Ερωτικό τρίγωνο: Πώς κρατά κοντά του μια γυναίκα που τον απάτησε;

Πριν από ένα χρόνο έκανα μια σχέση με παντρεμένη. Στην περίπτωση αυτή είμαι ο εραστής. Περάσαμε πολύ όμορφα και δεθήκαμε, αγαπηθήκαμε, ερωτευτήκαμε. Το τελευταίο διάστημα τα συναισθήματα φούντωσαν. Σε σημείο να ζητάει διαζύγιο επίμονα. Να έχει πει τα πάντα στο σύζυγο της. Στην αρχή αυτός έπεσε. Έκλαψε και ήταν σχεδόν δεκτικός στο διαζύγιο. Η φίλη μου ήταν κάθετη στην επιλογή της να ζήσει μαζί μου. Η ηλικία της είναι 43.

Λίγες μέρες πριν επιμένοντας στο διαζύγιο δέχτηκε τον εκβιασμό του άντρα της. Αν θέλεις διαζύγιο φεύγεις από το σπίτι και το παιδί μένει μαζί μου. Να μη σας τα πολυλογώ μη μπορώντας να κάνει αλλιώς έμεινε στο σπίτι. Στο γάμο. Και οι δυο διαλυθήκαμε… Τα συναισθήματα ήταν και είναι αμοιβαία.

Η μεγάλη μου απορία είναι η αντίδραση του συζύγου που σε καμία περίπτωση δεν τον μισώ. Το χρονικό έγινε 13 μέρες πριν. Πολύ νωρίς πιστεύω για να κατάλαβε τι του συνέβη. Κι όμως ζητάει δεύτερη ευκαιρία. Γνωρίζοντας πως η γυναικά του είναι συναισθηματικά αλλού.

Απαντά η Ψυχολόγος, Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας την εμπειρία σας και τον προβληματισμό σας καθότι είμαι  σίγουρη ότι αφορά πολύ κόσμο. Έχει ενδιαφέρον το  ότι  εν γνώσει σας  επιλέξατε να σχετιστείτε με μια γυναίκα παντρεμένη και μεγαλύτερή σας. Έχετε αναλογιστεί αν υπήρχαν συνειδητοί ή ασυνείδητοι λόγοι για αυτό; Αν σκεφτείτε σε βάθος ίσως  ανακαλύψετε πτυχές του εαυτού σας που δεν γνωρίζατε ότι είχατε.

Δεν  μου είναι  ξεκάθαρο από την αφήγησή σας η δική σας στάση και επιθυμία σε αυτό το ερωτικό τρίγωνο.  Περνούσατε καλά και είχατε αισθήματα δυνατά για εκείνη τη γυναίκα. Αλλά πώς τελικά θα φανταζόσασταν  το μέλλον; Συμφωνήσατε μαζί της να ζητήσει επίμονα διαζύγιο; Θα προτιμούσατε ενδεχομένως να μην τη χάσετε αλλά να μείνετε μαζί της συνεχίζοντας τον δεσμό ενώ εκείνη είναι παντρεμένη;

Μερικοί άνδρες προτιμούν την τελευταία αυτή επιλογή γιατί ο εξωσυζυγικός δεσμός με μια παντρεμένη ίσως δεν έχει τόσες ευθύνες. Το ζευγάρι μπορεί να βρίσκεται λίγο χρόνο αλλά να είναι ποιοτικός και να αφοσιώνονται απόλυτα ο ένας στην απόλαυση του άλλου. Αντίθετα στην περίπτωση του συζυγικού δεσμού η σχέση συνοδεύεται  από ευθύνες, καθημερινά προγράμματα , συνεννοήσεις για πρακτικά θέματα όπως πληρωμές λογαριασμών και  λήψη αποφάσεων για το μεγάλωμα του παιδιού.

Επίσης, συμβαίνει  κάποιες φορές  νέοι άνδρες να  επιδιώκουν να σχετιστούν με μεγαλύτερες  γυναίκες που ήδη έχουν παιδί μια και ίσως να φοβούνται ότι θα τους πιέσει πρόωρα κάποια νεότερη γυναίκα να παντρευτούν και να κάνουν παιδί χωρίς οι ίδιοι να είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Φυσικά η διαφορά ηλικίας από μόνη της δεν αποτελεί εμπόδιο και μπορεί να υπάρξουν επιτυχημένες μακροχρόνιες σχέσεις και γάμοι.

Επίσης, αναφέρεστε για τον σύζυγο της  γυναίκας λέγοντας ότι δεν τον μισείτε και απορείτε πώς τελικά πιστεύει ότι θα την κρατήσει με εκβιασμό σχετικά με την κηδεμονία του παιδιού.  Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι και η δική του θέση είναι δύσκολη και αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε αν προσπαθήσουμε να μπούμε νοερά στη θέση του. Πώς θα νιώθατε εσείς σε μια τέτοια θέση;  Δεν γνωρίζουμε το ιστορικό αυτού του γάμου , αν υπήρχε δέσιμο και το μέρος της ευθύνης των δύο συζύγων που δημιουργήθηκε ένα κενό στο οποίο  χώρεσε το τρίτο πρόσωπο. Γιατί συνήθως όταν όλα πάνε καλά στο γάμο δεν χωράει τρίτο πρόσωπο.

Εσείς θα ζητούσατε αντίστοιχα δεύτερη ευκαιρία αν αγαπούσατε την γυναίκα σας; Θα φτάνατε και σε εκβιασμό; Πιστεύετε ότι είναι τελικά θέμα εγωισμού και γοήτρου η στάση του; Καθένας μπορεί να σχηματίσει τη δική του γνώμη και οι γνώμες  και οι συμπεριφορές των ανθρώπων σε ένα τέτοιο θέμα μπορεί να διαφέρουν.

Η δική μου άποψη είναι ότι είναι παρακινδυνευμένο να προσπαθείς να χτίσεις μια νέα ευκαιρία πάνω σε εκβιασμό και τα θεμέλια ενδέχεται να είναι σαθρά.

Τέλος για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρώτο σχόλιο στο θέμα σας, πρέπει να σταθούμε και στη στάση της γυναίκας. Τι κίνητρα είχε κάνοντας μια εξωσυζυγική σχέση; Πώς φανταζόταν τη ζωή της στη συνέχεια; Τελικά μετά τον εκβιασμό το είδε όλο αυτό σαν παρένθεση; Είδε τον εκβιασμό σαν τιμωρία της και υπέκυψε;

Τα ερωτικά τρίγωνα δεν είναι ασυνήθεις καταστάσεις. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή τα τρίγωνα καταλήγουν πάλι σε μια δυαδική σχέση και ό ένας μένει απέξω. Μέσα από την διαδικασία όλοι θα κληθούν σε στοχασμό, θα έρθουν  αντιμέτωποι με συναισθηματικούς κλυδωνισμούς . Εκεί  πιθανώς καθένας από τα τρία μέρη χωριστά να χρειαστεί για διαφορετικούς λόγους ψυχολογική υποστήριξη . Μέσα από την αναζήτηση της ερμηνείας για τη δική του στάση και τη διερεύνηση των πραγματικών επιθυμιών και αναγκών του με τη βοήθεια του ψυχολόγου  θα μπορέσει να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της ταυτότητάς του και της αναζήτησης νοήματος στη ζωή.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Ψυχολόγος – Συμβουλευτική Ψυχολογία

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr

Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos

Linkedin: Elena Tsamkosoglou

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οιδιπόδειος γονιός: Ανακαλύπτοντας το αληθινό τρίτο πρόσωπο στη σχέση…

Τρίτο πρόσωπο σε αδιέξοδο: Μπορώ να ελπίζω ενώ περιμένουν παιδί; 

Απιστία: Τι πρέπει να σκεφτείς πριν γίνεις το «τρίτο πρόσωπο» σε μια σχέση;

Σχετικά άρθρα