Σεξουαλική παρενόχληση: «Προσπαθεί να με αγγίξει κάτω από το θρανίο»

Δέχομαι σεξουαλική παρενόχληση από συμμαθητή μου, με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο θρανίο. Γνωριζόμαστε από το δημοτικό και κάνουμε λίγη παρέα. Αρχικά άγγιζε το πόδι μου με τη δικαιολογία ότι έχει φετίχ με τα τζιν. Εγώ απλά γέλασα και αδιαφόρησα. Αυτό βέβαια άρχισε να γίνεται περίεργο όταν προσπαθούσε διακριτικά να χαϊδέψει το εξωτερικό μέρος του κόλπου μου. Δεν έδινα σημασία και απλά συνέχιζα να του μιλάω . Σκέφτηκα ότι αυτό μάλλον είναι σεξουαλική παρενόχληση αλλά είπα ότι θα είναι ιδέα μου.

Βεβαιώθηκα πριν μερικές μέρες όταν πήρε το χέρι μου και προσπάθησε να το βάλει πάνω του. Εγώ βέβαια τραβήχτηκα, ενώ αυτός επέμενε να του δώσω ξανά το χέρι μου. Σήμερα αυτό συνεχίστηκε και έγινε ακόμα πιο έντονο, αφού το χέρι του άγγιζε το κάτω μέρος της μέσης μου. Τραβήχτηκα και πάλι διακριτικά, αλλά μάλλον δεν κατάλαβε ότι με ενοχλεί και το συνέχισε.

Ήξερα ότι έπρεπε να μιλήσω με κάποιον αλλά μου φαινόταν αστείο που δεν μπορούσα να του πω απλώς να σταματήσει. Ενώ κάθε φορά σκέφτομαι ότι σήμερα είναι η μέρα που θα βάλω τέλος, μετά λέω, μπορώ να το κάνω πιο ευγενικά και έμμεσα. Ίσως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Επίσης γνωρίζει ότι αυτόν τον καιρό είμαι με κάποιον γιατί το συζήτησα μπροστά του με μια κοπέλα αλλά δεν έδειχνε να τον πολύ νοιάζει.

Δεν θέλω να το συζητήσω με τη μητέρα μου γιατί είναι πολύ υπερπροστατευτική και ξέρω ότι η αντίδραση της θα με κάνει να νιώσω ακόμα πιο άσχημα. Χρειάζομαι έναν τρόπο να το αντιμετωπίσω μόνη μου.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μίνα Κάνταρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Όταν κάποιος μας ακουμπάει χωρίς να το επιθυμούμε ή μας κάνει να νιώθουμε άβολα με οποιονδήποτε τρόπο (βλέμμα, λόγια, κίνηση, κτλ) οφείλουμε να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας. Δεν καταπιέζουμε την επιθυμία μας να σταματήσει επειδή φοβόμαστε ή ντρεπόμαστε να την εκφράσουμε.

Καλό θα ήταν να του μιλήσεις ευθέως εξηγώντας του ότι αυτό που κάνει δεν σου αρέσει και θα πρέπει να το σταματήσει. Όσο μένεις σιωπηλή ή γελάς αμήχανα τόσο παίρνει θάρρος εκείνος. Δίνεις λάθος μηνύματα με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη και αν γνωρίζει για τη σχέση σου, αδιαφορεί προφανώς. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό το γεγονός θα τον εμποδίσει.

Μόνο η δίκη σου συμπεριφορά θα τον σταματήσει. Εάν και πάλι δεν καταλάβει θα πρέπει επίσης να αλλάξεις θέση. Ίσως χρειαστεί να μιλήσεις και στη δασκάλα εάν είσαι άνετη με αυτό. Πάντως είναι κάτι που μπορείς να διαχειριστείς εάν θέσεις τα όρια σου και δείξεις ότι δεν το δέχεσαι αυτό εξηγώντας ότι δεν σου αρέσει και πρέπει να απομακρυνθεί.

Ενημέρωσέ τον ότι εάν συνεχίσει θα μιλήσεις σε κάποιον. Όσο μένεις ήσυχη και δεκτική δεν θα σταματήσει. Να το θυμάσαι πάντα αυτό για την σεξουαλική παρενόχληση.

Μίνα Κάνταρου 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων & Εφήβων
ΜΑ in Clinical Counseling Psychology
6986174017

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σεξουαλική παρενόχληση: πώς θα προστατεύσω το παιδί μου;

Σεξουαλική παρενόχληση: Από ποιους κινδυνεύουμε; Τι συνέβη στο Χόλιγουντ και τι γίνεται στην Ελλάδα; Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα!

 

 

Σχετικά άρθρα