6 τροφές που «καθαρίζουν» το συκώτι!

Όντας το μεγαλύτερο όργανο στον άνθρωπο, ο κύριος ρόλος του ήπατος είναι να φιλτράρει το αίμα, να εξαλείψει τα απόβλητα και να… βοηθήσει τη χολή να προχωρήσει στην πέψη του λίπους. Αποθηκεύει επίσης τη ζάχαρη και εξαλείφει τη χοληστερόλη.

Προκειμένου να διευκολυνθεί το συκώτι στη δουλειά του, είναι προτιμότερο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατανάλωσή κάθε είδους ζάχαρης και αλκοόλ, αλλά και να προτιμήσουμε τρόφιμα που θα το βοηθήσουν να κάνει ακόμα καλύτερα τη δουλειά του.

Ας δούμε μαζί ποιες είναι οι τροφές αυτές, που βοηθούν το συκώτι να «καθαρίσει», αλλά και να λειτουργήσει σωστά:

Αγκινάρα

Αν και είναι σχετικά πικρή, η αγκινάρα αποτελεί σημείο αναφοράς στο πλαίσιο του… καθαρισμού του συκωτιού. Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της για τις ευεργετικές τους επιδράσεις είναι τα φύλλα της αγκινάρας.

Αφού στεγνώσουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έγχυση (μία κουταλιά της σούπας ανά φλιτζάνι ζεστό νερό) για περίπου είκοσι ημέρες. Αυτές οι θεραπείες συνιστώνται σε περίπτωση συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, ειδικά μετά τις γιορτές, όταν και διατροφικά το… ρίχνουμε λίγο έξω σε φαγητό και αλκοόλ.

Μαύρο ραπανάκι

Είναι συγκεκριμένα ο χυμός του που θα βοηθήσει το συκώτι να αποτοξινωθεί και να βελτιώσει τη λειτουργία της χολής, για την αφομοίωση (πέψη) του λίπους.

Φασκόμηλο

Λαμβάνεται ως έγχυση με συχνότητα 2 έως 3 φλιτζάνια την ημέρα (σε θεραπεία δέκα ημερών). Το φασκόμηλο βοηθά το συκώτι να λειτουργεί καλύτερα χάρη στις φαινολικές ενώσεις του και την ισχυρή αντιοξειδωτική του ικανότητα (καρνοσικό οξύ και ροσμαρινικό οξύ).

Λάχανα

Κουνουπίδι, μπρόκολο, κόκκινο λάχανο, λευκό λάχανο, κλπ. Όλα έχουν ως κοινό τους σημείο την αντιοξειδωτική τους δράση και τις θειικές τους ενώσεις, που μας βοηθούν να απαλλαγούμε από τις ελεύθερες ρίζες, στηρίζοντας το ήπαρ στην διαδικασία αποβολής «άχρηστων» ουσιών από τον οργανισμό.

Πικραλίδα

Τα φύλλα της πικραλίδας χρησιμοποιούνται, επίσης, ως ζωμός και προτείνονται στη… μάχη για την καταπολέμηση των διαταραχών του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, με την προώθηση της έκκρισης της χολής.

Τζίντζερ

Αναγνωρισμένο ως αποτελεσματικό κατά της ναυτίας, το τζίντζερ είναι επίσης ιδανικό για την τόνωση της πέψης, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Μπορεί να ληφθεί σε τσάι από βότανα με την έγχυση 1 κουταλιού του γλυκού. Επίσης, φρέσκο τζίντζερ τριμμένο σε βραστό νερό ή γλυκά (όχι πάνω από δύο κομμάτια την ημέρα) ή με τη μορφή αποξηραμένης κάψουλας.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σχετικά άρθρα