Σχέσεις: Έχεις αναρωτηθεί αν ο σύντροφός σου σε καλύπτει;

Είμαι με ένα αγόρι 7 μήνες. Όλα πήγαιναν καλά, απλά είχε καταλαγιάσει κάπως ο πρώτος ενθουσιασμός. Αυτό εμένα με θορύβησε και του είπα ότι έχει αλλάξει και ότι φοβάμαι τον χωρισμό επειδή μου έχουν μείνει κατάλοιπα από προηγούμενη σχέση και φοβάμαι την απόρριψη.

Για να μη μακρηγορώ μετά από αυτή την κουβέντα έχει απομακρυνθεί. Τον ρώτησα και μου είπε ότι έχει φρικάρει και ότι σκέφτεται άμα είναι σωστό να συνεχίσουμε και αν μπορεί να μου δώσει αυτά που ζητάω σε μία σχέση ή να το τελειώσουμε. Ενώ μέχρι την κουβέντα δεν είχε ξανά ειπωθεί κάτι τέτοιο.

Του είπα να το ξεχάσουμε και να συνεχίσουμε. Αν δούμε ότι δεν τραβάει να το αφήσουμε. Δεν θέλω να τον χάσω. Πώς να διαχειριστώ την κατάσταση από εδώ και στο εξής; Γιατί μπορεί ναι μεν να συμφώνησε αλλά είναι απόμακρος.

Στο ερώτημα απαντά η Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια:

Καλησπέρα σας,

Το θέμα των σχέσεων είναι ένα από τα βασικότερα για να γνωρίσει κανείς καλύτερα τον εαυτό του και το τι πραγματικά θέλει στην προσωπική του ζωή.

Θα πρότεινα να πάρετε λίγο χρόνο και να σκεφτείτε τι είναι αυτό που ζητάτε εσείς από μία σχέση και από έναν σύντροφο και έπειτα να δείτε εάν ο σύντροφος που έχετε τώρα δίπλα σας μπορεί να καλύψει αυτά τα ζητούμενα. Εάν ναι, τότε πιστεύω πως ίσως είναι καλό να αφήσετε τον χρόνο να κυλήσει και να εξελιχτεί η σχέση. Εάν πάλι ο σύντροφός σας δεν σας καλύπτει, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε το μέλλον αυτής της σχέσης.

Το γεγονός ότι όπως λέτε «φρίκαρε», είναι μια αντίδραση που αφορά εκείνον και θα έλεγα να μην επωμιστείτε την ευθύνη. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αντιδράει και να νιώθει όπως ο ίδιος κρίνει. Ίσως επεξεργαστεί σταδιακά αυτό που του είπατε και το κατανοήσει καλύτερα, χωρίς άγχος. Όπως και να έχει και ο ίδιος χρειάζεται χρόνο. Εμπιστευτείτε τον ίδιο αλλά και εσάς, και ασχοληθείτε με τη σχέση σας με όσο λιγότερη ανασφάλεια γίνεται. Όταν νιώθουμε ασφαλείς, τότε και οι σχέσεις μας κυλάνε πολύ πιο ομαλά.

Εάν δείτε ότι χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, θα πρότεινα να απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο ή ψυχολόγο, για να χειριστείτε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματα και τις σχέσεις σας.

Με εκτίμηση

Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα
MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
[email protected]

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παράπονα: Οι προσδοκίες από τους άλλους μας κάνουν δυστυχισμένους

Γιατί οι υψηλές προσδοκίες καταστρέφουν τον γάμο σας;

Άγχος: Μπορείς να σταματήσεις να τα παίρνεις όλα προσωπικά;

Σχετικά άρθρα