Γεμιστά μπριος με ψητό μπρι

Μια ξεχωριστή συνταγή για μοναδικές βραδιές με φίλους. Είναι και τέλειο συνοδευτικό για κρασί: γεμιστά μπριός με ψητό μπρι.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 4 αυγά
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 350 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 σακουλάκι ξερή μαγιά (7 γρ.)
  • 25 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. μείγμα 5 μπαχαρικών
  • 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • λίγο ελαιόλαδο για το μπολ
  • λίγο αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή ξερά σύκα, ψιλοκομμένα ή κράνμπερι ή πατέ ελιάς

Για το ψήσιμο

  • 1 ολόκληρο κεφάλι καμαμπέρ ή μπρι (250 γρ.)
  • φρέσκο θυμάρι
  • φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κρόκο αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
  • λίγο παπαρουνόσπορο (εναλλακτικά, άσπρο ή μαύρο σουσάμι)

Μέθος εκτέλεσης

Ζύμη

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με τον γάντζο το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα αυγά στον κάδο ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανεβάζουμε ταχύτητα συνεχίζοντας να ανακατεύουμε για αρκετά λεπτά, μέχρι να πάρουμε μία ζύμη η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Στη συνέχεια, πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια και το καθένα από αυτά το χωρίζουμε σε άλλα 5.
Συνολικά έχουμε 25 κομμάτια, τα οποία κάνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα να φουσκώσουν λίγο για περίπου μισή ώρα.

Γέμιση

Αφού φουσκώσουν τα μπριός, δημιουργούμε με το δάχτυλό μας ένα βαθούλωμα στο καθένα και εκεί βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας.
Ξαναπλάθουμε τα μπαλάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα, στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο και βαθύ ταψί φούρνου.
Στο κέντρο του ταψιού βάζουμε το χαρτονένιο ή ξύλινο κουτάκι του τυριού.
Γύρω από αυτό αραδιάζουμε τα 10 μπαλάκια και γύρω από αυτά τα άλλα 15-αφήνουμε λίγο χώρο ανάμεσά τους για να μπορέσουν να φουσκώσουν.
Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε τα μπριός να φουσκώσουν για 45 λεπτά με 1 ώρα.

Ψήσιμο-σερβίρισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Βγάζουμε με προσοχή το κουτί του τυριού από τη μέση του ταψιού και τοποθετούμε στη θέση του το τυρί, αφού αφαιρέσουμε το πάνω σκληρό μέρος του με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Γαρνίρουμε την επιφάνεια του τυριού με φύλλα θυμαριού και δεντρολίβανου, αλείφουμε τα μπριός με το χτυπημένο κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι (άσπρο ή μαύρο).
Ψήνουμε τα μπριός και το τυρί για 15 με 20 λεπτά και τα σερβίρουμε έτσι όπως είναι ζεστά, γαρνιρισμένα με λίγα κράνμπερι και φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και δεντρολίβανο.

Πηγή: akipetretzikis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εύκολα σπιτικά μπριός

Πίτα ανοιχτή με ψητές γλυκοπατάτες και μπρι

Σχετικά άρθρα