«Παγωμένος ώμος»: Γιατί… προτιμάει τις γυναίκες και πώς θεραπεύεται;

Ο ώμος μου πονάει πάρα πολύ, σε βαθμό που να μην μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ, να ντυθώ, να χτενιστώ ή ακόμα και να βουρτσίσω τα δόντια μου. Τι μπορώ να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γιώργος-Ελευθέριος Κατσιφαράκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά πάσα πιθανότητα, πάσχετε από το σύνδρομο του «παγωμένου ώμου», μια  ασθένεια με άγνωστη αιτιολογία, ή κατ’ άλλους λόγω αυτόματου τραυματισμού που δεν έγινε αντιληπτός,  που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών και με πολλά επώδυνα συμπτώματα  παρεμπόδισης της κινητικότητας, εφόσον αυτή δεν έχει αντιμετωπιστεί θεραπευτικά.

Αυτή η πάθηση, που είναι επίσης γνωστή και ως περιαρθρίτιδα του ώμου, προσβάλλει συνήθως μόνο τον έναν ώμο, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να δυσκολεύονται να κάνουν ακόμα και απλές κινήσεις, όπως το να σηκώσουν το χέρι τους.

Πώς διαβαθμίζεται;

Ο πόνος έχει διαβάθμιση και μπορεί να είναι έντονος, ξαφνικός και μόνιμος, εντοπισμένος στον ώμο, με περιορισμό της κινητικότητας, ή μειωμένος αλλά χρόνιος που περιορίζει με έντονη δυσκαμψία συνολικά την κινητικότητα, με δυνατότητα μετά από αρκετούς μήνες να μην αποτελεί πιθανώς πρόβλημα, αλλά να έχει αφήσει κατάλοιπα όπως η μόνιμη δυσκαμψία ή η ατροφία του ώμου.

Πού οφείλεται;

Το παραπάνω σύνδρομο εκδηλώνεται και από τη συσσωρευμένη πίεση που μπορεί να ασκηθεί στον ώμο σας, από εργασίες όπως το σήκωμα μεγάλου βάρους, το τίναγμα των χαλιών, η μετακίνηση επίπλων, κλπ, οπότε επιβαρύνεται  το φορτίο των αρθρώσεων και εφόσον ξυπνάτε συχνά στη διάρκεια του ύπνου από πόνο στον ώμο, τότε είναι απαραίτητο αμέσως να συμβουλευτείτε τον ειδικό ιατρό.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση είναι εύκολη και διενεργείται με κλινική εξέταση και μία απλή ακτινογραφία, όπου ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα εκτιμήσει το εύρος της κινητικότητας αλλά και τα σημεία του πόνου, προτείνοντας τη συνδυαστική εφαρμογή ενέσεων πρωτεϊνικών ενζύμων μαζί με φάρμακα και φυσιοθεραπεία που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

Αν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, τότε χρειάζεται αρθροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση.

Γιώργος – Ελευθέριος Κατσιφαράκης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ειδικός Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης

Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος Ορθοπαιδικής Κλινικής στον Λευκό Σταυρό

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Γιατί πονάω στον ώμο;

Με πονάει πολύ ο ώμος μου και δεν μπορώ ούτε να τεντώσω το χέρι μου… Τι να κάνω;

Τι είναι ο «παγωμένος ώμος» και γιατί προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες

Σχετικά άρθρα