Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού σας;
paidia paizoun

Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού σας;

Ειδικοί της υγείας αλλά και εκπαιδευτικοί επισημαίνουν τη σημασία που έχει το παιχνίδι στην ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στη δημιουργία καλύτερου δεσμού με τους γονείς τους. Υποστηρίζουν πως κατά το παιχνίδι αναπτύσσεται ψυχο-κοινωνικά το άτομο, αποβάλλεται το στρες, προωθείται η ανάπτυξη των συναισθηματικών, πνευματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics», αναφέρεται πως παιδιά προσχολικής ηλικίας με αποδιοργανωτική συμπεριφορά, άρχισαν να συμπεριφέρονται καλύτερα από όταν η δασκάλα τους ξεκίνησε α παίζει συστηματικά μαζί τους για 15 λεπτά σε ατομικό επίπεδο, σε σχέση με εκείνα που άκουγαν τη δασκάλα τους απλώς να διαβάζει ένα παραμύθι.

mpampas paidia paizoun ekso

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι ευοίωνα. Από το 1981 έως το 1997, οι ώρες παιχνιδιού μειώθηκαν 25%. Οι οθόνες (tablet, κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση) και οι ώρες που αφιερώνουν τα παιδιά σε αυτές, τα απομακρύνουν από το πραγματικό παιχνίδι. Άλλη έρευνα, η οποία περιελάμβανε δείγμα 9.000 Αμερικανών γονέων και παιδιών προσχολικής ηλικίας, έδειξε πως μόνο τα μισά από αυτά έβγαιναν έξω για περίπατο ή παιχνίδι με τον γονέα τους μία φορά την ημέρα. Παράλληλα, 9 στους 10 γονείς θέτουν το θέμα της ασφάλειας, όταν τα παιδιά τους παίζουν έξω από το σπίτι. Μια τρίτη έρευνα παρουσίασε πως ένα μέσο παιδί προσχολικής ηλικίας αφιερώνει 4,5 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση.

Ο πιο δυναμικός τρόπος για να προωθήσουμε τη μάθηση είναι μέσω του παιχνιδιού. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας ζητήσει το παιδί σας να παίξετε μαζί του, πείτε απλά «Ναι».

Πηγή: American Academy of Pediatrics, news release, Aug. 20, 2018

Δέσποινα Δοντά

Ειδική Παιδαγωγός
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είναι φυσιολογικό το 6χρονο αγόρι μου να νοιάζεται μόνο για το παιχνίδι;

Παιχνίδι: πώς βοηθά το παιδί να αντιμετωπίσει τα άγχη και τους φόβους του

Παραδοσιακά παιχνίδια που μπορείς να μάθεις στο παιδί σου

Θυμηθείτε να παίζετε και παίξτε για να θυμηθείτε

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X