Γιατί τα μανιτάρια είναι ευεργετικά για την υγεία μας;

«Φτωχά» σε υδατάνθρακες και σε θερμίδες, τα μανιτάρια είναι… πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Μην διστάζεις να δοκιμάσεις τις διάφορες ποικιλίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και επωφελήσου κι εσύ από τα διατροφικά οφέλη που έχουν τα μανιτάρια.

Συγκεκριμένα, τα μανιτάρια φυτρώνουν σε διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη. Μάλιστα, είναι ψηλά στη λίστα των χορτοφάγων και των πιο σκληροπυρηνικών vegan, λόγω της πρωτεΐνης τους, αποτελώντας έτσι ένα πολύ καλό και… δυνατό υποκατάστατο του κρέατος.

Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα, τα καθιστούν μια πολύ καλή διατροφική επιλογή για ενέργεια και καλή υγεία.

Ας δούμε, παρακάτω ποια είναι τα οφέλη τους για τον οργανισμό μας και μερικά «μυστικά» για να τα εντάξεις στη διατροφή σου, ένα δεν το έχεις ήδη κάνει.

Διατροφικά οφέλη

Τα μανιτάρια είναι τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ουσιαστικά χωρίς λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες. Αν και είναι μικρές και περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες, παρέχουν περίπου 15 βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο.

Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η εργοθειονίνη και το σελήνιο, δύο από τις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, η οποία ενισχύει τα οστά, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την ανοσολογική λειτουργία.

Τέλος, τα φυτοχημικά που υπάρχουν στα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Ποια να προτιμήσεις;

Τα μανιτάρια έχουν μπει για τα καλά και στην ελληνική κουζίνα, με αποτέλεσμα να επιλέγονται τόσο στην σπιτική μαγειρική, όσο και σε γεύματα σε εστιατόρια. Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες μανιταριών με ιδανικά διατροφικά οφέλη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μανιτάρια πλευρώτους, αλλά και τα σιτάκε, είναι τα καλύτερα αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, που βοηθούν πολύ στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έχουν και τα μανιτάρια πορτομπέλο. Φυσικά και μπορείς να προτιμήσεις αυτά, των οποίων η γεύση ταιριάζει πιο πολύ στα γούστα σου.

Επίσης, πολλή προσοχή εφόσον επιλέξεις να μαζέψεις μανιτάρια από δάσος, διότι πολλά είναι άκρως τοξικά και αν δεν γνωρίζεις καλά το αντικείμενο κινδυνεύεις άμεσα από τροφική δηλητηρίαση που μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία!

Πώς να τα φας;

Τα μανιτάρια μπορείς να τα φας με διάφορους τρόπους: Στην ομελέτα, ωμά σε σαλάτα, σοταρισμένα στο τηγάνι με λίγο λάδι κλπ. Μην διστάσεις να δοκιμάσεις διαφορετικά είδη και διαφορετικούς τρόπους μαγειρικής τους, ώστε να διαπιστώσεις ποια σου αρέσον περισσότερο.

manitaria pleurotous

Επειδή η γεύση και η υφή τους είναι πολύ όμοια με το κρέας, τα μανιτάρια μπορούν να αναμιχθούν για να σχηματίσουν «κεφτεδάκια» ή «κεμπάμπ», που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Χοιρινός λαιμός με άγρια μανιτάρια και κράνμπερις

Μανιτάρια: ένας… επικίνδυνος γαστρονομικός πειρασμός;

Μανιτάρια: μάθε για την θρεπτική τους αξία και από τι σε προστατεύουν

 

 

Σχετικά άρθρα