Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απορρίπτει τα τελεσίγραφα, ενώ οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν Γουαϊδό

Με μπαράζ ανακοινώσεων Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα Χουάν Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, μετά την χθεσινή άρνηση του Νικολάς Μαδούρο να δεχτεί το τελεσίγραφο χωρών της Γηραιάς Ηπείρου για παραίτηση και διεξαγωγή εκλογών.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας απέρριψε χθες την ευρωπαϊκή πρόταση για κάλπες σημειώνοντας ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την εξουσία. «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφο από κανέναν. Αρνούμαι να ζητήσω εκλογές τώρα – θα υπάρξουν εκλογές το 2024. Δεν μας νοιάζει τι λέει η Ευρώπη». «Δεν μπορείς να βασίσεις τη διεθνή πολιτική σε τελεσίγραφα. Αυτά είναι τα πράγματα αυτοκρατοριών των αποικιακών χρόνων» πρόσθεσε.

Σήμερα το Παρίσι αναγνώρισε τον Γουαϊδό για να εφαρμόσει εκλογική διαδικασία με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι «οι Βενεζουελάνοι έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα και δημοκρατικά (…) Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΕΕ, κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, σημείωσε πως «η χώρα αυτή είναι καθημαγμένη, υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες, υπάρχει καταπίεση, υπάρχει φοβερός πληθωρισμός, οι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους».

Ακολούθησε, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κάλεσε τον Γουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου της 26ης Ιανουαρίου.

Και η Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας ως πρόεδρο της χώρας, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ. «Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter.

«Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Αντερς Σάμουελσεν, γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Η Σουηδία αναγνώρισε τον Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Στον αντίποδα η Ρωσία που καταγγέλλει για «άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας» τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Γουαϊδό νομιμοποιώντας την «απόπειρα σφετερισμού της εξουσίας».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Σαν τον Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ»

Όταν χθες ο Μαδούρο ρωτήθηκε σχετικά με τον Γουαϊδό και τη στάση των συμμάχων του διεθνώς, απάντησε ότι αντιμετωπίζει μια «σκληρή» μάχη ενάντια σε ισχυρούς αντιπάλους. «Αλλά είναι σαν τον Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ», σχολίασε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Ισπανό δημοσιογράφο, Ζόρδι Έβολε, έστειλε μήνυμα στον αντίπαλό προτρέποντάς τον να σκεφτεί προσεκτικά τι κάνει, αλλά και «να εγκαταλείψει τη στρατηγική του για την ανατροπή του πραξικοπήματος».

Προειδοποίησε παράλληλα τον Αμερικανό ομόλογό του ότι θα βάψει την προεδρία του με αίμα, εάν επιμείνει στη «βρώμικη» ιμπεριαλιστική συνωμοσία για να τον ανατρέψει.​

«Σταμάτα Τραμπ! Κάνεις λάθη που θα αφήσουν τα χέρια σου βαμμένα με αίμα» για να αναρωτηθεί χαρακτηριστικά εάν θα ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες «μια επανάληψη του Βιετνάμ».

«Αν η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία μας επιτεθεί, θα πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας … Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τη Βενεζουέλα» διαμήνυσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να τον ανατρέψουν με στόχο το πετρέλαιο της χώρας του.

Παράλληλα, αρνήθηκε να δει ότι η χώρα του υποφέρει από τη φτώχεια και ισχυρίστηκε ότι περίπου 800.000 πολίτες είχαν φύγει, ενώ τα στοιχεία του ΟΗΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3 εκατομμύρια μετανάστες. «Η Βενεζουέλα δεν έχει ανθρωπιστική κρίση. Η Βενεζουέλα έχει μια πολιτική κρίση. Η Βενεζουέλα έχει μια οικονομική κρίση. Πολλοί άνθρωποι εξαπατήθηκαν για να φύγουν» υποστήριξε.

Σε ερώτηση εάν φοβάται το ενδεχόμενο πολέμου λόγω της κρίσης, ο Μαδούρο απάντησε το εξής: «Όλα εξαρτώνται από την έκταση της τρέλας και της επιθετικότητας της βόρειας αυτοκρατορίας και των δυτικών συμμάχων της. Δεν εξαρτάται από εμάς … Ετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην ειρήνη».

Ο ίδιος μετά την κλιμάκωση του πολιτικού θρίλερ επισκέπτεται καθημερινά στρατιωτικές μονάδες. Μιλώντας σε μία από αυτές στην πολιτεία Aragua και απευθυνόμενος στα στρατεύματα παρέθεσε μέχρι και Άμλετ. «Να ζει κανείς ή να μην ζει» είπε ο μεγάλος Σαίξπηρ. «Πρέπει να είμαστε πατρίδα ή αποικία; Πρέπει να είμαστε Βενεζουέλα ή να μην είμαστε τίποτα; Πρέπει να είμαστε ενωμένοι πολίτες και ένοπλες δυνάμεις ή σε κατακερματισμό;»

Πηγή: efsyn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βενεζουέλα: Συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του Μαδούρο

Μαδούρο: «Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν τη δολοφονία μου»

 

Σχετικά άρθρα