Πόσο καφέ μπορούμε να πίνουμε καθημερινά;

3 με 4 φόρες την εβδομάδα πίνω 1 cappuccino. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι στα 17 ο άνθρωπος δεν πρέπει να καταναλώνει πάνω από 100 mg καφεΐνη. Άλλες έρευνες έχουν ανακοινώσει 1.5 mg καφεΐνη ανά σωματικό βάρος. Διατρέχω κάποιον κίνδυνο καταναλώνοντας την ποσότητα καφεΐνης που έγραψα στην αρχή;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πολύ θετικό που έκανες την έρευνα σου. Ωστόσο, θα σου πρότεινα να ελέγξεις την πηγή σου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ότι η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης για τους ενήλικες είναι τα 400 mg, περίπου 3-4 φλιτζάνια καφέ.

Στις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή σε περίοδο θηλασμού, προτείνεται η κατανάλωση καφεΐνης να μην ξεπέρνα τα 200mg την ημέρα, ενώ σε άτομα κάτω των 18 ετών, αν και δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι έως 3 mg/kg ΣΒ η κατανάλωση θεωρείται ασφαλής.

Η πρόσληψη αυτή αφορά όλες τις πηγές καφεΐνης, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, κακάο, σοκολάτα, μαύρο και πράσινο τσάι, ενεργειακά ποτά κλπ.

Ο διπλός καπουτσίνο συχνά δεν έχει διπλή δόση καφέ εσπρέσο αλλά διπλό αφρόγαλα και άρα δεν σε επιβαρύνει με επιπλέον καφεΐνη.

Επομένως 1 -2 καπουτσίνο την 3-4 φορές εβδομάδα στην ηλικία και θεωρώντας ότι τα κιλά σου είναι φυσιολογικά και ότι δεν καταναλώνεις άλλες πηγές δεν φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο.

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

6987121394

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.grwww.thehealthlab.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είναι ο καφές η ινσουλίνη του μέλλοντος;

Τσάι, καφές και ζεστή σοκολάτα: Ποια τα οφέλη για την υγεία μας;

 

 

Σχετικά άρθρα