Έμφραγμα μυοκαρδίου: Πώς το βιώνουν οι γυναίκες (ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ);

Στο έμφραγμα του μυοκαρδίου τα συμπτώματα είναι λίγο πολύ γνωστά: Μουδιάζει από πόνο ο αριστερός βραχίονας, πέφτεις στο πάτωμα, οπότε και κατευθύνεσαι αμέσως στο νοσοκομείο. Κι όμως, στις γυναίκες οι καρδιακές προβολές ή αλλιώς το έμφραγμα έχουν διαφορετικά συμπτώματα στις γυναίκες.

Ειδικότερα, ενώ πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο στο στήθος και στο χέρι, είναι επίσης δυνατό να υποστεί καρδιακή προσβολή χωρίς αυτά τα συμπτώματα.

Γενικότερα, αλλά συμπτώματα καρδιακής προσβολής που πρέπει να γνωρίζεις περιλαμβάνουν πόνο γνάθου, δυσκολία στην αναπνοή, εξαιρετική κόπωση, ζάλη, πόνο στην πλάτη, ναυτία, ζεστασιά, δυσπεψία, ακόμα και κάτι που μπορεί να νομίζεις ότι είναι κρίση πανικού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στην αντίστροφη περίπτωση, όσο βιώνουν κρίση πανικού νομίζουν ότι παθαίνουν έμφραγμα.

Οι θάνατοι από έμφραγμα του μυοκαρδίου στις γυναίκες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω του ότι περισσότερες γυναίκες καπνίζουν, ενώ και ο τρόπος ζωής με το ιδιαίτερα μεγάλο στρες παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε γυναίκα μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα, την ώρα που παθαίνει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ας δούμε πώς το βίωσαν μερικές αναγνώστριες μας.

Βάρος στο στήθος

«Βίωσα μια τραγική στιγμή, καθώς είχα μεν τον έντονο πόνο στο αριστερό μου χέρι, όμως παράλληλα ένιωθα ότι το στέρνο μου είχε βουλώσει, χωρίς να μπορώ να πάρω βαθιά ανάσας. Λες και είχα καταπιεί ένα μεγάλο χάπι και είχε σταθεί ακριβώς πάνω στο στέρνο μου», μας λέει η Ιωάννα, 42 ετών.

Έντονη καούρα

«Είμαι γυμνάστρια και μόλις είχα τελειώσει το τρίτο σερί μάθημα αεροβικής εκείνη την ημέρα. Αρχικά ένιωσα έντονο πόνο στο στήθος, αριστερά, όμως αμέσως η αίσθηση μου έκανε σαν πολύ δυνατή καούρα. Μόλις πήγα να ανέβω τις σκάλες δεν μπορούσα να κουνηθώ από την κόπωση και είχα κρύο ιδρώτα…», μας λέει η Μαρία, 46 ετών.

Αδυναμία αναπνοής

«Αν και δεν έχω κάνει ποτέ ορειβασία, ένιωσα ότι μου κόπηκε η ανάσα σαν να προσπαθούσα να ανέβω ένα πολύ ψηλό βουνό. Είχα μεγάλη κούραση και μου ήταν αδύνατο να πάρω ανάσα, σαν να μου είχαν κόψει το οξυγόνο», αναφέρει η Ρία, 54 ετών.

Κρίση πανικού

«Επειδή πρόσφατα είχα διαβάσει ένα θέμα ψυχολογίας στο σάιτ σας, όταν είχα τα συμπτώματα αυτά νόμιζα ότι περνούσα κρίση πανικού. Μάλιστα, το συνδύασα με μια πολύ στρεσογόνο κατάσταση που περνούσα εκείνο τον καιρό. Στο νοσοκομείο, όταν πήγα, μου είπαν ότι μόλις είχα πάθει έμφραγμα», αποκαλύπτει η Σόνια, 40 ετών.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Ο θανάσιμος εχθρός της γυναίκας!

Καρδιαγγειακό επεισόδιο: Πώς θα μειώσεις τις πιθανότητες να σου συμβεί;

Σχετικά άρθρα