Αλκοολικός σύζυγος: Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία ζεύγους;

Ο  σύζυγος μου είναι 40 χρονών και έχουμε 3 παιδιά.  Του αρέσει πολύ η μπύρα.  Πίνει κάθε μέρα σχεδόν 1 ή 2, κάποιες φορές και περισσότερες. Όταν βρισκόμαστε με παρέα πίνει πολλές περισσότερες.  Δεν είναι μεθυσμένος στις καθημερινές, αλλά καταλαβαίνω ότι πλέον την έχει σχεδόν ανάγκη. Αυτός βέβαια λέει: «Και να μην πιω δεν με νοιάζει». Όταν μεθάει δεν γίνεται επιθετικός, αλλά φυσικά αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει πρόβλημα .

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Σκουρτέλη:

 

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ευχαριστώ για το ερώτημα σας.

Όντως ακούγεται μια δύσκολη κατάσταση καθώς ο σύζυγος σας δεν θεωρεί πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κατανάλωση αλκοόλ του. Καθώς τα ζητήματα αυτά συνήθως είναι συστημικής φύσης, μια παρέμβαση με καλή αποτελεσματικότητα είναι η οικογενειακή θεραπεία ή η θεραπεία ζεύγους.

Με τη δική σας παρότρυνση και προθυμία να λάβετε βοήθεια σαν οικογένεια (και βγαίνοντας από τη θέση ότι μόνο ο σύζυγος αποτελεί το πρόβλημα), ίσως κινητοποιηθεί και ο ίδιος χωρίς να νιώσει στιγματισμένος και να αντιληφθεί πόσο επηρεάζει η συμπεριφορά του τους άλλους.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε κάποια ομάδα υποστήριξης συγγενών ατόμων με εξαρτήσεις, η οποία μπορεί να σας δώσει κάποια ενδυνάμωση χωρίς ωστόσο απαραίτητα να λύσει το πρόβλημα.

Μαρίνα Σκουρτέλη CPsychol Specialising in Psychotherapy, DPsych, AFBPsS, HCPC Reg.
Ιλισια 11528 6983159256

Σχετικά άρθρα