Αντιδραστικό παιδί: Ποια είναι τα… κλειδιά για να το πλησιάσω;

Έχω ένα αγόρι 6 χρόνων, μοναχοπαίδι και πάει πρώτη δημοτικού. Θα έλεγα ότι είναι αρκετά αντιδραστικό παιδί. Το πρόβλημα μου είναι ότι αντιμιλάει στον δάσκαλο του, δεν ακούει και είναι ζωηρός μέσα στην τάξη. Στο σπίτι έχει κάποια ξεσπάσματα, φωνάζει και ειδικά σε μένα λέει κάποιες λέξεις κακές, στον πατέρα του όχι…

Εγώ η αλήθεια είναι ότι τον χτυπάω κάποιες φορές στον ποπό κάποιες στα χέρια και είμαι λίγο νευρική,ο άντρας μου έχει πιο πολλή υπομονή από μένα, αλλά γενικώς τον έχουμε κακομαθημένο!

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη

Θέλω να ξεκινήσω σχολιάζοντας πως ένα παιδί φωνάζει όταν νιώθει ότι δεν ακούγεται στους σημαντικούς άλλους. Καλώς ή κακώς οι γονείς χρειάζονται να κάνουν υπομονή και να κατανοούν το παιδί, μιας και αυτό δεν έχει αναπτύξει ακόμη τη λογική σκέψη και την κατανόηση των δεδομένων όσο ένας ενήλικας.

Αυτό συνεπάγεται πως θα χρειαστεί να αρχίσετε να ακούτε το παιδί σας, να αντιληφθείτε γιατί αντιδράει, τι το ενοχλεί, πότε θα αντιμιλήσει και πότε θα ακούσει. Να αρχίσετε να παρατηρείτε το παιδί σας ώστε να κατανοήσετε τι απολαμβάνει, τι όχι, τι φοβάται, τι ζηλεύει, τι ντρέπεται…

goneis paidi malonoyn

Με λίγα λόγια, σας προτείνω να αρχίσετε να κάνετε ερωτήσεις στο παιδί σας, με πραγματική περιέργεια ώστε να μάθετε γιατί φωνάζει, ή να μάθετε τι συμβαίνει με το δάσκαλό του, πώς λειτουργούν μέσα στην τάξη κλπ. Το παιδί πρέπει να νιώσει εμπιστοσύνη πως ο γονιός θα το ακούσει και θα το καταλάβει σε αυτά που περνάει.

Αφού αυτό συμβεί, σε δεύτερο χρόνο μπορείτε να μάθετε στο παιδί να εκφράζει και με άλλους τρόπους τη δυσαρέσκειά του, με πιο επικοινωνιακό τρόπο. Αυτό θα το κάνετε, είτε παίζοντας μαζί και μιλώντας, είτε πηγαίνοντας το παιδί σε ομάδες θεατρικού παιχνιδιού, όπου θα μάθει να εκφράζεται με δημιουργικούς και ποικίλους τρόπους. Ακούστε το παιδί, αγκαλίαστε το, ρωτήστε το για το συναίσθημά του.

 

Λουκία Αποστολίδη,

Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια
[email protected],
http://psychotherapycenter.gr/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ανυπάκουο και αντιδραστικό παιδί: Πώς να το… τιθασεύσουν οι γονείς;

Μητέρα τριών αγοριών: Πώς θα τα βγάλω πέρα με την αντιδραστική τους συμπεριφορά;

 

 

Σχετικά άρθρα