Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Κάθε φορά που συναντώ αυτόν τον αριθμό ανεβάζω πυρετό

Έχω την υποψία πως πάσχω από ψυχαναγκασμό εδώ και 10 χρόνια, όμως νιώθω πως πλέον χρειάζομαι βοήθεια καθώς έχω φτάσει σε σημείο να ανεβάσω πυρετό εξαιτίας ενός αριθμού που συναντάω συνέχεια.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Οι ιδεακές ιδεοληψίες είναι μια κατηγορία της ιδεοψυχαναγκαστικής νεύρωσης. Είναι στην περίπτωση αυτή ιδεομηρυκασμοί με αντικείμενο μια ιδέα συγκεκριμένη, μια λέξη, έναν αριθμός ή ένα αντικείμενο.

Έχουν ως σκοπό να ακυρώσουν σκέψεις που το άτομο θεωρεί ανάρμοστες, ανήθικες ή και εγκληματικές. Συνήθως συνοδεύονται από δυσκολίες προσωπικότητας, όπως η αγχώδη, η μεταιχμιακή ή η ψυχοπαθητική προσωπικότητα. Η εξέλιξη είναι συνήθως χρόνια και ξεκινάει από την εφηβεία είτε σταθερά είτε με σημαντικές διακυμάνσεις. Στην πορεία τους μπορεί να εμφανιστούν καταθλιπτικές ή αγχώδεις διαταραχές.

Βασική προϋπόθεση μιας θεραπευτικής παρέμβασης είναι η επιδίωξη ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική και εργασιακή ένταξη. Πέρα από την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση με σκοπό το μετασχηματισμό της προσωπικότητας πιθανόν να χρειαστεί και φαρμακευτική αντιμετώπιση με αντικαταθλιπτικά και νευροληπτικά για να ελαττώσουν το άγχος, το οποίο συνοδεύει τον ψυχαναγκασμό και του προσδίδει τον καταναγκαστικό της χαρακτήρα.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Πώς οδηγεί στην κατάθλιψη;

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: 3 γυναίκες θυμούνται τη στιγμή που ανακάλυψαν ότι έχουν πρόβλημα

Πώς είναι η ζωή με ένα σύντροφο με Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Σχετικά άρθρα