Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για μία καλή σεξουαλική ζωή;

Είμαι σε σχέση και λόγω του ότι δεν έχω θηλές δεν μπορώ να προχωρήσω με το αγόρι μου. Νιώθω άβολα γιατί δεν του το είπα από την αρχή. Δεν ξέρω αν έχει σημασία για τους άνδρες αν έχεις θηλές ή όχι… Θα ήθελα να μου πείτε τι πρέπει να κάνω.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Η διαφορετικότητά μας, που μπορεί να αντανακλάται στο σχήμα του σώματος, στη μορφολογία του προσώπου, στο χρώμα του δέρματος, στον σεξουαλικό μας προσανατολισμό, αλλά και σε κάθε πτυχή της εικόνας και του χαρακτήρα μας, βιώνεται αλλά και εισπράττεται με διαφορετικό τρόπο για καθέναν από εμάς.

Ως εκ τούτου, δε θα μπορούσαμε στερεοτυπικά να προσεγγίσουμε το αν οι άνδρες ενδιαφέρονται για τις θηλές στο γυναικείο σώμα, μιας και το πώς εισπράττουμε την διαφορετικότητα του άλλου έχει να κάνει με την προσωπικότητά μας, τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει, τη σχέση μας με τον συγκεκριμένο «άλλο», αλλά και με το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη διαφορετικότητά του.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα ήθελα να σταθείτε στο κατά πόσο εσείς έχετε αποδεχθεί το σώμα σας, κατά πόσο αγαπάτε εσάς και νιώθετε άνετα με την εικόνα σας, τη σεξουαλικότητά σας, τον εαυτό σας. Η θετική, όμορφη σχέση αποδοχής και αγάπης με τον εαυτό μας είναι άλλωστε προϋπόθεση για την αποδοχή μας από τους άλλους, και φυσικά η αγάπη στις σχέσεις μας ορίζεται και από το κατά πόσο μπορούμε να δεχθούμε τον άλλο.

Αφού λοιπόν μείνετε για λίγο στη σχέση με τον εαυτό σας, θα πρότεινα να μιλήσετε ανοιχτά στο αγόρι σας για τις σκέψεις σας, εκφράζοντας παράλληλα τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να του πείτε ανοιχτά πως ανησυχείτε για το πώς θα νιώσει ο ίδιος, για το πώς θα εισπράξει το σώμα σας, για το πώς θα κυλήσει η ερωτική σας σχέση. Με την ανοιχτή, διάφανη, συναισθηματική επικοινωνία δίνετε μια ευκαιρία σε εκείνον αλλά και σε εσάς να έρθετε πιο κοντά, να συνδεθείτε συναισθηματικά και να δείτε πώς αισθάνεστε και οι δύο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της ερωτικής σας σχέσης.

Να θυμάστε, πως είμαστε όλοι διαφορετικοί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, και η αποδοχή του εαυτού μας είναι ο βέβαιος δρόμος για την ισορροπία μέσα μας αλλά και γύρω μας.

 

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα