Πανελλήνιες: «Ενώ προσπαθώ πολύ, νιώθω ότι δεν θα τα καταφέρω»…

Φέτος δίνω Πανελλήνιες. Από πολύ μικρή ηλικία περίμενα αυτή τη χρονιά θεωρώντας πως θα μπορέσω επιτέλους να εκπληρώσω τα όνειρά μου. Εντούτοις, η φετινή χρονιά έγινε η πιο δύσκολη της μέχρι τώρα ζωής μου. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξα αγχώδης. Πάντοτε ήμουν αισιόδοξη και προσπαθούσα με όλες μου τις δυνάμεις να καταφέρω όσα ήθελα.
Η φετινή χρονιά άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου και ανέτρεψε τις ισορροπίες μου. Νιώθω ότι δεν θα τα καταφέρω, έχω χάσει την πίστη στις δυνατότητές μου και δεν προσπαθώ για τίποτα.  Θέλω να παλέψω αλλά το σώμα μου αρνείται να πραγματοποιήσει όσα ο εγκέφαλός μου επιθυμεί.  Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη

Καταρχάς, θέλω να σχολιάσω πως φαίνεται από τη γραφή σου η ωριμότητα, η συνειδητότητα και η δομή της σκέψης σου και της έκφρασής σου. Φαντάζομαι πως έχει υψηλούς στόχους και απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Θέλω να αντιληφθείς πως αυτή θα είναι η πρώτη χρονιά πράγματι που θα προσπαθήσεις να έρθεις κοντά στα όνειρά σου, αλλά όχι και η μοναδική χρονιά, ούτε η μοναδική ευκαιρία.

panellinies agxos vivlia eksetaseis

Από εδώ και εμπρός θα αντιληφθείς, αφήνοντας πίσω το σχολείο, ότι η ζωή είναι γεμάτη δυνατότητες και ενδεχομένως ένα μονοπάτι που μπορεί να επιλέξουμε, να μας συνδέσει με ένα άλλο που δε γνωρίζαμε στο παρελθόν και να το προτιμήσουμε. Οπότε θα σου πρότεινα να αφεθείς στη διαδικασία, να απολαύσεις το διάβασμα σου και τα όνειρά σου, χωρίς άγχος, να απορροφήσεις τη γνώση όπως επιθυμείς εσύ. Είναι πολύ φυσιολογικοί σαν άνθρωποι να έχουμε τις καλές και τι κακές μας ημέρες, προσπάθησε να καταλάβεις ποιες είναι αυτές οι σκέψεις σου που σου προκαλούν περισσότερο άγχος.

Αφού θα εντοπίσεις κάποιες σκέψεις σου, θα γνωρίζεις ποιες είναι αυτές, θα μπορέσεις να τις μοιραστείς με κάποιον που νιώθεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει και να σε στηρίξει και θα έχεις τη δυνατότητα να βρεις “εργαλεία” τα οποία σε αποφορτίζουν από αυτές τις σκέψεις. Να μιλήσεις, να εκφραστείς και να μοιραστείς αυτό που σου συμβαίνει, για να μη νιώσεις πως είναι πιο μεγάλο από εσένα, γιατί δεν είναι.

Λουκία Αποστολίδη,
Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια
[email protected],
http://psychotherapycenter.gr/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θέλω να διαπρέψω στις Πανελλήνιες αλλά δυσκολεύομαι να διαβάσω. Τι να κάνω;

Δίνω φέτος Πανελλήνιες και έχω επίμονους πονοκεφάλους. Πού μπορεί να οφείλονται;

Άρνηση για διάβασμα: Ο γιος μου δίνει φέτος Πανελλήνιες και δεν συγκεντρώνεται!

 

 

Σχετικά άρθρα