Αντισυλληπτικά χάπια: Πότε πρέπει να τα πάρεις και πώς σε βοηθάνε;

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν δύο συστατικά, το ένα είναι το οιστρογόνο και το δεύτερο η προγεστερόνη ή παράγωγα τους.

Γράφει ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Η συνήθης ένδειξη του «χαπιού», όπως συχνά αναφέρεται είναι η αντισύλληψη. Αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ορμονικές διαταραχές που αφορούν στη ρύθμιση του κύκλου μιας γυναίκας. Επίσης, συμβάλλει  στη παρουσία λιγότερου αίματος και πόνου κατά  τη εμμηνορρυσία.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, ως ενισχυτικό των αντιανδρογόνων μηχανισμών του σώματος, με αποτέλεσμα μείωση τριχοφυΐας και υπερτρίχωσης και μείωση ακμής, ακόμη και στη θεραπεία ενδομητρίωσης, αν δίνεται χωρίς διακοπή.

Παράλληλα, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ειδικές δοσολογίες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καλά αποτελέσματα στη απορρόφηση ορωδών (μικρών κυστικών σχηματισμών των ωοθηκών), αλλά και ως επείγουσα αντισύλληψη.

Η αντισυλληπτικη δράση του «χαπιού» οφείλεται στη αναστολή της ωορρηξίας. Δηλαδή, δεν απελευθερώνεται το ωάριο από τη ωοθήκη. Η μακροχρόνια χρήση μειώνει το στατιστικό κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου ωοθηκών. Στο επίπεδο του μαστού, η ελαφρώς αυξημένη επίπτωση χρήζει συσχέτισης και άλλων προδιαθεσικών παραγόντων.

Πριν από τη αρχική χορήγηση των αντισυλληπτικών, θα πρέπει να έχει προηγηθεί υπερηχογραφικός έλεγχος μήτρας και ωοθηκών. Επίσης, θα πρέπει να έχει γίνει λεπτομερής λήψη οικογενειακού και ατομικού ιστορικού από το γυναικολόγο , καθώς και πλήρης αιματολογικός έλεγχος για θρομβοφιλία.

Άτομα με ανεπάρκεια φλεβών κάτω άκρων ή/και παρουσία κιρσών κάτω άκρων ή /και αυξημένου δείκτη μάζας σώματος(ΒΜΙ) (αυξημένου βάρος σώματος) και μη καλά κινητοποιούμενα ή μεγαλύτερης των 35-40 ετών, έχουν αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης.

Στις περιπτώσεις αυτές η χορήγηση χρήζει μεγαλύτερης προσοχής. Η κάθε γυναίκα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και εξατομικεύεται.

Μικρές παροδικές παρενέργειες του αντισυλληπτικού υποχωρούν μετά από τις πρώτες εβδομάδες (αίσθημα ζάλης, υπνηλία, αύξηση όρεξης, κ.λπ.).

Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά την ίδια ώρα για 21 συνεχείς ημέρες. Η ταυτόχρονη λήψη άλλων φαρμάκων ενδέχεται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του που κυμαίνεται στο 99,5%.

Το αντισυλληπτικό χάπι μετά τη διακοπή του όχι μόνο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα αλλά τα νέα στατιστικά δεδομένα αναφέρουν ότι τη βοηθά σημαντικά. Για τους πρώτους 3-4 μήνες από τη διακοπή του.

Συμπερασματικά, το χάπι είναι ένας ασφαλής τρόπος αντισύλληψης, λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες επισημάνσεις.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Παίρνω αντισυλληπτικά και ξέχασα να πάρω χάπι μια μέρα. Πόσες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης;

Μου ήρθε περίοδος, αλλά δεν έχω πόνο και η ροή είναι ελάχιστη. Μπορεί να είμαι έγκυος;

Χάπι επόμενης μέρας: Πότε είναι απαραίτητο να το πάρει μια γυναίκα;

Σχετικά άρθρα