Χουάν Γκουαϊδό: Ο 35χρονος που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας – Η ταπεινή του καταγωγή, η περίοδος που έμεινε άστεγος και το κάλεσμα προς τον Τσίπρα

Ο 35χρονος Χουάν Γκουαϊδό είναι το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες λόγω των εξελίξεων στη Βενεζουέλα. Ο Χουάν Γκουαϊδό όταν έγινε πρόεδρος της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι διαθέτει το συνταγματικό δικαίωμα να αναλάβει την προεδρία μέχρι να διενεργηθούν εκλογές.

Στις 23 Ιανουαρίου του 2019 αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός Πρόεδρος της Βενεζουέλας με τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνεται ο πρώτος επικεφαλής κράτους που ανακοίνωσε την στήριξή του στον Γκουαϊδό.

juan-guaido
Ο άνθρωπος πίσω από τον Γκουαϊδό

Ο Λεοπόλδο Λόπες, ο πιο δημοφιλής ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, θεωρείται ο “αρχιτέκτονας” πίσω από την άνοδο του Γκουαϊδό. Ως φοιτητής ο Γκουαϊδό ηγήθηκε των διαδηλώσεων εναντίον του Ούγκο Τσάβες.

Η ταπεινή του καταγωγή και οι σπουδές του

Ποιος όμως είναι ο αμφιλεγόμενος Χουάν Γκουαϊδό; Ο Χουάν Γκουαϊδό γεννήθηκε σε μία μεγάλη οικογένεια με ταπεινή καταγωγή. Οι γονείς του άνηκαν στη μεσαία τάξη θα λέγαμε.
Ο πατέρας του ήταν πιλότος και η μητέρα του δασκάλα. Ό ένας του παππούς ήταν λοχίας της Εθνικής Φρουράς της Βενεζουέλας, ενώ ο άλλος ήταν καπετάνιος στο Ναυτικό της Βενεζουέλας.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Juan Guaidó (@jguaido) στις

 

Ο Γκουαϊδό τελείωσε το γυμνάσιο το 2000 ενώ αποφοίτησε από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Andrés Bello το 2007. Πήρε το πτυχίο του μηχανικού στον τομέα της βιομηχανίας.

Επίσης, ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στη δημόσια διοίκηση στο Πανεπιστήμιο George Washington στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Instituto de Estudios Superiores de Administración στο Καράκας.

Σήμερα είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Fabiana Rosales και μαζί έχουν αποκτήσει μία κόρη, τη Miranda.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Juan Guaidó (@jguaido) στις

Επέζησε από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα

Ο Γκουαϊδό ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έζησαν την τραγωδία του Βάργκας το 1999. Μάλιστα εκείνος και η οικογένειά του έμειναν προσωρινά άστεγοι. Τότε ήταν , όπως έχουν παραδεχτεί συνάδελφοί του, που άλλαξαν οι πολιτικές του απόψεις.
“Είμαι επιζών, δεν είμαι θύμα”, λέει, παραδεχόμενος πώς επέζησε μιας από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα την εποχή που ήταν ακόμη έφηβος. Η τραγωδία στο Βάργκας τον Δεκέμβριο του 1999 όταν οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.

Την εποχή εκείνη ζούσε με την μητέρα του και τα πέντε αδέλφια του στην παραθαλάσσια πολιτεία.

“Ξέρω τι σημαίνει πείνα”, έχει πει.

Η ένταξή του στην πολιτική έγινε μαζί με την γενιά εκείνη των φοιτητών που πραγματοποιούσαν μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Τσάβες το 2007.

Το κίνημα εκείνο επέφερε την μοναδική εκλογική ήττα στον Τσάβες σε ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Juan Guaidó (@jguaido) στις

Ποια η πορεία του πριν αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος

 

Ο Γκουαϊδό υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κόμματος Λαϊκή Βούληση (VP) το 2009 και έχει γίνει το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπό του. Ο προηγούμενος ηγέτης του ήταν ο Λεοπόλδο.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος συμμετείχε σε εκείνες τις διαδηλώσεις, εξελέγη βουλευτής για τη γενέτειρά του, το Βάργκας, το 2015.
Προκάλεσε διαμαρτυρίες κατηγορώντας την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA για διαφθορά, αλλά παρέμεινε σχετικώς άγνωστος μέχρι πρόσφατα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Juan Guaidó (@jguaido) στις

Κατήγγειλε την αστυνομία επειδή αναζητούσε τη γυναίκα του

Ο Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε στις 31 Ιανουαρίου ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις επισκέφτηκαν το σπίτι της οικογένειάς του, αναζητώντας τη σύζυγό του.

«Θα σας καταστήσω υπεύθυνους για κάθε εκφοβισμό του παιδιού μου, που είναι μόλις 20 μηνών», είπε στο τέλος μιας δημόσιας εκδήλωσης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Έπειτα, έφυγε για το σπίτι του, ζητώντας από διπλωμάτες να τον συνοδεύσουν.

Οι συνομιλίες με τον στρατό και η εμπλοκή των ΗΠΑ

Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πραγματοποιεί παρασκηνιακές συνομιλίες με τον στρατό της χώρας, σε μια προσπάθειά της να αποσπάσει την εξουσία από τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Μια πολιτική απόφαση» της στρατιωτικής διοίκησης «που θα σέβεται το Σύνταγμα» θα ανατρέψει τον εν ενεργεία πρόεδρο Μαδούρο, τόνισε ο 35χρονος Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στην κολομβιανή εφημερίδα, El Tiempo.

Σε ερώτηση αν οι στρατιώτες θα υπακούσουν, απάντησε: «Ναι, Το πιστεύω. Και εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε αυτή την πορεία».
Νωρίτερα ο εν ενεργεία πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης τόνισε στην Washington Post ότι η αντιπολίτευση συνομιλεί με «κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτειακούς και στρατιωτικούς παράγοντες».


«Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα που περιλαμβάνει την προσωπική ασφάλεια. Κάνουμε συναντήσεις μαζί τους, αλλά διακριτικά», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα κάνουν σε κάποιο σημείο χρήση ισχύος ενάντια στο καθεστώς Μαδούρο, ο Γκουαϊδό ανέφερε στην El Tiempo ότι «είναι πολύ λεπτό ζήτημα», και πως ελπίζει πως δεν θα προκύψει ποτέ μια τέτοια κατάσταση.

«Ωστόσο, οι πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποδεικνύουν ότι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλη την οικονομική και διπλωματική τους ισχύ, και όχι στρατιωτική, για να πιέσουν το καθεστώς Μαδούρο», τόνισε ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι που δημιουργούν τον αντίλογο που λέει ότι ο Γκουαϊδό προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ(ήταν οι πρώτοι που τον αναγνώρισαν) και άλλων κέντρων και ότι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα οδηγούν σε μία ωμή επέμβαση από τους προαναφερθέντες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Juan Guaidó (@jguaido) στις

Το κάλεσμα προς τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Χουάν Γκουαϊδό σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ είχε απευθύνει κάλεσμα προς τον Αλέξη Τσίπρα:
«Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα