Η κόρη μου είναι αντιδραστική και πεισματάρα: Πώς να της βάλω όρια;

Έχω δυο παιδιά (δίδυμα) 2 χρόνων, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.  Η μικρή είναι πάρα πολύ αντιδραστική, πολύ πεισματάρα και ζηλεύει πολύ. Δεν ξέρω πώς να τη διαχειριστώ. Aν δεν την πάρω αγκαλιά όταν θέλει, μπορεί να γκρινιάζει 1 ώρα. Ξεκίνησα να την βάζω τιμωρίες αλλά δεν βλέπω να αλλάζει κάτι, αν δεν της κάνω το χατίρι το ίδιο.

Θέλει ό,τι έχει ο αδερφός της, δεν δέχεται να τον πάρω αγκαλιά, σε συνέπεια να προσπαθώ με όση υπομονή έχω να της μιλάω και να της εξηγώ πώς είναι τα πράγματα. Γενικά όμως, δεν “χαμπαριάζει” με τίποτα… Δεν ξέρω μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε πώς να της αλλάξω όλο αυτό και να την κάνω να μην νιώθει ανασφάλεια να ξεκολλήσει λίγο από πάνω μου. Όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνει γίνεται και χειρότερη, αυτό αντιλαμβάνομαι

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Λουίζα Βογιατζή

Οι τιμωρίες συνήθως δεν βοηθούν γιατί επιβεβαιώνουν την ανασφάλεια που νιώθει ένα παιδί («δεν είμαι καλό παιδί και δε μ΄ αγαπάει»). Προσπαθήστε εφαρμόζοντας τη «χρυσή τομή: αναγνωρίστε την ανάγκη και το συναίσθημα αλλά βάλτε όρια».

Πρακτικά αυτό σημαίνει π.χ. «καταλαβαίνω πόσο πολύ θέλεις να σε πάρω κι εσένα αγκαλιά, ή σ αρέσει πολύ να είμαστε αγκαλιά κι όταν παίρνω τον… θέλεις κι εσύ, δεν μπορείς να περιμένεις» (αναγνώριση συναισθήματος κι επιθυμίας) και προτείνετε κάτι που να της αρέσει (σαν παιχνίδι) «να παίξουμε το παιχνίδι της αγκαλιάς με τη σειρά, και κάθε φορά να τρέχει μια ο ένας μια ο άλλος να μπει στην αγκαλιά μου!» (όριο αλλά με τρόπο παιγνιώδη».

Συνήθως αυτό ηρεμεί τα παιδιά γιατί τους δίνει την αίσθηση ότι τους δώσαμε την προσοχή που έχουν ανάγκη. Προσπαθήστε να το κάνετε όπου έχει ξεσπάσματα και πεισμώνει ή ζηλεύει.

 

Λουίζα Βογιατζή
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Βουτσινά 77-79, Χολαργός
Τηλ 212 100 6953
Κιν. 6972500592
Ιστοσελίδα: www.psyhologos.gr
Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Terrible twos»: Οι τρόποι για να… διαχειριστείτε ένα 2χρονο σε κρίση!

Αντιδραστικό παιδί: Ποια είναι τα… κλειδιά για να το πλησιάσω;

Αντιδραστικό παιδί: πώς να το προσεγγίσω;

 

Σχετικά άρθρα