Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Τι είναι η εκτελεστική λειτουργία και πόσο σημαντική είναι στην ανάπτυξη ενός παιδιού;
dyslexia

Τι είναι η εκτελεστική λειτουργία και πόσο σημαντική είναι στην ανάπτυξη ενός παιδιού;

Πολλές φορές οι ειδικοί καλούμαστε να αξιολογήσουμε ένα παιδί κατόπιν αιτήματος των γονέων ή κατόπιν παραπομπής του σχολικού πλαισίου. Συχνά αναρωτιούνται, αν το παιδί διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, επειδή παρατηρείται αδύναμη μνήμη- εργασίας, αδυναμία ελέγχου της παρόρμησης και ευελιξία σκέψης. Ας εξετάσουμε καλύτερα αυτό που ονομάζεται «εκτελεστική λειτουργία», προκειμένου να εστιάσουμε στην πηγή της δυσκολίας, να τα διακρίνουμε και να έχουμε τη δυνατότητα περισσότερο αποτελεσματικής παρέμβασης.

Η Εκτελεστική Λειτουργία είναι υπεύθυνη για τις παρακάτω λειτουργίες:

  • Έλεγχος συναισθημάτων
  • Διατήρηση προσοχής
  • Έναρξη δραστηριοτήτων και παραμονή σε αυτές
  •  Οργάνωση και σχεδιασμός

Γράφει η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Ένα παιδί που, ενώ παίζει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, καλείται να αντιμετωπίσει μια δυσκολότερη πρόκληση ώστε να κερδίσει μεγαλύτερο έπαθλο, χρησιμοποιεί την Εκτελεστική Λειτουργία, προκειμένου να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του και να παραμείνει συγκεντρωμένο στον στόχο του. Ένα άλλο παιδί, το οποίο αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις, κάνει παύση για να σκεφτεί τις επιλογές που έχει και βάζει στη σειρά τα πράγματα προτού δράσει, χρησιμοποιεί επίσης την Εκτελεστική Λειτουργία.

Άλλες δυσκολίες που μπορεί να συνυπάρχουν:

Πολλά μαθησιακά θέματα μπορεί να συνυπάρχουν με την αδύναμη εκτελεστική λειτουργία. Η ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με/ χωρίς Υπερκινητικότητα) αποτελεί δυσκολία στον τομέα της Εκτελεστικής Λειτουργίας. Επιπλέον, οι Ε.Μ.Δ. (Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες) δεν αποτελούν πάντα πρόβλημα της παραπάνω αδυναμίας, ωστόσο δεν είναι σπάνιο να συναντήσουμε παιδιά με δυσγραφία, δυσλεξία, δυσαριθμησία. Το άγχος και η κατάθλιψη λειτουργούν ως σύνοδα χαρακτηριστικά.

aytismos mathisiakes

Η πορεία προς την ενηλικίωση…

… παρουσιάζει αλλαγές στην εκδήλωση των δυσκολιών που έχουν ως βάση την αδύναμη Εκτελεστική λειτουργία. Για παράδειγμα, ένα παιδί προσχολικής ηλικίας δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες, αποσπάται εύκολα και παραιτείται αντί να ζητήσει βοήθεια, έχει ξεσπάσματα θυμού με κλάματα για ασήμαντα πράγματα. Κατά τη σχολική ηλικία, έχει ακατάστατο θρανίο ή και τσάντα, μπερδεύει τα καθήκοντά του και φέρνει λάθος βιβλία, ξεκινά μια δραστηριότητα, διασπάται και δεν την ολοκληρώνει ποτέ. Οι έφηβοι με δυσκολία στην Εκτελεστική Λειτουργία, φαίνεται να μην έχουν την αίσθηση του κινδύνου, χάνουν πιο εύκολα τον έλεγχο του χρόνου και δείχνουν να δυσκολεύονται στην ομαδική εργασία.

Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κι όμως δεν φταίει πάντα η… διάσπαση προσοχής!

ΔΕΠΥ στη σχολική τάξη: Η διαχείριση των συμπτωμάτων και η ένταξη του μαθητή

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X