Μπορεί το άγχος να προκαλέσει κενά μνήμης;

Νομίζω πως από το άγχος έχει προκαλέσει κάποιες βλάβες στη μνήμη μου. Υπάρχουν στιγμές που ξυπνάω το πρωί και αισθάνομαι σύγχυση στο κεφάλι μου. Μετά όταν ηρεμήσω συνειδητοποιώ ότι κάποια γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα δεν είναι ξεκάθαρα. Επίσης αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τον προσανατολισμό μου. Δεν θυμάμαι καλά τους δρόμους. Όλα αυτά μου συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό. Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξει αυτό;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Όταν αντιμετωπίζουμε μια συγχυτική κατάσταση είναι σημαντικό να μην παραβλέψουμε την ύπαρξη ενός ιατρικού προβλήματος νευρολογικής, μεταβολικής η τοξικής φύσεως. Να διαπιστωθεί εάν το άγχος που περιγράφετε συνδέεται με τα υπόλοιπα συμπτώματα ή είναι συνοδό. Έντονοι ψυχικοί τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν διανοητική σύγχυση. Η διαταραχή της συνείδησης επιτρέπει στο άτομο να ξεφύγει από μια αφόρητη κατάσταση.

Εφόσον αποκλειστούν οργανικά αίτια, τότε η ψυχοθεραπεία και πιθανόν ο συνδυασμός της με φαρμακευτική αγωγή είναι η κατάλληλη θεραπεία. Χρειάζεται επίσης να γίνει διαφορική διάγνωση σε σχέση με τις διασχιστικές διαταραχές και με άλλες αγχώδεις καταστάσεις.

Το βασικό χαρακτηριστικό των διασχιστικών διαταραχών είναι κάποια διάσπαση στις συνήθως καλά συντεθειμένες λειτουργίες της μνήμης, της ταυτότητας, της συνείδησης και της αντίληψης του περιβάλλοντος. Η διάσπαση αυτή μπορεί να είναι ξαφνική, βαθμιαία, παροδική ή χρόνια. Το βασικό χαρακτηριστικό της ψυχογενής αμνησίας είναι η αδυναμία του ατόμου να θυμηθεί σημαντικά στοιχεία της προσωπικής ζωής.

Πρόκειται για ανατρέψιμη διαταραχή, που χαρακτηριστικά εμφανίζεται με τη μορφή κενών μνήμης. Και εδώ συστήνεται η ψυχοθεραπεία ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει τις συγκρούσεις ή τους ψυχικούς τραυματισμούς που τον οδήγησαν στη διάσχιση.

 

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο μπορεί να βλάψει το άγχος τον εγκέφαλο μας;

Γιατί το άγχος μπορεί να… καταστρέψει τη μνήμη σου;

Το άγχος δεν με αφήνει να ζήσω. Πώς θα το σταματήσω;

Άγχος: Μπορείς να σταματήσεις να τα παίρνεις όλα προσωπικά;

Σχετικά άρθρα