Δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητά μου. Είμαι τόσο μόνος!

Πίστευα πως χρειαζόταν γενικώς να μιλήσω σε κάποιον για να ξελαφρώσω είτε συναισθηματικά είτε να ξεσπάσω όλα αυτά που κρατάω μέσα μου από τα 15 μου χρόνια, σχετικά με τη διαφορετικότητά μου… Δεν μπόρεσα να εμπιστευτώ ποτέ κανέναν φίλο μου η γνωστό μου γιατί όσες φορές το έχω κάνει πάντα θα απογοητευόμουν γιατί αυτοί οι άνθρωποι απλά το μόνο που κάνανε ήταν να μοιράζονται με προσβλητικό τρόπο ό,τι νιώθω και ό,τι είμαι… Στα 15 λοιπόν είχα ανακαλύψει πως είμαι διαφορετικός από όλα τα αγόρια της ηλικίας μου, ανακάλυψα πως είμαι γκέι.


Φοβόμουν να το αποδεκτώ γιατί πίστευα πως δεν ήταν κάτι σωστό και πως αυτό που ένιωθα ήταν μια τρέλα… Δυστυχώς δεν έχω ούτε τους γονείς μου δίπλα μου σε αυτό γιατί πολύ απλά αν το μάθουν θα με αποκληρώσουν η θα τους στεναχωρούσα πολύ και δεν το θέλω αυτό…
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχω είναι πως νιώθω πως δεν έχω κανέναν δίπλα μου και δεν ξέρω αν είναι καλό αυτό η όχι… Έχω κλειστεί στον εαυτό μου και φοβάμαι πολύ, φοβάμαι πως θα μείνω μόνος. Βασικά φοβόμουν.
Τώρα το μόνο που θέλω είναι να έχω την μουσική μου, το αλκοόλ μου και το δωμάτιό μου στο σκοτάδι με αναμμένα κεριά χωρίς να ξανά δω το φως του ήλιου και χωρίς να δω γενικά κάποιον άνθρωπο… Σπουδάζω Νοσηλευτική στην Θεσσαλονίκη και απλά πίστευα πως όταν θα αλλάξω περιβάλλον θα με βοηθήσει αυτό…
Με έκανε όμως χειρότερα…

Στο ερώτημά σας απάντησε η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητέ αναγνώστη,

Είναι σαφές ότι το αίτημα σας τείνει ξεκάθαρα στην κατηγορία του σεξουαλικού προσανατολισμού. Όπου σεξουαλικός προσανατολισμός εδώ, το είδος της σεξουαλική έλξης που αισθάνεστε για άτομα του ίδιου φύλου.

Συνήθως οργανώνεται στην παιδική ηλικία, διαμορφώνεται στα χρόνια της ήβης, και κατοχυρώνεται μετά το πέρας της όψιμης εφηβείας που συνήθως ξεκινά και η σεξουαλική εμπλοκή του ατόμου.

Αν και αναφέρετε ότι είναι σαφής ο σεξουαλικός σας προσανατολισμός, είναι ασαφές αν έχει ξεκινήσει η σεξουαλική σας δραστηριότητα με άτομα του ίδιου φύλου. Αν δηλαδή έχετε ενδώσει στην επιλογή σας ή αν ακόμη υπάρχει σε θεωρητικό επίπεδο μόνο.

Περισσότερο ακούγεται να σας απασχολεί η μοναξιά που ενέχει μια τέτοια αποκάλυψη αλλά και η καθημερινότητα σας έτσι όπως είναι διαμορφωμένη αυτή τη στιγμή.

thlipsi monaksia efivos

Δυσφορικά συναισθήματα λόγω της διαφορετικότητας

Επίσης, τα δυσφορικά συναισθήματα όπως αυτά της ντροπής και ενοχής με τα οποία έχετε γεμίσει μέσα στα χρόνια εξαιτίας της διαφορετικότητας σας.

Προς ενημέρωσή σας, ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι απλώς ένα άλλο είδος έκφρασης. Εμπλέκονται σε αυτόν βιολογικοί μηχανισμοί αλλά και ψυχολογικοί, όπως το περιβάλλον, ο τρόπος που έχει μεγαλώσει το άτομο. Άλλοτε αυτοί οι παράγοντες διευκολύνουν την έκφραση των σεξουαλικών επιλογών και πεποιθήσεων του ατόμου, μερικές φορές όμως την δυσχεραίνουν, κρατώντας την αυτό που λέμε σε λανθάνουσα φάση.

Δηλαδή, κάτι το οποίο υπάρχει αλλά δεν έχει εκφραστεί.

Το ζήτημα εδώ για τη μοναξιά που πλαισιώνει αυτή την επιλογή και την θλίψη του να το περνάτε μόνος σας, κλεισμένος από τον έξω κόσμο σαν να έχετε διαπράξει κάποια εγκληματική πράξη και είστε σε διαδικασία έκτισης της ποινής σας.

Ο λόγος για τον οικειοθελή αποκλεισμό στο σπίτι, μακριά από το κοινωνικό πλαίσιο, που μπορεί να είναι μια προστατευτική διαδικασία αλλά καταργεί παράλληλα την εμπλοκή σας με τη ζωή.

Τα υποτιμητικά σχόλια, τα κοινωνικά στερεότυπα

Το γεγονός ότι υπήρξαν άτομα από τα οποία δεχτήκατε υποτιμητικά σχόλια ή δεν εκτίμησαν/σεβάστηκαν τη διαφορετικότητα σας δε σημαίνει ότι έτσι θα συνεχίσουν να είναι τα πράγματα.

Ο κόσμος αλλάζει, οι κοινωνίες ευαισθητοποιούνται. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ατόμων που αισθάνεται ακριβώς όπως εσείς αυτή τη στιγμή.

Δυσκολεύεται να εκφραστεί, να νιώσει τον έρωτα, τη νιότη, την ηδονή, την ευχαρίστηση επειδή ακριβώς το πολιτισμικό/κοινωνικό/θρησκευτικό πλαίσιο όπου μεγάλωσε απαγόρευε έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης της σεξουαλικής ενέργειας και έλξης.

thlipsi monaksia apognosi

Δεν είστε ο μόνος!

Αυτό που αισθάνεστε τώρα δεν υπαγορεύει το πώς θα αισθάνεστε σε κάποιον καιρό!

Τις απαντήσεις θα σας τις δώσει η (ξανα)ΕΜΠΛΟΚΗ σας με τη ζωή.

Σίγουρα η Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεστε και σπουδάζετε είναι μια μεγάλη και σύγχρονη πόλη που μπορεί να προσφέρει πλαισίωση, υποστήριξη και επιλογές.

Χρειάζεται λοιπόν να εκμεταλλευτείτε τις επιλογές αυτές και να δουλέψετε τις σκέψεις σας και το πέπλο των αδιευκρίνιστων δυσφορικών συναισθημάτων που τώρα σας τυλίγει.

Οτιδήποτε θελήσετε είμαι στη μελλοντική διάθεση σας!

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Σεξολόγος, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο γκέι φίλος κολλητός μου τα έφτιαξε με κοπέλα για να είναι αποδεκτός στην παρέα μας

Αν είμαι λεσβία και το μάθουν, θα με παρατήσουν όλοι!

#ActForLove: Η αγάπη αγκάλιαζε πάντα τη διαφορετικότητα

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα