Πώς η μαντζουράνα ανακουφίζει (και) από προβλήματα στο πεπτικό;

Μπορεί μέχρι σήμερα να γνώριζες ότι η μαντζουράνα είναι ένα βότανο με εξαιρετικές καταπραϋντικές ιδιότητες για το νευρικό σου σύστημα, όμως ήρθε η ώρα να μάθεις ότι η μαντζουράνα ωφελεί ιδιαίτερα το πεπτικό σου σύστημα, εφόσον αντιμετωπίζεις διάφορα σχετικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα να έχεις ευερέθιστο έντερο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα βότανο το οποίο μπορεί να κάνει καλό στο συκώτι, βοηθώντας στη διαδικασία της πέψης, στο έντερο και φυσικά το νευρικό μας σύστημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η χρήση της γίνεται χιλιάδες χρόνια τώρα από την εποχή του αρχαίου Έλληνα γιατρού Διοσκουρίδη, γνωστός επίσης και ως Διοσκορίδης, ο οποίος είχε επισημάνει ότι μειώνει και τις όξινες ζυμώσεις, που γίνονται στο στομάχι.

Παράλληλα, η μαντζουράνα καταπραΰνει και τις λεγόμενες πεπτικές ημικρανίες, ημικρανίες δηλαδή που προκαλούνται από κάποια ανωμαλία στη διαδικασία της πέψης.

Η μαντζουράνα καλλιεργείται φυσικά και στη χώρα μας, αλλά και σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη.

Αποτελεσματική κατά της κολίτιδας

Η μαντζουράνα καταπραΰνει τους σπασμούς, τον μετεωρισμό και την επώδυνη κολίτιδα. Το αιθέριο έλαιο έχει την ιδιότητα να ενεργεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στον εγκέφαλο και στο εντερικό νευρικό σύστημα, στους «νευρώνες» του εντέρου. Επίσης, μειώνει το άγχος και χαλαρώνει τους λείους μυς της πεπτικής οδού.

Πώς να την χρησιμοποιήσεις;

Η χρήση της μαντζουράνας μπορεί να γίνει είτε μέσω της εντριβής, απευθείας επάνω στο δέρμα, είτε μέσω της πρόσληψης από το στόμα.

Στην εντριβή: 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου μαντζουράνας και 11 σταγόνες φυτικού ελαίου μακαντέμια (macadamia), τα οποίο δεν είναι λιπαρό, αναμειγνύονται στην παλάμη του χεριού σου και κάνεις μασάζ για 5 λεπτά στην κοιλιά μία ή δύο φορές την ημέρα.

Από το στόμα: μια σταγόνα 3 φορές την ημέρα σε ένα ουδέτερο διάλυμα, για 5 έως 7 ημέρες. Μπορείς, επίσης, να επωφεληθείς από τις ιδιότητες εξισορρόπησης του φυτού σε διάχυση ή σε ξηρή εισπνοή (μια σταγόνα σε ένα μαντήλι).

Αντιοξειδωτική, μειώνει τις καούρες

Η μαντζουράνα διατηρεί την καλή κατάσταση του εντέρου, μειώνοντας την έκκριση οξέων και αυξάνοντας την προστατευτική βλέννα.

Είναι πιο συνηθισμένο να καταναλώνεται η μαντζουράνα με τη μορφή αφεψήματος, αφού βράσεις τα φύλλα της, Η δοσολογία έχει ως εξής: 1,5 με 2,5 γραμμάρια μαντζουράνας σε μισό λίτρο καυτού νερού για περίπου δέκα λεπτά και πίνεις το αφέψημα 2 – 3 φορές την ημέρα.

Καταπολεμάει τις μολύνσεις και εξισορροπεί την εντερική χλωρίδα

Το αιθέριο έλαιο μαντζουράνας ενεργεί ειδικά στα εντερικά βακτήρια και πιο συγκεκριμένα σε εκείνα που δεν πρέπει να περάσουν μέσω του πεπτικού συστήματος ή να μην πολλαπλασιαστούν, εξισορροπώντας την εντερική χλωρίδα και μειώνοντας τις πεπτικές διαταραχές . Έτσι, καθιστά δυνατή τη θεραπεία εντερικής βακτηριακής λοίμωξης με Escherichia coli ή με μύκητα Candida.

Οδηγίες χρήσης: Βάλε μια σταγόνα από το αιθέριο έλαιο μαντζουράνας σε ουδέτερο δισκίο ή σε κουτάλι γλυκού, 3 φορές την ημέρα, για περίπου 10 με 15 ημέρες.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πονοκέφαλος μετά το γεύμα; Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Μπιφτέκια από μπούτι κοτόπουλου με μαντζουράνα

Μαντζουράνα: Ένα φυσικό ηρεμιστικό στον κήπο μας

 

Σχετικά άρθρα