Εγκυμοσύνη: Η ευθύνη της δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τη μητέρα

Μόλις έμαθα ότι είμαι έγκυος. Είμαι με τον σύντροφό μου 3 χρόνια και μένουμε μαζί τα τελευταία 2. Πώς θα του πω ότι είμαι έγκυος; Ρωτάω γιατί αγχώνεται πολύ με τα οικονομικά;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Είσαστε ένα ζευγάρι που έχετε περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μαζί και έχετε υποθέτω περάσει από πολλές φάσεις αυτά τα 3 χρόνια, όπως τα περισσότερα ζευγάρια στο αντίστοιχο διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό και καλό για τη σχέση σας που μένετε μαζί γιατί αυτό σας βοηθά να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον σε περισσότερο βάθος και απ’ ό,τι μας λέτε μοιάζει να τον γνωρίζετε καλά.

Ένα χαρακτηριστικό του συντρόφου μας δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε ή στην περίπτωση σας και αυτά που συμβαίνουν στην κοινή σας ζωή. Μία εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα και πράξη δύο ανθρώπων και όχι ενός. Είναι ένα γεγονός που όταν συμβαίνει έχουν εξίσου μερίδιο ευθύνης σε αυτή και ο άντρας και η γυναίκα. Εξάλλου όταν ένα μωρό έρχεται στον κόσμο οι ευθύνες πρέπει να βαραίνουν και τους δύο όπως και η χαρά του ερχομού. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να νιώθετε ότι εσείς είσαστε υπεύθυνη ή ότι εσείς πρέπει μόνο να αναλάβετε ευθύνη για ό,τι έγινε.

Για να έρθουμε συγκεκριμένα στον σύντροφο σας, θα σας πω ότι αν ο σύντροφος σας είναι αγχώδης τύπος και αν τα οικονομικά ζητήματα τον αγχώνουν θα τον αγχώνουν με ή χωρίς παιδί. Αυτό λοιπόν το χαρακτηριστικό του δε θα μειωθεί αν εσείς δε φέρετε στο κόσμο ένα παιδί ή αν εσείς βρείτε έναν εύσχημο τρόπο να του μιλήσετε για την εγκυμοσύνη σας. Η εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός που θα το μοιραστείτε μαζί του όπως εσείς νιώθετε. Αν εσείς είστε χαρούμενη που είστε έγκυος τότε θα το μοιραστείτε με χαρά. Αν αγωνιάτε γι’ αυτό ή έχετε αμφιβολίες για το αν θέλετε ένα παιδί τότε θα εκφράσετε την αγωνία σας με την ανακοίνωση. Εκείνος θα εκφράσει τα δικά του συναισθήματα ως αντίδραση στην ανακοίνωση σας όπως τα νιώσει εκείνη τη στιγμή και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να μην νιώσει άγχος ή οποιοδήποτε άλλο δυσάρεστο συναίσθημα.

Μία εγκυμοσύνη είτε τη θέλατε σαν ζευγάρι, είτε όχι, είναι κοινή ευθύνη και των δύο και μαζί θα αποφασίσετε πώς θα συνεχίσετε σε σχέση με το παιδί που μεγαλώνει μέσα σας.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είναι τελικά δικαίωμα μίας γυναίκας να μη θέλει να μείνει έγκυος;

Μύθοι και αλήθειες για τη νέα μητέρα: Καταρρίπτοντας τα κλισέ

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να ξανασυμβεί σε επόμενη εγκυμοσύνη;

Γονείς που είναι ακόμα «παιδιά»: Πώς να «μεγαλώσεις» όταν έχεις ήδη την ευθύνη ενός ανθρώπου;

Σχετικά άρθρα