Τους τελευταίους έξι μήνες πέρασα από μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Το γεγονός αυτό είχε αντίκτυπο στη δουλειά μου με αποτέλεσμα να υπάρξει απειλή απόλυσης από τον εργοδότη μου. Αν και πλέον έχω ανακάμψει ή τουλάχιστον αυτό προσπαθώ να δείχνω μέσα στον εργασιακό χώρο, νιώθω όσο βρίσκομαι εκεί ότι πνίγομαι. Κοιτάζω διαρκώς το ρολόι και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ όσο θα ήθελα.
Νιώθω ότι σε μεγάλο βαθμό, αν όχι ολοκληρωτικά, φταίει η προηγούμενη απειλή απόλυσης την οποία δεν έχω ξεπεράσει. Παρά τα λάθη μου και λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να ασχολείται με την ψυχολογική υγεία του εργαζομένου, κάπου μέσα μου νιώθω απογοητευμένη και ίσως και πληγωμένη γιατί πάντα προσπαθούσα για το καλύτερο στη δουλειά μου και αφιέρωνα και αρκετό από τον προσωπικό μου χρόνο για την ολοκλήρωση κάποιων project.
Πώς θα μπορούσα να ξεπεράσω αυτόν τον φαύλο κύκλο των σκέψεων; Πλέον ξυπνάω και δεν θέλω να πάω καθόλου στη δουλειά.
Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:
Αγαπητή Αναγνώστρια,
Διαβάζοντας όσα αναφέρεις στο ερώτημα σου παρατηρώ ότι στην ουσία δεν έχεις επιλύσει-ξεπεράσει τη δύσκολη ψυχολογική κατάσταση που περιήλθες. Πιστεύω πως μετά από έξι μήνες νιώθεις σίγουρα καλύτερα όμως θεωρώ ότι δεν έχεις επεξεργαστεί σε ικανοποιητικό για τον ψυχισμό σου επίπεδο το γεγονός που προηγήθηκε και συνετέλεσε στην αλλαγή της ψυχικής σου διάθεσης. Επίσης, φαίνεται πως η απειλή της απόλυσης σου αποτελεί για εσένα ένα νέο γεγονός που συντελεί στη διαταραχή της ψυχικής σου υγείας.
Σύμφωνα με την θεωρία της Γνωστικής Θεραπευτικής Προσέγγισης του Aaron Beck, «οι σκέψεις, τα σχήματα των σκέψεων και η ερμηνεία που δίνουμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας, καθορίζουν και τα συναισθήματα. Τα σχήματα ή βασικές πεποιθήσεις, αποτελούν τον αθέατο συνήθως παράγοντα που κρύβεται πίσω από τις αυτόματες σκέψεις. Σε συνδυασμό με τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος, τροφοδοτούν αυτόν τον εσωτερικό διάλογο και την αρνητική του έκβαση στις περιπτώσεις όπου υπάρχει δυσλειτουργία (Beck, 2004). Αρνητικές αυτόματες σκέψεις επιδρούν υπονομεύοντας τη συμπεριφορά μας και οδηγούν στην εκδήλωση συμπτωμάτων. Αυτή η αλληλεπιδραστική και διαδοχική λειτουργία επιδρά στον ψυχισμό και ονομάζεται γνωστική τριάδα. Η γνωστική τριάδα αφορά στην αρνητική αξιολόγηση του ανθρώπου για τον εαυτό του, στην αρνητική οπτική του για τον κόσμο, και στον αρνητισμό του απέναντι σε μελλοντικά γεγονότα (Beck, 2004).
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω θα σου πρότεινα να μιλήσεις σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να εντοπίσεις το πώς οι σκέψεις σου για τα γεγονότα που έχουν συμβεί στην ζωή σου επηρεάζουν άμεσα τον συναισθηματικό σου κόσμο και τις συμπεριφορές που συντηρούν σε ασυνείδητο επίπεδο τον αρνητικό για τον ψυχισμό σου φαύλο κύκλο.
-Beck, J. S. (2004). Εισαγωγή στη Γνωστική Θεραπεία. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.
Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530
Διαβάστε σχετικά άρθρα:
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση πανικού στη δουλειά;
Διαχείριση θυμού στη δουλειά: Πώς να μείνω ψύχραιμη μπροστά στην αδικία;
Εργαζόμενη σε αδιέξοδο: Θέλω να αλλάξω δουλειά αλλά φοβάμαι!
Ανεργία και ψυχολογία: Πώς θα βοηθήσεις τον εαυτό σου για να βρεις ξανά δουλειά