Άρειος Πάγος: Την αθώωση της καθαρίστριας με το πλαστό πτυχίο ζητά η αντεισαγγελέας

Εισήγηση υπέρ της 53χρονης καθαρίστριας από τον Βόλο που φυλακίστηκε επειδή είχε πλαστό απολυτήριο Δημοτικού, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, διατύπωσε σήμερα η αντεισαγγελέας του Αρείου  Πάγου, Όλγα Σμυρλή, κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας και να κηρυχθεί αθώα η κατηγορούμενη για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα» εισηγήθηκε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.

Έτσι, η 53χρονη που βρέθηκε αυτοπροσώπως στη δικαστική αίθουσα, δεν αποκλείεται να μην χρειαστεί να επιστρέψει ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για να δικαστεί εκ νέου. Αν τελικά ο Άρειος Πάγος κρίνει πως δεν υπάρχει άδικη πράξη τότε η δικαστική περιπέτεια τελειώνει εδώ και δεν απαιτείται να επιστέψει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η αντεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή ανέφερε, μεταξύ άλλων, για την απάτη κατ’ εξακολούθηση: «Η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε τις ποινικές διατάξεις».

«Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο λαμβάνοντας του μισθού της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

Αναφορικά με τη ζημιά, τόνισε:

«Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου, καθώς και ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το Δημόσιο».

Κατά την έξοδό της, η 53χρονη δήλωσε:

«Είμαι χαρούμενη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάω πίσω στη δουλειά μου…Μέσα από τον Γολγοθά που πέρασα εγώ να βοηθηθούν και άλλοι.. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για εμένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μεγαλώνω. Ωστόσο δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα».

Πηγή: cnn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης επειδή… δεν τελείωσε το σχολείο- Τα παιδικά χρόνια στο ορφανοτροφείο, ο σύζυγος με 67% αναπηρία και ο αγώνας για την επιβίωση

Αποφυλακίζεται με αναστολή η καθαρίστρια

53χρονη καθαρίστρια: «Ντρέπομαι, αλλά το έκανα για τα παιδιά μου»

Ο σεφ Κουτσόπουλος στηρίζει την 53χρονη καθαρίστριας

Σχετικά άρθρα