Γιατί ερωτεύομαι πάντα άντρες που δεν με θέλουν;

Συνεχώς πέφτω πάνω στις ίδιες περιπτώσεις… Ερωτεύομαι άντρες που δεν θέλουν σχέση από μένα και εγώ κολλάω μαζί τους και βιώνω απόρριψη και απόγνωση. Δεν έχω καταφέρει να κάνω μια ουσιαστική σχέση ούτε να βρω κάποιον να ταιριάζουμε πραγματικά. Τι φταίει;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

 

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Πολλές φορές όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους πώς προκύπτουν οι συμπεριφορές μας και οι ποικίλες αντιδράσεις μας σε διαφορετικές καταστάσεις και με διαφορετικούς ανθρώπους. Συμπεριφορές φαινομενικά ανεξήγητες που όμως αν εμβαθύνουμε κρύβουν μία μεγάλη ιστορία και ένα προσωπικό νόημα για τον καθένα από εμάς.

apoksiramena triantafulla

Η θεωρία του δεσμού (attachment) προσκόλλησης του Bowlby προσφέρει έναν τρόπο να κατανοούμε τις σχέσεις και τις διαφορετικές πτυχές τους, ειδικά αυτές που σχετίζονται με την ανάγκη μας να νιώθουμε ασφαλείς και με τις πτυχές που αναδεικνύονται όταν αυτή η καθοριστική ανάγκη νιώθουμε ότι απειλείται. Πιο συγκεκριμένα, υποδεικνύει ότι οι μη υγιείς/δυσλειτουργικές σχέσεις προκύπτουν από μη υγιείς/δυσλειτουργικούς δεσμούς τους οποίους συνάψαμε με τα άτομα φροντίδας που είχαμε στην παιδική μας ηλικία, συνήθως τους γονείς μας. Καθώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους από τις πρώτες στιγμές που ερχόμαστε στη ζωή, δημιουργούνται κάποια πρότυπα συσχέτισης με τους άλλους τα οποία μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν κάποιος για παράδειγμα αποζητά την εγγύτητα με έναν άλλο άνθρωπο, κάποιος άλλος μπορεί να τη φοβάται ή ακόμα και να μην ξέρει πώς να τη διαχειριστεί. Οι επαναλαμβανόμενες λοιπόν εμπειρίες με το άτομο-φροντιστή με το οποίο σχετιζόμαστε στενά, καθώς και ο τρόπος που ανταποκρίνεται στην ανάγκη μας για προστασία όταν αυτή απειλείται, δημιουργούν πρότυπα για τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους και στις ενήλικες σχέσεις μας, δημιουργώντας συγκεκριμένες προσδοκίες γι’ αυτές.

gunaika-thlimmeni

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω θα σου πρότεινα να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με την επιλογή συντρόφου με γνώμονα τον τύπο δεσμού προσκόλλησης του κάθε ανθρώπου, διότι θα απαντηθούν σε έναν βαθμό οι προβληματισμοί-απορίες σου. Τέλος, θεωρώ πως είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι τύποι δεσμού αφορούν μία τάση που μπορεί να έχει ένα άτομο και όχι απαραιτήτως για ένα αναλλοίωτο χαρακτηριστικό στο χρόνο. Το αισιόδοξο είναι ότι με βάση τις έρευνες, οι ενήλικες σχέσεις μας – εφόσον είναι υγιείς και όχι κακοποιητικές – μπορούν να λειτουργήσουν σαν επανορθωτικές εμπειρίες, μέσω των οποίων εμπλουτίζουμε και αξιολογούμε τους μαθημένους τρόπους συσχέτισης που μας χαρακτηρίζουν.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί επιλέγω να έχω σχέση με παντρεμένο;

Πρόβλημα στη σχέση: Μπορείς να αλλάξεις τον χαρακτήρα του άλλου;

Πώς θα αναγνωρίσετε μια τοξική σχέση – Τα 7 σημάδια που προειδοποιούν

Σχετικά άρθρα