 8 λεπτά, μέχρι η ρεβιθάδα να χυλώσει. Σερβίρουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα