Ο Τραμπ επιμένει: «Το τείχος στο Μεξικό θα χτιστεί»

Το τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό θα χτιστεί, επανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στο Κογκρέσο και προκάλεσε και πάλι έντονες αντιδράσεις.

«Θα φροντίσω να οικοδομηθεί. Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.

Προειδοποιήσεις στην Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε διαρθρωτικές αλλαγές από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο για να το αναγκάσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη του Κογκρέσου να επιλέξουν το «μεγαλείο» και να απορρίψουν την απόλυτη «ακινησία».

«Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών», πρόσθεσε.

Έντονες επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς

Πολλοί Δημοκρατικοί πολιτικοί που έχουν πρόθεση να αντιπαρατεθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ έσπευσαν να τον επικρίνουν για το περιεχόμενο της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Τρίτης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως είχε ελάχιστη ουσία και ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να «ενώσει» με αυτήν τη χώρα.

Περίπου 10 στελέχη των Δημοκρατικών έχουν ήδη αναγγείλει την έναρξη των εκστρατειών τους για να εξασφαλίσουν το χρίσμα του κόμματος ώστε να αναμετρηθούν με τον Τραμπ το 2020 και τουλάχιστον άλλοι τόσοι ενδέχεται να μπουν με τη σειρά τους στην κούρσα.

Ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, που ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα την Παρασκευή, έκρινε ότι η έκκληση του Τραμπ για «ενότητα» και «συμβιβασμούς» ήταν ρηχή. «Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από μια νύξη για την ενότητα στην αρχή μιας ομιλίας για να ενωθεί στ’ αλήθεια η χώρα μας. Ο πρόεδρός μας ξόδεψε τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθώντας να μας διχάσει. Οι πράξεις είναι πιο ηχηρές από τις λέξεις», ανέφερε μέσω Twitter ο Μπούκερ.

Ήταν η Στέισι Έιμπραμς- που δεν μπόρεσε για λίγες ψήφους να γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανή που θα εκλεγόταν στον θώκο της κυβερνήτριας στην Τζόρτζιας – εκείνη που αντέκρουσε επίσημα εξ ονόματος του Δημοκρατικού Κόμματος την ομιλία του Τραμπ.

Πάντως πολλά ακόμη στελέχη του κόμματος τοποθετήθηκαν.

Η γερουσιαστής Κίρστεν Τζίλιμπραντ στάθηκε κι αυτή στο ότι «ο πρόεδρος Τραμπ είχε στη διάθεσή του χρόνια για να ενώσει τη χώρα, αλλά αντ’ αυτού επέλεξε να τη διχάσει κατά μήκος κάθε διαχωριστικής γραμμής που μπορούσε να φανταστεί».

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, νέα βουλευτής που δεν αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία αλλά έχει αναδειχθεί σε σημαντική φωνή της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών από τον Νοέμβριο, τόνισε πως η ομιλία του Τραμπ ήταν ανούσια. «Νομίζω πως ο πρόεδρος ήταν απροετοίμαστος», είπε η Οκάσιο-Κορτέζ στο MSNBC, χαριτολογώντας πως δεν της φάνηκε να «είχε διαβάσει το μάθημά του», πριν προσθέσει: «Δεν φάνηκε να έχει κάποιο σχέδιο. Τι ήταν αυτό, μια στάση στην προεκλογική του εκστρατεία ή μια ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης;»

Ο γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν, άλλος ένας πιθανός διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών, σημείωσε από την πλευρά του πως ο Τραμπ δεν έχει κάνει τίποτα για τους απλούς Αμερικανούς. «Η πραγματικότητα είναι πως για πάρα πολλούς ανθρώπους σε αυτήν εδώ τη χώρα, η σκληρή δουλειά δεν φέρνει πια τους καρπούς που θα όφειλε. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να το κατανοήσει αυτό», είπε ο Μπράουν και πρόσθεσε πως ο Ρεπουμπλικάνος «χρησιμοποιεί τον Λευκό Οίκο για να πλουτίζουν άνθρωποι όπως ο ίδιος».

Πηγή: star.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

ΗΠΑ: Έτοιμος να κηρύξει κατάσταση εθνικής ανάγκης ο Τραμπ

 

Σχετικά άρθρα