Πνευμονική εμβολή: Πώς θα καταλάβεις ότι κινδυνεύεις;

Από τη στιγμή που ένας θρόμβος αίματος εισέλθει στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων, μπλοκάρει τη ροή αίματος και προκαλείται έτσι η λεγόμενη πνευμονική εμβολή. Μολονότι πρόκειται για μια περίπτωση χωρίς εμφανή συμπτώματα, υπάρχουν εντούτοις κάποια σημάδια τα οποία θα πρέπει να τα προσέξετε ιδιαιτέρως.

Ειδικότερα, λοιπόν, η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει ένα αιμοφόρο αγγείο στους πνεύμονες. Ο θρόμβος αναπτύσσεται συνήθως σε ένα άλλο μέρος του σώματος, στις περισσότερες των περιπτώσεων στο πόδι. Στη συνέχεια κινείται και διέρχεται από την κοιλιά, την καρδιά και τους πνεύμονες. Όταν ο θρόμβος είναι τόσο μεγάλος όσο η αρτηρία ή το αιμοφόρο αγγείο, εμποδίζει τη ροή του αίματος σε ένα τμήμα του πνεύμονα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, είναι παχύσαρκοι, έχουν καρκίνο, έχουν καρδιακή νόσο ή νόσο των πνευμόνων, που έχουν σπασμένο ισχίο ή πόδι ή που έχουν γεννήσει τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν υψηλό κίνδυνο πνευμονικής εμβολής.

Ορισμένα αντισυλληπτικά, που λαμβάνονται από το στόμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτό ελαφρώς. Σε μερικούς ανθρώπους, η εμβολή δεν δίνει καμία… προειδοποίηση. Όμως, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν και συμπτώματα.

Πόνος ή κοκκίνισμα στις γάμπες

Όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται στο πόδι, μπορεί να προκαλέσει πόνο και ερυθρότητα. Πρόκειται για μια βαθιά φλεβική θρόμβωση (φλεβίτιδα). Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οδυνηρές κράμπες στο μοσχάρι, ερυθρότητα στο πόδι σας ή ασυνήθιστη ζεστασιά.

Δύσπνοια

Σε ορισμένους ασθενείς, το πρώτο σημάδι της πνευμονικής εμβολής είναι όταν ο θρόμβος φτάσει στον πνεύμονα. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ξαφνική δύσπνοια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ το βράδυ μπορεί να ξαπλώσετε για ύπνο και να κοιμηθείτε κανονικά, το πρωί είναι πιθανό να μην μπορείτε να πάρετε ανάσα.

Πόνος στον θώρακα

Ο θωρακικός πόνος είναι ένας άλλος προάγγελος της πνευμονικής εμβολής. Όταν ένα μέρος της λειτουργίας των πνευμόνων είναι μπλοκαρισμένο, εμφανίζεται οξύς πόνος, ειδικά όταν αναπνέουμε βαθιά.

Λιποθυμικά επεισόδια

Σύμφωνα με έρευνες, ένα 17% όσων παθαίνουν πνευμονική εμβολή πριν έχουν συχνά λιποθυμικά επεισόδια.

Αιμόπτυση

Ένα από τα πιο τρομακτικά συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής είναι ένας βαρύς βήχας με βλέννα αναμεμειγμένη με αίμα. Είναι λιγότερο συχνή από άλλες, αλλά είναι ένα σημάδι που πρέπει να ληφθεί υπόψη το συντομότερο δυνατό, διότι μπορεί επίσης να υποδηλώνει την ύπαρξη μιας άλλης νόσου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πνευμονικό εμφύσημα: «Πόσο επικίνδυνο είναι και τι να προσέχω»;

Νόσος των Λεγεωνάριων: Ποια τα αίτια και πότε μπορεί να αποβεί μοιραία

 

 

Σχετικά άρθρα