Ποιές τροφές προκαλούν άφθες στο στόμα;

Οι ελαιούχοι καρποί (ξηροί καρποί, φουντούκια, κάσιους), αλλά και διάφορα σκληρά τυριά (παρμεζάνα κ.λπ.), ο ανανάς και τα μπαχαρικά είναι οι βασικές τροφές, που προκαλούν άφθες (ή άφτρες) στο στόμα.

Επιπροσθέτως, ορισμένες όξινες τροφές αυξάνουν τον πόνο όταν παρουσιαστούν οι πληγές αυτές, όπως το ξύδι, τα εσπεριδοειδή, τα τουρσιά, η ντομάτα, το ακτινίδιο, ο χυμός φρούτων, αλλά και το αλκοόλ, ο καφές και η σοκολάτα.

Ενώ μερικές τροφές είναι γνωστό ότι προάγουν την εμφάνιση άφτρων, οι μηχανισμοί δράσης τους δεν είναι γνωστοί.

Λόγω της αυξημένης ευαισθησίας ή της αλλεργίας σε ορισμένα τρόφιμα, οι άφτρες (ή άφθες) εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Όμως, μερικές φορές αυτές οι μικρές πληγές μπορούν να γίνουν χρόνιες και να καταστρέψουν την ευχαρίστηση του φαγητού.

Μπορούν επίσης να είναι συνέπεια σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος ή το AIDS ή απλώς να προκύπτουν από εξωγενείς παράγοντες, όπως η σωματική κόπωση και το άγχος.

Η ανεπάρκεια σε σίδηρο, σε βιταμίνες Β9 (φολικό οξύ), σε Β12 και σε διάφορες άλλες βιταμίνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση άφθων.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις, η εμφάνισή τους προωθείται επίσης από γενετικούς παράγοντες, αλλά και ορμονικές αλλαγές.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Δίαιτα τον χειμώνα: 9 συμβουλές για τέλεια σιλουέτα!

4 προτάσεις για πρωινό γεμάτο πρωτεΐνη!

Σχετικά άρθρα