Πρόωρες εκλογές ζητά ο Μαδούρο

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πρότεινε στο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο, ενώπιον πλήθος κόσμου που τον στηρίζει, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, την ώρα που η χώρα είναι διχασμένη μετά την αυτοανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊδό σε πρόεδρο.

Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε «πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά (…) Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης» είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας.

Η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριου του 2021. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν στα τέλη του 2020.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εμφανίστηκε δημοσίως, για πρώτη φορά μετά τη φερόμενη επίθεση με drones την 4η Αυγούστου, με αφορμή τη συγκέντρωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών του, για τα 20 χρόνια από την «μπολιβαριανή επανάσταση».

Φορώντας ένα κόκκινο πουκάμισο, ο Νικολάς Μαδούρο έφθασε το απόγευμα στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στο κέντρο του Καράκας, όπου πριν από έξι μήνες εξερράγησαν drones με εκρηκτικά, κοντά στο βήμα, όπου εκείνος βρισκόταν.

Έκτοτε, είχε περιορίσει τις εμφανίσεις του σε κλειστούς και ασφαλείς χώρους, και ορισμένες από τις ομιλίες του προβάλλονταν μαγνητοσκοπημένες από την κρατική τηλεόραση.

100.000 διαδηλωτές στους δρόμους κατά του Μαδούρο

Νωρίτερα, περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας αξιώνοντας την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό να δηλώνει ότι «η αλλαγή στη Βενεζουέλα είναι πολύ, πολύ κοντά».

Επιπλέον, ο Χουάν Γκουαΐδό ανακοίνωσε ενώπιον των διαδηλωτών την άφιξη, εντός των επόμενων ημερών,ανθρωπιστικής βοήθειας για την πετρελαιοπαραγωγό χώρα στα σύνορα με την Κολομβία, με τη Βραζιλία και σε ένα «νησί της Καραϊβικής», ζητώντας από τον στρατό να επιτρέψει την είσοδό της.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

 

«Έχουμε ήδη τρία κέντρα για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας: στην Κουκουτά (Κολομβία), και υπάρχουν κι άλλα δύο, το ένα στη Βραζιλία και άλλο ένα σε ένα νησί της Καραϊβικής» σημείωσε ο ίδιος ενώπιον του πλήθους στο Καράκας.

Ο Γκουαΐδό δεν διευκρίνισε για τί είδους ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται.

«Τις επόμενες ημέρες, ξεκινά η συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας (…) όλων όσων χρειάζονται προκειμένου η χώρα μας να επιβιώσει (…). Εσύ, στρατιώτη (…), θα έχεις στα χέρια σου την απόφαση» να επιτρέψεις την είσοδο της, πρόσθεσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Επιπλέον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας νέας διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την 12η Φεβρουαρίου.

Καλώντας τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στους δρόμους», ο Γκουαΐδό έκανε λόγο για «δύο σημαντικές διαδηλώσεις», η μία την ημέρα της Νεότητας στη Βενεζουέλα, στις 12 Φεβρουαρίου και η άλλη σε σχέση με την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

Εν ενεργεία στρατηγός αποκηρύσσει τον Μαδούρο

Νωρίτερα, ένας Βενεζουελάνος εν ενεργεία στρατηγός κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις να επαναστατήσουν εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και να αναγνωρίσουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό ηγέτη την ώρα που αυξάνεται η πίεση από το εσωτερικό της Βενεζουέλας αλλά και από το εξωτερικό προς τον Μαδούρο να παραιτηθεί.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter ο στρατηγός Φρανσίσκο Γιάνες της Ανώτερης Διοίκησης Αεροπορίας, λέει ότι τα περισσότερα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη αποσύρει τη στήριξή τους στον Μαδούρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι θύμα ενός πραξικοπήματος υποκινούμενου από τις ΗΠΑ.

 

«Ο λαός της Βενεζουέλας, το 90% των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας δεν είναι με τον δικτάτορα, είναι με τον λαό της Βενεζουέλας», αναφέρει ο Γιάνες στο βίντεό του.

«Δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων λίγων ωρών, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάβαση στη δημοκρατία».

Ο Γιάνες αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία. Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό από τότε που ο τελευταίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.

Το βίντεο αυτό ήρθε στο φως της δημοσιότητας την ώρα που οπαδοί της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στον Μαδούρο μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του Γκουαϊδό ως νόμιμου προέδρου και την επιβολή πιθανόν καταστροφικών κυρώσεων που ενδέχεται να αποδυναμώσουν περαιτέρω την πληγείσα πετρελαιοβιομηχανία της χώρας μέλους του OPEC.

Οι επικριτές του Μαδούρο ελπίζουν επίσης να ενθαρρύνουν παρόμοιες κινήσεις από ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιες χώρες της ΕΕ αναμένεται να αναγνωρίσουν επισήμως τον Γκουαϊδό την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ άλλες πιθανόν να είναι περισσότερο επιφυλακτικές ως προς την υποστήριξή τους.

Πηγή: cnn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βενεζουέλα: Συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του Μαδούρο

Σχετικά άρθρα