Ο γιος μου δεν έχει καθόλου φίλους. Πώς να τον βοηθήσω;

Είμαι μονογονιός και ο γιος μου είναι 12 ετών. Για κάποιον λόγο δεν δημιουργεί δεσμούς με τα άλλα παιδιά, δεν έχει καθόλου φίλους. Ο πατέρας του είναι πολύ αυταρχικός και του κάνει συνεχώς κριτική με αποτέλεσμα το παιδί να μη θέλει να πηγαίνει στο σπίτι του τις μέρες που πρέπει να τον κρατάει εκείνος. Εγώ είμαι στην Κύπρο και έχω μικρό κύκλο. Κάνω ό,τι μπορώ. Πάμε σινεμά, διήμερα…

Προσπαθώ να του παρέχω αυτά που χρειάζεται και να καλύπτω τις επιθυμίες του αλλά νομίζω το να κάνει παρέα με τη μητέρα του δεν είναι το ίδιο με το να έχει φίλους. Κάνουν πράγματα στο σχολείο, έχει και ένα φίλο εκεί αλλά με τα υπόλοιπα παιδιά δεν κάνει στενή παρέα. Οπότε δεν τον καλούν στα πάρτι… Ο μεγάλος μου εφιάλτης είναι οι γιορτές και το καλοκαίρι που δεν έχει σχολείο.

Είμαι πολύ αγχωμένη, δεν ξέρω τι να κάνω για να ξεκλειδώσει τα συναισθήματά του χωρίς να τον πιέζω και να του δώσω την αίσθηση ότι έχει πρόβλημα. Του χρόνου που θα πάει γυμνάσιο σκέφτομαι πως ίσως θα έπρεπε να κάνω συνεδρίες με κάποιον ψυχολόγο, αν και αυτό θα με επιβάρυνε πολύ οικονομικά. Χρειάζομαι μια συμβουλή!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαριέττα Μαλτά, Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Ευχαριστούμε για το ερώτημά σας και την εμπιστοσύνη σας. Η δημιουργία δεσμών με συνομηλίκους είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά και είναι πολύ καλό που το έχετε στην έγνοια σας. Έχετε δίκιο στο ότι είναι διαφορετικό το κοινωνικό άνοιγμα και η αλληλεπίδραση του παιδιού με συνομηλίκους και διαφορετική η κοντινότητα με τον γονέα, εν προκειμένω εσάς.

efivoi filoi

Θα είχε νόημα, ωστόσο, να διερευνήσετε πιο διεξοδικά με κάποιον ειδικό αυτό που σας απασχολεί ως κλείσιμο του παιδιού, ώστε να δείτε με τι μπορεί να σχετίζεται και πώς εσείς σαν γονέας μπορείτε να βοηθήσετε.

Θα μπορούσε να αφορά κάποια συναισθήματα που τον δυσκολεύουν σε σχέση με το χωρισμό σας ενδεχομένως όπως αναφέρετε και τη σχέση με τον κάθε ένα γονέα, κάτι που θα ήταν πολύτιμο να το επεξεργαστείτε εσείς με τη βοήθεια ενός ειδικού θεραπευτή οικογένειας.

Μαριέττα Μαλτά
Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια
Ιδιωτικό γραφείο:
(α’ )Αριστείδου 1 & Βορέα, Μαρούσι
(β’) Λεωφ. Δροσιάς- Σταμάτας 21, Δροσιά
τηλ. 210 61 23 239, 698 1898 376
www.mariettamalta.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

3 ευεργετικές ιδιότητες μιας πραγματικής φιλίας

Όλοι με λένε άσχημη και δεν έχω φίλους. Τι να κάνω;

Moναξιά: Tι κάνω λάθος και δεν έχω φίλους;

 

Σχετικά άρθρα